Studenten full-time als vakkenvuller aan het werk. Op korte termijn winstrgevend voor de overheid, op langere termijn ernstige menselijke kapitaalvernietiging. Bron: SP.nl

Top drie domste bezuinigingen

Het begrotingstekort anno 2013 dreigt op de 4,5 procent uit te komen. Volgens EU-afspraken is maximaal drie procent toegestaan en moeten de schulden weggewerkt worden, dus moeten er zelfs overschotten komen. Kortom: bezuinigen dus. Wat zijn de drie domste bezuinigingen?

Uitgangspunten
Onder ‘domme’ bezuiniging verstaan we hier een bezuiniging, die weliswaar een beetje geld opbrengt, maar in de toekomst een veelvoud aan schade met zich mee zal brengen. Het gaat hier dus om bezuinigingen die de kip met gouden eieren slachten of pijlers onder waardevolle delen van Nederland wegslopen. Kortom: Nederland uitmergelen en de toekomst van Nederland vernietigen.

Studenten full-time als vakkenvuller aan het werk. Op korte termijn winstrgevend voor de overheid, op langere termijn ernstige menselijke kapitaalvernietiging. Bron: SP.nl
Studenten full-time als vakkenvuller aan het werk. Op korte termijn winstrgevend voor de overheid, op langere termijn ernstige menselijke kapitaalvernietiging. Bron: SP.nl

1. Bezuinigen op studiefinanciering en collegegeld verhogen
Opbrengst: 800 miljoen per jaar
Gevolgen: minimaal 20% minder hoogopgeleiden, veel minder jonge hoogopgeleide ondernemers

Nederland trekt veel profijt van de gunstige geografische ligging. Een groot deel van het scheepvaartverkeer en goederenvervoer trekt via Nederland. Nederland kan dit doen door de hoogopgeleide bevolking.

De plannen van het kabinet-Rutte, gesteund door D’66, PvdA en Groen Links (partijen die zich geregeld voor laat staan op hun “progressieve” ideeën over onderwijs), zijn een trefzeker recept om de opleidingsgraad van de nieuwe generatie flink te verlagen en Nederland te veranderen van kenniseconomie naar lagelonenland. De toch al niet riante studiebeurs wordt nu in zijn geheel een leenbeurs en er zijn vergevorderde plannen om studenten voor de masters fase (de laatste twee jaar van hun studie) vele duizenden euro’s collegegeld te laten betalen. Alleen CDA, SP en PVV protesteren tegen deze plannen.

20% minder afgestudeerden
Ongeveer een op de vijf studenten hebben al aangegeven onder deze omstandigheden niet meer te kunnen studeren. [1] Hiermee zou Nederland terugzakken tot het opleidingsniveau van een ontwikkelingsland.

Jonge hoogopgeleiden krijgen geen kinderen meer
Een ander zeer vervelend gevolg waarover de overheid niet in het minst heeft nagedacht, is dat de pas afgestudeerden die overblijven, tot over hun oren in de schulden komen te zitten.  Een gezin stichten in combinatie met een hoge hypotheek is dan vrijwel onmogelijk geworden, maar waarschijnlijk rekenen de economische genieën van CDA en VVD die dit land regeren er op dat ze tegen die tijd wel weer een nieuwe lichting islamieten gaan binnenloodsen. Dat deden hun rechtse voorgangers in 1969 immers ook, met de bekende gevolgen.

Veel minder jonge startende hoogopgeleide ondernemers
Ook een eigen bedrijf starten is dan zeer moeilijk, zo niet onmogelijk geworden voor een jonge afgestudeerde. Een ondernemer heeft kapitaal nodig. Geen bank gaat iemand in de schulden veel lenen. Banengroei en innovatie komt vrijwel geheel voor rekening van kleine en middelgrote bedrijven. Grote bedrijven snijden en saneren voortdurend. Ze groeien slechts door het opkopen van kleine concurrenten.

Ook wordt zo bij jongeren de verderfelijke mentaliteit aangekweekt om schulden te maken, een mentaliteit die dit land al op de rand van de afgerond heeft gebracht.

2. Bezuinigen op de Voedsel- en Warenautoriteit en de industrie zelf laten controleren
Ondernemers zijn over het algemeen inventieve en hardwerkende mensen. Ze hebben alleen minder oog voor een overkoepelend belang als de volksgezondheid dan de overheid, die onder voortdurende druk van de publieke opinie staat. De verleiding is bij ondernemers groot om met herenconvenanten te rommelen, zo blijkt ook uit het verleden.  Een ambtenaar die daar geen rechtstreeks belang bij heeft, en een gevangenisstraf te wachten staat als hij mensenlevens in gevaar brengt, is dan een betere kandidaat.

3. Bezuinigen op preventieve geneeskunde.
De overheid wil een aantal preventieve geneeskundige zaken uit het basispakket halen. Hieronder vallen onder meer behandelingen om te stoppen met roken en dieetadvies. Roken is één vand e voornaamste oorzaken van chronische ziekten, dat geldt ook voor ongezonde eetgewoonten. Een bypassoperatie als gevolg van roken of zwaar hersenletsel door een beroerte kost ziekenfondsen per patiënt enkele tienduizenden euro’s. Hierbij komt de vaak jarenlange nasleep van chronische symptomen. Bezuinigen hierop is dus kortzichtig en dom. In plaats hiervan kan er beter op bijvoorbeeld beleidsambtenaren bezuinigd worden.

Lees ook:

Bronnen
Basisbeurs en ov-jaarkaart mogelijk afgeschaft, Studenten.net (2011)

13 gedachten over “Top drie domste bezuinigingen”

 1. Als bezuinigen op studiefinanciering zo fout is, waarom hebben de VS dan twee keer zoveel hoog opgeleiden (ik bedoel: aantal mensen met HBO of hoger per honderd inwoners) dan Nederland terwijl daar veel minder, zeg maar geen, overheidssubsidie is?

  1. In de VS is 41% hoger opgeleid, vergeleken met 29% in Nederland (ongeveer 1,4 maal zoveel). Dit percentage is overigens vertekend, veel HBO-opleidingen in de VS duren maar twee jaar, vergeleken met vier jaar hier. Dit zou in Nederland tot de MBO-4 opleidingen gerekend worden. Het percentage studenten dat een langere hogere opleidng heeft gevolgd is in Nederland hoger.
   In de VS wordt het geld geleend van private geldverstrekkers (wordt nu steeds lastiger) en bestaat er een uitgebreid systeem van beurzen. Studeren in de VS kost all-in rond de 20 000-70 000 dollar per jaar.

  2. @ Robbieknor, Als de VS zogenaamd zoveel hoogopgeleiden heeft hoe kan het dan dat 1 op de 4 kinderen van voedselbonnen afhankelijk is? Laten we de VS vooral niet als voorbeeld nemen als het aankomt op onderwijs. 

 2. De kinderen van rijke ouders worden niet arm door deze bezuiniging.Het is ook de bedoeling dat zij het voorrecht terug krijgen om als ondernemer te kunnen beginnen. Dit is een typisch VVD agenda punt om de de rijken van het monopolie op diploma’s te verzekeren. Zodat zij de strategische posten in de economie kunnen blijven bezetten en menen het “domme gepeupel” volgzaamheid een aanzien af te dwingen.

 3. Waarom niet investeren in werklozen?
  Waarom geen regeling als: geen werk dan scholing in de vorm van bij of omscholing?
  Waarom geen aanpak van leeftijddiscriminatie.
  Er is maar een visie die nu regeert en dat is EU en euro.

 4. Over punt 2.
  Hoezo is de overheid met onze gezondheid begaan?
  Vanuit de overheid worden alle mogelijke regels opgelegd die het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen in de tuinbouw verbieden, zodat de grote gentech bedrijven nog meer macht krijgen en de bevolking vergiftigen.
  Tevens worden vele kruiden en homeopathische middelen verboden zodat de medische industrie ons nog meer aan de chemische troep helpt.
  Ons eten wordt bestraald en chemisch behandeld, terwijl van veel middelen al lang de schadelijke gevolgen bekend zijn.
  Dus of ik de overheid vertrouw om mijn voedsel te controleren? Absoluut niet!!!

 5. Bijna niemand heeft door dat de problemen voor het leeuwendeel moedwillig door de overheid zelf gecreëerd worden. Ondertussen kan het liegen en bedriegen, het roven en plunderen van belasting- en pensioen geld door de overheden ongehinderd doorgaan. Alles wordt in hoog tempo naar de filistijnen geholpen om daarna ons de zogenaamde helpende hand te bieden in ruil voor onze vrijheid en geld.

 6. Volgens mij hoeft er niet bezuinigd te worden. Gewoon eerlijk delen. Laat iedereen het loon verdienen, naar de taken en functies die worden vervuld. Geen onderscheid in lonen, waarom zou een bankdirecteur zoveel meer moeten verdienen als de mensen op de werkvloer. Ja hij vervuld een andere functie, maar naar mijn inziens heeft iedereen een verantwoordelijkheid te dragen, ongeacht wat voor werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. En dit geld niet alleen voor de bank directeuren, er zijn zoveel meer mensen, die overal een slaatje uitslaan. Laat alle lonen gewoon vastleggen. En de winst die er gemaakt wordt, afstaan aan de staatskas, ik denk dat deze hele vlug gevuld is, en waarschijnlijk gaat overlopen. En wat over is, dat kan geïnvesteerd worden, in de burgers die het nodig hebben, bijvoorbeeld, door meer banen te creëren. Laag opgeleiden, de kans geven om zich bij te scholen. Zo krijgt iedereen dan een kans.
   

 7. Bezuinigen op de Voedsel- en Warenautoriteit en de industrie zelf laten controleren
  denk dat als een bedrijf hierop bezuinigd.. dat het vanzelf wel van de markt afvalt!! 

 8. Zeer goed artikel. Vooral 1 en 3. Ik snap werkelijk niet dat ze zo idioot zijn in Den Haag om hier op te bezuinigen. Nederland wil toch een zogenaamde kenniseconomie zijn? En ik denk verder het beter is preventief te zijn. Beter gezondheidsklachten aan pakken bij de bron, dan achter aan genezing te doen.

Laat een reactie achter