Stages in een niet-westers land zijn doorgaans uiterst leerzaam. Bron: supo.be

Verplicht stage in niet-westerse cultuur

Bij progressieve Nederlanders bestaan de nodige naief-positieve gedachten over niet-westerse samenlevingen. Bij conservatieven worden alle niet-westerse samenlevingen oop één hoop gegooid. Een verplichte maatschappelijke stage zou veel vooroordelen wegnemen en mensen leren Nederland niet meer als vanzelfsprekend te beschouwen.

Onderdeel van mijn studie was een praktijkperiode in een niet-westers land. Een half jaar wonen en werken in Bangladesh was buitengewoon leerzaam. Ik leerde toen van nabij het leven in een islamitisch land kennen, zo ook de positie die religieuze minderheden en vrouwen in een islamitische samenleving innemen. Onder meer geblakerde hindoetempels en de houding van islamieten ten opzichte van niet-islamieten waren leerzamer dan welke Fitna-achtige documentaire ook. Ook leerde ik van nabij wat de invloed is van de overheid en, uiterst belangrijk, welke dingen we in Nederland als vanzelfsprekend beschouwen maar dat niet zijn. Ik leerde dat het leven gewoon doorgaat zonder stromend water en elektriciteit. Dat de mensen in derdewereldlanden niet dommer zijn dan wij, alleen sociaal gezien op een andere (doorgaans economisch minder productieve) manier georganiseerd.

Ook anderen die vergelijkbare ervaringen hebben opgedaan weten dat nu. Echter: die mensen vormen maar een kleine groep van de Nederlandse bevolking mensen op bijstandsniveau en hun kinderen hebben domweg het geld niet om een langere periode in het buitenland door te brengen. Het gevolg is dat ze absurde ideeën hebben over het leven in niet-westerse landen, vaak slechts op basis van een korte vakantietrip met louter positieve ervaringen of televisiebeelden van rampen.

Stages in een niet-westers land zijn doorgaans uiterst leerzaam. Bron: supo.be
Stages in een niet-westers land zijn doorgaans uiterst leerzaam. Bron: supo.be

Sommigen vinden de westerse samenleving verdorven en denken dat niet-westerlingen zuiverder en puurder zijn dan westerlingen. In extreme gevallen betekent dat dat ze doorslaan naar een extreme haat van alles wat met de westerse samenleving te maken heeft. Voorbeelden daarvan zijn Anja Meulenbelt en Gretta Duisenberg. Anderen vinden dat we niets van niet-westerse beschavingen kunnen leren en door onze (meestal) hogere welvaart per definitie superieur zijn.

Ook de negatieve ervaringen in Nederland met overwegend islamitische immigranten dragen hier toe bij. Dat is jammer. De meeste mensen in niet-westerse culturen zijn gastvrij en bieden nieuwe filosofische inzichten, hebben vaak kennis en vaardigheden die in Nederland zijn geatrofieerd. In India kan je in een trein van het ene op het andere moment verzeild raken in een pittig gesprek over visionaire onderwerpen. In Nederland kan je meegenieten van het dronken gebral van voetbalsupporters.

Mensen bijvoorbeeld een half jaar door laten brengen in een niet-westerse land zou zeer leerzaam zijn voor veel mensen. Ze zouden op deze manier leren wat de realiteit is van het leven in een niet-westers land. Hun culturele denkraam zou enorm uitgebreid worden en ze zouden zowel de positieve als negatieve kanten van de Nederlandse samenleving waarderen. Aan de andere kant zouden ook de inwoners van niet-westerse landen op deze manier kennis maken met doorsnee inwoners van westerse landen. Of dat laatste altijd positief zal werken is de vraag,  maar het zal in ieder geval veel culturele misverstanden oplossen.

1 gedachte over “Verplicht stage in niet-westerse cultuur”

  1. goed idee, maar zoals het hier gebracht wordt (incl foto) is wel weer op een heel erge denkwijze. Alsof de “niet-westerse” wereld alleen maar armoe kent. tuurlijk zijn er sloppenwijken in afrika en azie. maar deze wijken krijgen extreem veel aandacht (anders heb je geen leuke televisie).

    Veel van de landen in afrika en azie kennen ook “normale” wijken en steden. dit moeten de westersen eens zien. dan weten ze waar de immigranten vandaan komen. Zelfs die foto bij dit artikel geeft weer het stigmatische idee van “niet-westerse” landen. Een stage voor ontwikkelingshulp. De stage kan je veel breder trekken. een reguliere stage, maar dan in het buitenland.

Laat een reactie achter