Ambtenaren verzinnen nu al allerlei vaak vernederende "activeringstrajecten".

Vervang bijstandsuitkering door overheidsbaan

De bijstandsuitkering vervangen door werken in ruil voor een hogere uitkering is goed voor het zelfvertrouwen en kansen van bijstandsgerechtigden, de schatkist en de economie. Kortom: deze oplossing kent alleen winnaars.

De situatie nu
Op dit moment ontvangen ongeveer 300.000 mensen een bijstandsuitkering. De regels voor het ontvangen van een bijstandsuitkering zijn streng. De ontvanger mag maar 5480 euro aan bezittingen hebben. Ook moet hij verplicht deelnemen aan allerlei dikwijls vernederende activeringsprogramma’s.

Er worden voor de enkele honderdduizenden bijstandsuitkeringen heel wat ambtenaren aan het werk gehouden die zich voornamelijk bezig houden met controleren en maandelijkse gesprekken met de uitkeringsgenieters.

Moderne horigheid, of modern cliëntisme
Hierdoor ontstaat een perverse prikkel voor bijstandsgenieters om zo zielig mogelijk te blijven. Geld wordt niet op de bankrekening gezet, wat een mogelijkheid zou bieden om bijvoorbeeld een eigen bedrijf op te starten of opleiding te volgen. Uitkeringsgerechtigden kopen een dure tv (valt niet onder de limiet) en gaan zwart bijklussen. Vroeger, in de jaren dertig, was het nog feodaler en moesten uitkeringsgerechtigden zich aan de andere kant van de stad melden om hun dagelijkse uitkering op te halen. Op de fiets mocht niet, er was een gaatje in hun kentekenplaat geboord. Met andere woorden: de ambtenarij als de nieuwe adel waarbij de uitkeringstrekkers zich elke keer moeten melden.

Ambtenaren verzinnen nu al allerlei vaak vernederende activeringstrajecten.
Ambtenaren verzinnen nu al allerlei vaak vernederende activeringstrajecten.

Er is nog een eerdere historische parallel. In het oude Rome bestond er op beperkt niveau nog een rudimentaire democratie. Arme Romeinen, cliënten, konden zich dagelijks melden bij hun patroon, beschermheer, en kregen dan een klein geldbedrag in ruil voor hun steun aan de patroon. Kortom: een volkomen verouderd, mensonwaardig systeem dus dat meer kapot maakt dan het goed doet.

De oplossing
Verhoog de uitkeringen met 20%, zodat bijstandsgerechtigden niet meer een leven van list en bedrog hoeven te leiden voor een redelijke levensstandaard. Schaf al de aanvullende zieligheidsregelingen (bijzondere bijstand) af. Schaf ook de vermogensgrens af.

In plaats van de bijstandsuitkering komt er recht op arbeid. De overheid zet uitkeringsgerechtigden in om achterstallig onderhoud weg te werken in bijvoorbeeld bossen, houtwallen, archieven, monumenten en dergelijke. Of denk aan de zorg, het passen op kinderen, construeren van windmolens, wetenschappelijk onderzoek naar zeldzame ziekten en dergelijke.
Met fraude is het vanaf dan gedaan, de maatschappelijke acceptatie van uitkeringstrekken wordt zeer groot en heel wat ambtenaren kunnen eerlijker werk zoeken. Ernstig zieken krijgen aangepast werk of in zeer ernstige gevallen dispensatie. Bedrijven kunnen werklozen inhuren via een soort uitzendbureau van de overheid.

Wie goed zijn werk doet krijgt een bonus en wordt aanbevolen bij bedrijven. Wie er de kantjes van afloopt wordt tijdelijk gekort.

Het resultaat: losers worden winnaars. Kansloze werklozen doen waardevolle contacten en werkervaring op en kunnen vermogen opbouwen waarmee ze financiële tegenvallers (kapotte wasmachine e.d.) kunnen opvangen. En het allerbelangrijkste: hun geschonden zelfvertrouwen en geloof in zichzelf wordt weer hersteld.

3 gedachten over “Vervang bijstandsuitkering door overheidsbaan”

 1. ja, en als er nu helemaal geen banen zijn voor deze werkloze bijstandstrekkers? Er komt zo schijnwerkloosheid en schijnarbeid. Ambtenaren moeten dan alles elke week gaan controleren en er komt meer bureaucratie om deze mensen een bezigheid te geven. En wat doe je als iemand ziek is en honderd procent arbeidsongeschikt, dan maar dwangarbeid he.

  Het huidige stelsel werkt al goed genoeg en men heeft verder weinig last van bijstandstrekkers, dus laat hen maar met rust. Geef ze het recht om verder te studeren met bijzondere bijstand en laat hen vrij om zelf te zoeken naar iets dat hun leven zin geeft.

  Men kan liever echte gekwalificeerde werklozen, vooral jongeren aan een goede baan helpen. Verhoog studieleningen en maak 70 procent een gift van de staat, als gratis basisbeurs, tot het 35ste jaar. Geef liever iedereen tot 50 jaar recht op studiefinanciering zonder maximum en meer mensen krijgen vrijheid om zich te ontwikkelen in onze kenniseconomie.

  Zinloze oplossingen zijn nutteloos en bekrompen. MEnsen met bijstand zijn goedkoper omdat zij niemand lastig vallen en vaak niet crimineel zijn. Pak liever de WAOers aan want daar zitten 900 000 mensen in en die faken het echt.

  Bijstand is het laatste vangnet en als je het moeilijker maakt dan komen er meer criminelen en armen en dat kost meer geld.

  Dit betoog van deze schrijver op jullie site vind ik gewoon klinkklare onzin van een leek op economisch gebied. Aub teksten met hogere kwaliteit publiceren.

  dewanand

  1. Dewanand, de grap is nu net dat er niet meer gecontroleerd hoeft te worden. Ze worden aan het werk gezet en krijgen daar een redelijk loon voor. Er zijn nu heel veel dingen die blijven liggen, waar we het over eens zijn dat ze nodig moeten gebeuren maar waar nooit geld voor is.

   Denk aan het uitvoeren van een historisch onderzoek, taxonomie, sociale hand- en spandiensten en uiteraard de voorbeelden in de post.

Laat een reactie achter