Een basisinkomen maakt dat andere waarden belangrijker worden dan alleen inkomen.

Voorstanders basisinkomen wagen nieuwe poging

Of er door robots alleen banen verdwijnen of er ook banen bijkomen, daar zijn de goeroe’s nog niet over uit. Een ding is in ieder geval zeker. Baanzekerheid wordt steeds meer iets van het verleden, en dus moet de staat bijspringen. Door een basisinkomen bijvoorbeeld.

Een basisinkomen heeft nog meer voordelen. Veel eenvoudiger administratie, bijvoorbeeld. Werken loont vanaf de eerste euro die je verdient. En omdat er geen straf meer staat op samenwonen, zoals nu, verdwijnt de woningnood ook steeds meer. Mensen met een basisuitkering kunnen verhuizen naar delen van Nederland die nu leeglopen, zoals Oost-Groningen, Zeeland of Limburg. Zo wordt de leegloop daar gestopt.

De tekst van de petitie:

Beste 2e kamerleden,

Wij zien in een onvoorwaardelijk basisinkomen veel voordelen.

Een basisinkomen maakt dat andere waarden belangrijker worden dan alleen inkomen.
Een basisinkomen maakt dat andere waarden belangrijker worden dan alleen inkomen.
 • Het verschaft iedereen een minimale bestaanszekerheid
 • Mensen hebben de vrijheid om zelf keuzes te maken tussen betaald werk, opleiding, onderneming, vrijwilligerswerk en/of (mantel)zorg.
 • Het rondpompen van geld, de bijbehorende bureaucratie en controles kunnen afgeschaft worden.
 • Mensen worden bevrijd van de beperkende ‘etiketten’ die nu geplakt worden.
 • Het loont als mensen met elkaar samenwerken, kosten delen en/of samenwonen.
 • Gelijktijdige hervorming van de arbeidsmarkt zorgt voor meer betaald werk en meer (deeltijd)banen.

We laten zien dat het basisinkomen nu al betaalbaar is als we de beschikbare middelen anders verdelen. Naast een basisinkomen krijgen mensen ook een gratis basiszorgverzekering en een toelage per kind onder de 18 jaar.

Daarom zijn wij een groot voorstander van invoering van het basisinkomen met ingang van 2018.

Hopelijk gaat het er deze keer echt van komen. We kunnen het waarmaken, als er op tijd in Nederland 300.000 handtekeningen worden verzameld. Dat bewees het succesvolle GeenPeil referendum eerder.

Basisinkomen in Finland
In Finland gaat de regering nu werkelijk een basisinkomen invoeren. Althans een grootschalig experiment starten. Elsevier klaagt steen en been en denkt dat het systeem onbetaalbaar wordt. Inderdaad is dit bedrag aan de hoge kant. Ik denk dat ze niet meerekenen dat de belastingvrije voet af wordt geschaft en dat als alle straffen op bijverdienen worden afgeschaft, er veel meer mensen gaan werken dan nu. Het minimumloon kan dan namelijk afgeschaft worden, waardoor de werkgelegenheid gaat exploderen. Ook verdwijnt zwart werk. Wel zal er een hogere vennootschapsbelasting of BTW moeten komen dan nu om het systeem betaalbaar te houden. Ook wordt de hoogste belastingschijf van toepassing op alles wat je verdient.

Meer informatie

Burgerinitiatief: Teken hier

15 gedachten over “Voorstanders basisinkomen wagen nieuwe poging”

 1. Om aan te geven hoeveel geld er alleen al in Nederland in omloop is kun je kijken naar het verdienvermogen van dit land. Grosso modo gaat het om een bedrag van €700 miljard per jaar (BNP) wat door de beroepsbevolking van zo’n 7,5 miljoen wordt omgezet. Deel dit bedrag door 17 miljoen en dan kun je een slordige €40.000 per persoon per jaar verdelen. Uiteraard is dit bruto, maar het gaat dus om heel veel geld!
  Door verdergaande robotisering zal de beroepsbevolking steeds kleiner worden en wordt de kans op een basisinkomen voor elke inwoner van dit land steeds groter. Ik heb het idee dat op termijn het basisinkomen gedifferentieerd zal zijn. Een gegarandeerd bestaansminimum voor een ieder, maar een hoger inkomen (van de staat) voor mensen die zich inzetten. Mensen willen namelijk gehonoreerd worden als ze zich uitsloven voor de goede zaak. Zo’n goede zaak is m.i. niet alleen arbeid, maar ook het opleidingsniveau van de burger oftewel een gerelateerd inkomen na het halen van een (staats)examen.
  Hoe de ins en outs zullen gaan verlopen is aan de toekomstige regering, maar een gedifferentieerd (basis)inkomen lijkt mij van alle tijden al is het om géén eenheidsworst te creëren als iedereen eenzelfde inkomen zou hebben.

  1. Meteen stoppen met werken en nooit meer wat doen? Hoe logisch dit ook klinkt zal dit, denk ik, in de praktijk wel meevallen. De werkende klasse zit opgescheept met lopende rekeningen voor het gezin, het huis, de auto, et cetera en houdt het dan ook op een droom om te stoppen met werken. Omgekeerd zullen werkgevers over moeten gaan op een lager loon naast het basisinkomen omdat het systeem anders echt te duur zal worden. Het is nogal een operatie om over te schakelen naar het basisinkomen en alleen daarom zal het nog een tijd duren voordat politici eraan willen.
   Het is overigens een misvatting om te denken nooit meer wat te doen als je kunt beschikken over veel vrije tijd. Ik spreek liever van een vrijetijdseconomie, wat dus een samenvoeging is van vrije tijd en economie. Het brein zal niet ophouden met denken bij veel vrije tijd en er zullen altijd ondernemende geesten zijn die een vrijetijdseconomie ook weten in te vullen met consumentenbestedingen. Ik denk hierbij aan het toerisme, maar wie weet wat er nog meer in de koker zit..
   Op een bepaald moment zal het volgens mij zo zijn dat mensen met hun vrijetijdsbestedingen zonder weemoed terug zullen verlangen naar hele dagen in de fabriek of op het kantoor, maar dan moeten robots het werk wel grotendeels hebben overgenomen van de werkende mens.

 2. Alleen rijke mensen zijn tegen een basisinkomen!
  Zij weten dat dit zonder problemen haalbaar is, maar liegen continue dat het niet betaalbaar is! Ze kijken neer op deze grote groep mensen!
  In een land waar bijna 3 miljoen mensen niet mee KUNNEN doen met de maatschappij, want er zijn maar +- 18.000 vacatures en er zijn dus simpelweg GEEN banen voor alle mensen in NL, help de MSM dit extreem grote probleem maar te verhullen.
  3 miljoen mensen die niet mee kunnen doen!
  Kom dan toch gotverdomme eens met een fatsoenlijke oplossing in plaats van deze doelgroep maar te blijven klieren, pesten, kleineren, enz.

  Allemaal omdat de massa dit probleem gewoon niet wil zien!

  1. Zo’n drie miljoen mensen staan inderdaad buiten de economische dynamiek.
   Bovendien halen we in deze barre tijden ook nog vele tienduizenden kanslozen binnen die dan ook maar meteen ‘hun deel’ op gaan eisen… Om nog maar te zwijgen over die vele miljoenen met wie Merkel ons allemaal in de EU op wil zadelen.
   Mann, mann, mann…

 3. ik ben ook wel voor een basisinkomen en de FNV is er ook mee bezig. Maar vanuit religieus standpunt zie ik het zo: 1% van de mensheid krijgt straks al het geld in handen. Dit proces is nu gaande. En als Jezus straks terugkomt, zegt Hij tegen die 1% “dankjewel, lever het maar bij mij in, voor mijn aanstaande koninkrijk.” Het geld wordt dus bijeen gezameld om het straks aan Jezus te geven. Hierna wordt het misschien opnieuw verdeeld.

  1. en toen gaven ze het natuurlijk gelijk aan Jezus, maar die hield het lekker voor zichzelf, want nu was het wel eens genoeg geweest, hij was al een keer aan het kruis gestorven en nog had het niks geholpen, en alle mensen zaten voor straf zonder geld, behalve Jan, want die was dikke maatjes met Jezus en de joden niet en de mohammedanen niet maar Jan wel

 4. Ik ben meer voor dat de vaste lasten/belastingen omlaag moeten ipv. steeds hoger worden.(je ziet nu al dat de gemeente steeds meer belasting gaat vragen ivm de kosten) Dit systeem wil er voor zorgen dat toeslagen enz. wegvallen. Dan heb je aan die basisinkomen niks. Vooral als je alleen bent en niet kunt werken. De vaste lasten blijven immers stijgen in een systeem van groei. In mijn ogen is het een tijdelijke oplossing op het financieel/economisch systeem dat in aan het storten is en daarom van de toeslagen af wil. Beurscrash als gevolg. En daarna ligt alles in puin. En aan die vrijheid zit denk ik een addertje onder het gras. Ik geloof gewoon niet dat de gevestigde, heersende orde de mens vrij kan laten of gratis in een huis laat wonen als het systeem in elkaar gestort is. Nu mag je dus wel samenwonen enz.? En waarom dan eerst niet? Mijn leven is hier wel door beïnvloed. Jaja, nu in eens menselijk worden. Ik geloof er geen bal van, want alles is afgestemd op het grote financiële systeem en men heeft nooit eerst naar de mens/kosmische orde gekeken. En op het tijdperk alles technologie zit ik als mens al helemaal niet op te wachten. Technologie(dood iets) weet niet eens wat de kosmische orde(levende wezens) inhoudt en zal daar dus ook geen rekening mee houden. Je word nu al gewoon geband om niks, terwijl je geen wederwoord kunt geven en ook niet een fout herstellen als die aan de andere kant is gedaan. En dat is eng mensen. Zo word je opgeruimd. He Guido van wanttoknow.nl Dit soort dingen gebeuren aan de lopende band, ook met geld krijgen waar je recht op hebt(ze zeggen dat de pc berekening klopt) en heeft dus niks meer met menselijkheid te maken. De duivel schijt dus steeds verder op de grote hoop.
  Wakker worden mensen. Data/duivel beslist of jij mag blijven of niet. En dat gaat ver: bv. heb jij wel het goede DNA?
  Vrede zij met u.
  Veel liefs,
  Elise

   1. Beste Jan, dat gebeurt nu al. En daarom moet je als gewoon mens(dus die in de derde klas vertoeft) de wereld is feitelijk in drie klasse verdeelt. 1. heersende klasse 2. oorlogvoerende klasse. 3 gewone klasse. De mensen in de derde klasse moeten elkaar dus niet afvallen. Elkaar geluk/leven gunnen in wat voor een positie(alleen/werk of geen werk/geloof/met of geen kinderen enz.) zij ook zijn. Eerlijk/open/elkaar waardig zijn, want als je liegt/bedriegt, dan is de verbinding tussen elkaar verbroken en zal er geen eenheid kunnen ontstaan. Die eenheid hebben we nodig om elkaar te helpen. Het systeem zorgt voor het omgekeerde. Ze verwijderen ons juist van elkaar, omdat onze vrijheid op de persoon steeds verder wordt afgenomen/onderdrukt. Vrije meningsuiting in een systeem die alles en iedereen onderdrukt heeft geen enkele zin. Dat is als een slaaf, die hun eigen protestlied zingt onder het werk van de onderdrukker(internet/data/wifi,satelliet).
    Het leven duurt in verhouding maar kort en daarom vind ik mijn verbinding met de kosmische orde nog in de natuur of bij naaste. Veel mensen hebben geen idee wat er nu allemaal gebeurt. Ze lezen de chaos, maar zien het totaalplaatje/het einddoel niet.

Laat een reactie achter