Wat te doen wanneer de pleuris uitbreekt?

We weten allemaal dat het probleem van geld en de banken nog (lang) niet is opgelost. Als redelijk geïnformeerde burger heb ik het idee dat geld an sich nog steeds wordt gebruikt, cq verbruikt door gokverslaafden in maatpakken. Na de crisis in 2008 is hier nog niet heel veel aan gebeurd, het systeem om het zo maar te noemen staat nog steeds overeind, maar wankelt nog minstens zo erg. Als je in meerdere scenario’s denkt, dan ga je je toch afvragen hoe groot de kans is dat het monetaire systeem alsnog in elkaar klapt en dat er dan een crisis aanbreekt die nog veel heviger is dan die van 2008.

Wat gebeurt er dan?

En wat dan te doen?

Is onze kelder vol zetten met blikken dé oplossing als de maatschappij instort? Bron: bol.com

In principe voel ik me aardig veilig, in huis en op straat. Maar dat ben ik, een redelijk jonge vent van 2 meter en aardig sterk. Als ik me verplaats in een situatie zoals het volledig uit de hand gelopen project X in Haren, dan maakt dat minder uit. Je hebt dan te maken met mensen die volledig los gaan op o.a. de politie, maar ook op de middenstand. Dit was naar aanleiding van een zogenaamd feestje op Facebook, maar kan er een herhaling optreden?

Ik denk dat veel mensen momenteel nog rustig zijn in hun comfortzone. Maar er spelen veel spanningen, zeker op het vlak van geld. Banen liggen niet voor het oprapen en er wordt bezuinigd. Ik weet dat er een flinke groep mensen is die niet zo snel zullen ontploffen zolang hun uitkering blijft binnen komen. Maar hoe groot is de kans dat een uitkering daadwerkelijk wordt stop gezet bij de eerst volgende beurskrach? Dan heb je de poppen wel aan het dansen.

Rellen ken ik eigenlijk alleen van televisie en internet. Grootschalige gevechten tussen burgers en de politie zoals in Griekenland en dus ook in Haren heb ik (gelukkig) tot nu toe nog niet ondervonden. Misschien vinden ze nu wel plaats ergens in de wereld. Maar dat weet ik niet, want zolang dat niet op het nieuws komt krijg ik er niets van mee. En als het iedere dag gebeurt is het geen nieuws meer.

Maar stel dat het gebeurt “rellen” hebben politie en het leger (wat op dat moment in Nederland zit) voldoende capaciteit om burgers tegen elkaar te beschermen? Dat mag je je toch afvragen denk ik, ik weet dat namelijk niet.

Wanneer iets elementairs als de benzine ineens opraakt, valt het hele logistieke systeem dan compleet stil en ligt er ineens geen eten meer in de schappen? Hoe groot is deze kans? Ook dat weet ik niet.

41 gedachten over “Wat te doen wanneer de pleuris uitbreekt?”

 1. In een stad een periode van langer durende chaos overleven kun je eigenlijk wel vergeten tenzij je jezelf aansluit bij een van de bendes die alles gaan plunderen.
  Voor de zachtaardigen onder ons zie ik 3 alternatieven.
  1. Nu verhuizen naar een geisoleerde plek die minstens 100 km. afligt van de meest nabijgelegen stad. Het lijkt me dat je dan naar een redelijk ver buitenland moet gaan om zo’n plek te vinden. In NL zijn alleen de waddeneilanden veilig. Misschien kunnen we op Vlieland een Visionair overlevingskamp stichten……..
  2. Je compleet bezuipen en maar afwachten wanneer de mannen met grote messen je deur in zullen trappen en je eindigt als broodje vlees.
  3. Het hoogste gebouw trachten te beklimmen en daarvan afspringen.
  Permacultuur en zelfvoorziening betrachten heeft alleen zin in het kader van alternatief 1. Ook al maak je van je huis een fort de mannen met grote messen zullen een manier vinden…….   

   1. Leon, top, kep em ook her en der op Biflatie gepost.
    Wat ik al maanden roep, veel wapens (ik riep één wapen maar sinds vandaag dus veel) , zowel short als long range en nog veel meer munitie. Kan je ook altijd nog ruilen en is echt veel meer waard dan wat dan ook, zelfs meer dan zilver. Tenminste, tijdens de chaos. Vermogen kan je wel beter in zilver omzetten en her en der inmetselen. Ongewapende mensen alsook lonely guys and dolls leggen als eerste het loodje.

   2. Ik raad iedereen aan om de link van Leon aandachtig te gaan lezen.

    In tijden van nood veranderen de onderlinge verhoudingen tussen mensen en bevolkings groepen radicaal, alles komt op scherp te staan. Het bezit van iets wordt een reden voor anderen om dit van je af te pakken, en dood kun je geen wraak nemen, hoeveel wapens je ook had. Vandaar ook het enorme aantal snipers in de steden, (scherpschutters) het maakt niet uit wie je bent, je bent altijd een concurrent in de noodlijdende gemeenschappen. Er ontstaat bendevorming op grote schaal, de meest wrede overleven het langst. Men is niet langer burger, maar jager of gejaagde. Doomsday preppers die opvallen, worden echte mikpunten van allerlei groepen. Je kunt maar beter niet op goede stand wonen, want daar zoeken ze het eerst. Zwaar bewapenen heeft geen zin, win je een conflict dan komen er zeker anderen die jouw voorraad munitie zullen uitputten tot ze je hebben. Groepen die over middelen beschikken, zullen afhankelijk van de voorraden ervan, de grootte van zo’n groep gaan bepalen. Hoe groter de gemeenschap en het organisatietalent van de leiding, bepalen of de nieuwe gemeenschappen overleven zullen. Geïsoleerde individuen redden het niet, men gaat overal op zoek in tijden van nood, confrontaties zijn onvermijdelijk op den duur. De belangrijkste voorziening in elke gemeenschap, is voldoende schoon water. Op plaatsen waar het grondwater het minst vervuild is, kan men dit grondwater oppompen met ouderwetse handpompen. Daarna destilleren, of filteren en koken, en je kunt het redelijk veilig drinken. Om water te kunnen behandelen heb je vuur nodig. Een vergrootglas blijft onder de meest armoedige toestanden nog altijd en storingsvrij werken, je hebt slechts zonlicht nodig en brandstof. Elk gewas brand als het maar droog genoeg is, ook grassen. Zijn er geen houtvoorraden meer omdat alles gekapt is, dode bladeren, grassen en gewassen kun je malen en composteren tot een soort  droge turf. Over vuur moet je dus altijd beschikken, om aan schoon drinkwater te komen. Schoon drinkwater heb je ook nodig voor de onontbeerlijke hygiëne. Zonder voldoende hygiëne breken er besmettelijke ziektes uit, die hele gemeenschappen kunnen uitroeien. Daarnaast heb je schoonwater nodig om de gewassen die worden gekweekt, te voorzien, naast een mogelijke pluimveestapel in het ideale geval. Jagen en verdedigen kun je het beste met wapens, waarvan de voorraden door de groep zelf kunnen worden vervaardigd. Kruisbogen, pijl en boog, speren, katapulten, slingers, de nieuwe mens zal zich daar uiteindelijk mee moeten zien te redden, munitie raakt op. Geschikt visgerei en vlotten of boten heb je ook als gemeenschap nodig. Dit is een visie, maar velen zullen dit vanuit optimistischer perspectieven bezien, waaronder ikzelf. Het hoeft zo’n doemscenario niet te worden denk ik zelf, kwestie van samenwerken. ;)

    1. Antares, jij moet maar nooit de wijk bezoeken waar ik vaak zit. Een niet nader te noemen volkomen wetteloos wijkje in Rio. Er zijn maar drie toegangswegen en een aantal bruggetjes over het open riool. Vrijwel iedereen is hier tot de tanden toe gewapend. Sommige mensen hebben een hoge muur om hun terrein en vrijwel alle tralies. Ik heb ook tralies en muur wordt aan gebouwd. De paar beter bedeelden hebben hoge muren met stukken glas, prikkeldraad of zelfs schrikdraad en uiteraard ook tralies voor de ramen. Ik heb hier nog nooit politie gezien. Iedereen verbouwt of kweekt wel iets te eten en er is een gezamenlijke bron op de berghelling die altijd water geeft. Als de pleuris uitbreekt heb je hier een ‘militie’ welke grotendeels 4 a 5e graadfamilie is. Men heeft veel handwapens maar ook geweren. Onze ‘militie’ zal zeker een paar honderd zielen gaan bedragen. De gemeenschap is zeer hecht. Wie niet meewerkt ligt eruit. Een Nederlands maatje van mij moest na ruzie ooit rennen voor zijn leven. Gelukkig niet meer dan wat gebroken ribben. Politie? Die vragen wat je als gringo in een favela doet. Maar zolang je normaal doet is het hier uiteindelijk veiliger dan in die polder van jullie. In die bananen monarchie wordt je zomaar in elkaar geslagen of vanwege je geaardheid. Dat zal hier dus niet gebeuren!!!

     Wat betreft de ineenstorting ga je ervan uit dat men terug gaat naar het steentijdperk.
     Ik denk dat aardig wat lokale gemeenschappen een 19e eeuwse levensstandaard wel weet te handhaven dus geavanceerde metaalbewerking zit er zeker bij en misschien zelfs stroom of telegrafie.
     Ik denk zelfs dat er groepen zullen zijn die heel wat geavanceerder zullen blijven.
     Zeker in de USA zal de elite gewoon beschikken over alle techniek van vandaag. Ik heb er bij een defense contractor gewerkt. Geloof me dat niet alleen individuen maar ook de overheid daar tig dubbele backup heeft voor de meest slechte omstandigheden, zelf gezien. Als een land zich geprept heeft dan zijn zij dat wel en vergeet de Russen ook niet.
     Het hobbelt wel door maar vraag alleen niet hoe…
     Soort Brazilië jaren 80… evenveel doden als in oorlogsgebied en veel ruilhandel omdat de munt weer eens waardeloos is geworden. Brazilië of Argentinië zijn wel voorbeelden hoe een maatschappij kan doorwerken als niets meer zeker is.

    2. Moerstaal, de door jou genoemde technische, kennis bezittende restanten van maatschappijen zullen er inderdaad zijn, dat is voorspelbaar. Wat ook voorspelbaar is, is dat een grote groep mensen die ook willen overleven, dit zullen moeten doen zonder daarbij gesteund te worden door de beter bedeelden. Op het egoïsme van dergelijke mensen kun je vertrouwen, daarom wantrouw ik ze ook. Het deert ze niet dat anderen in het steentijdperk leven, of in jouw geval de favela’s. Die konden ook alleen ontstaan omdat anderen niet willen delen.

 2. Mooie link Leon. Mijn geliefde oma, die de Tweede Wereldoorlog doorstond, leefde ook in zulke omstandigheden. Zij had een gezin van twaalf kinderen om voor te zorgen. Haar gezin had goede connecties met handelaren en bedrijven. Uit mijn kindtijd herinner ik me hoe ze nog steeds haar kasten vol had met zeep en schoonmaakmiddelen, nog lang na de oorlog. Ik genoot van die heerlijke zeepjes, maar voor haar was een grote voorraad een deel van haar overlevingsstrategie. Verder zorgden de grotere kinderen voor de kleinere, de kleintjes kregen het eerst en het meest, daarna de groteren die beter tegen de situatie waren opgewassen. 
  In die tijd hadden ze ook niet zo`n huishoudelijke luxe als wij nu kennen.

  1. Thanks Julie,
   Ja nu je dit zo schrijft herinner ik mijn opa en oma weer, zij hadden ook altijd een voorraad van van alles. En de lucifers werden zelfs hergebruikt, bewaard bij de geiser, om ze vervolgens nogmaals te gebruiken dmv de waakvlam. Ik moest er altijd om lachen, maar schaam me nu eigenlijk.    

  2. Julie, SunLicht zeep, van die onhandige blokken met opstaand randje en papieren wikkel eromheen. Daar heb ik een groot deel van mijn jeugd mee gewassen. We hadden kisten of dozen vol van dat spul. Waarschijnlijk tijdens de jaren dertig ingeslagen. Mijn ouders hebben ternauwernood de oorlog overleefd. Mijn oma is uiteindelijk aan de gevolgen van TBC gestorven en mijn mam mist nog steeds een stuk long. Had zichzelf genezen als kindje. Mijn familie moest gewapend op rooftocht. Zelfs in het oosten van Groningen en Drenthe was het echt overleven. Men ging vaak de grens over en dan Duitse boeren met de dood bedreigen en wat vers geslacht vlees buitmaken. Familie van paps leverden brandstoffen e.d. aan die moffen. Het was meewerken of een mogelijke hongerdood. De meeste mensen kozen voor hun eigen hachje!
   Mijn hele jeugd stond alles in het teken van zuinig zijn zelfs als er twee auto’s voor de deur stonden. Altijd maar restjes van de hele week in een grote pan soep. Misschien ben ik daarom zo gezet of het is mijn indo bloed…
   Mijn mams mag blij zijn en oma ook dat de moffen ze niet voor zigeuners aanzagen, zo donker waren ze.
   Het is allemaal goed gegaan, ik zit hier nu te typen, in dit universum dan. ;-)
   Maar nu houd ik mijn hart vast voor de toekomst van mijn vrienden in die polder.

   Ik en mijn familie wonen nu in Brazilië alhoewel ik altijd on the move ben, wij hebben diverse huizen zo her en der.
   Hier is het al 500 jaar crisis, men kan er mee omgaan. Zowel het klimaat, vruchtbare grond, neerslag, fysieke ruimte als de mentaliteit van de mensen zit mee. Bij jullie in die polder zit alles tegen wat dat betreft…
   Bij jullie zijn vooral de slechteriken gewapend, bij ons ook de goede mensen. Iedereen heeft hier wapens in huis, zowel short range als long range. Dat is juist beter want anders krijgen de criminelen al snel de overhand. Nu heeft de meerderheid wapens en dat is juist goed. Mensen kunnen ermee omgaan en weten dat de buren zich waarschijnlijk ook prima kunnen verdedigen. De grenzen zijn duidelijk. “don’t fuck with me or you pay the price” Dat is nu ook al zo en aan de politie hier heb je weinig, toch voel ik mij hier veiliger dan in die polder van jullie.
   Als het echt fout gaat hebben jullie een mega probleem, serieus!
   Mijn schoonouders koken op gesprokkeld hout (geen grap) en wassen met wasrek. De meesten mensen koken op gas (gasfles) en wassen kleding met jaren 50 model wasmachine (bovenlader). Water komt in mijn wijk uit een watervalletje met een filter ertussen en bouwt zelf druk op door hoogteverschil waarmee een plastic vat op het dak wordt gevuld. Koken en drinken maar. Onze tuin staat vol met fruit, de buren hebben kippen, varkens of een visvijver. Daar wil ook mee gaan beginnen. Wij overleven het wel…

 3. Als de pleuris uitbreekt zijn de winkels en de voorraden in steden zo op.
  Bendes zullen dan ook naar de boerderijen en dorpen trekken, waar zelfs de tuintjes, boomgaarden etc. worden leeggeplunderd.
  Een van de meest recente voorbeelden is wel het hedendaagse Griekenland.
  Daar komt bij dat in zowel de USA als Eurabië  steeds vaker van overheidswege enorme restricties en represaille wordt opgelegd aan mensen die zelfvoorzienend wensen te worden. Zelfs het bewaren van zaden en het opvangen van regenwater bijvoorbeeld is op veel plaatsen absoluut strafbaar!
  Als je echt voorbereid wilt zijn is er een totaal nieuwe vorm van samenleven nodig.
  Er zijn talloze voorbeelden van alternatieve samenlevingen, en/of  geldloze handel cq. ruil-methoden.
  Indertijd verzamelde ik een aantal van deze alternatieven in een artikel:
  http://diamental.nl/images-linsky/Een%20alternatief%E2%80%A6/alternatief.html
  http://linskysplace.wordpress.com/2012/10/21/u-bent-een-terrorist-2/
  http://linskysplace.wordpress.com/2012/10/21/u-bent-een-terrorist-3/
  http://ejbron.wordpress.com/2012/08/24/grieken-stelen-in-hun-nood-van-boeren/

  /edit Niek: als je meer dan 2 links in je reactie opneemt komt je bericht niet door de spam-filter. Let daar op!

 4. Ik heb een broodmachine en voor een maand of 4 broodmix.Werkt op een zonnepaneel en een flinke accu.
  Zo,n broodje zeemeeuw, duif , gebakken paling of wild konijn gaat wel smaken als de nood hoog is.
  Heb een zeer praktisch ingerichte mobiele woning gebouwd dus als de pleuris uitbreekt ben ik weg en parkeer mijzelf in een uitgestrekt bos met wilde zwijnen en herten. Die zijn ook erg lekker op de BBQ.

  Kan eigenlijk niet wachten tot het zo ver is.

  1. een broodbak machine heb ik niet helaas. maar met de oude stoeptegels achter in mijn tuin is een oven zo gebouwd. voor de rest, op de mobiele behuizing na maar wel een hele grote tent, sluit ik mij heleel bij jou manierr van voedsel vergaren aan

 5. Mensen die een echte crisis hebben meegemaakt, gaan daardoor anders in het leven staan. Mijn moeder was ook zo zuinig ingesteld, zij had ook meegemaakt dat mensen gras en boomschors gingen eten.

    1. Wist ik wel maar was het eigenlijk alweer vergeten. Berkenhaarwater ging mijn opa altijd prat op dat ie daarom zo’n mooie bos heeft…

 6. Oké, Niek.  Zal er voorts aan denken.  :)

  Ik zette er overigens net nog een interessant artikel op over dit soort alternatieven:

  In 2003 werd in Rusland namelijk een wet ingevoerd waarbij iedere Rus volkomen gratis recht heeft op een privé stuk land variërend in grootte van 100 are tot ongeveer 250 are. Dit land kan gebruikt worden voor het verbouwen van voedsel, voor vakantie of andere ontspanning. Dit kavel zal ook op geen enkele manier belast worden door de overheid. 

  http://linskysplace.wordpress.com/2012/11/01/is-rusland-het-nieuwe-paradijs-videos/
   

 7. interessante overweging, vind ik. Wel stoer om de gedachte aan te durven ook.
   
  Toch staat er in m’n dikke Boek: ‘maak u geen zorgen voor de dag van morgen; iedere dag heeft genoeg aan z’n eigen kwaad.’
   
  Die uitdrukking heeft m.i. als praktisch kenmerk de erkenning dat als het echt donderen wordt, jij als persoon daar weinig invloed op uit kunt oefenen en angst vandaag voor later, deze dag ook al verpest.
  Van een leuke vakantie kan je drie maal genieten: de voorpret, de vakantie zelf en de fijne herinneringen, toch? Zo kan je ook onder problemen 3x lijden; de angst vooraf, de ellende als ze er zijn en de napijn in je geheugen.
   
  Zelf heb zo 20 jaar napijn gehad aan het feit dat ik eens voor de buurman werd ingeruild. Geen angst vooraf; dat kon mij ‘immers’ niet overkomen (en zeker zag ik in deze lompe boer geen concurrent), wel een m.i. eerlijke pijn toen het gebeurde (daar moet je m.i. niet voor weglopen), maar het zo lang niet kunnen verwerken neem ik mijzelf nog steeds kwalijk.
  (hoewel ik dat kwalijk nemen weer een eerlijke erkenning vind).
  En zo doet iedere ervaring wel weer wat met je, wat je vorming voor de rest van de eeuwigheid misschien wel ten goede komt, denk ik dan maar.
   
  In de Oorlogswinter heb ik mensen uit Rotterdam voor ons huis dood in elkaar zien zakken. Ze hadden net een boterham en een beker melk van mijn ouders gehad, maar dat hielp ze niet meer. Die ellende moet je gewoon incasseren als ze er is. Het leven kan keihard zijn!!
   
  Ik denk dat ieder eerlijk mens zo onderhand de 2000 jaar terug reeds voorzegde Apocalyps wel aan ziet komen. Op vele manieren raakt deze tijd m.i. aan het einde van z’n mogelijkheden. Dan breekt dus in de woorden van Sander de ‘pleuris’ uit; (‘komen er grote problemen’, zegt het woordenboek). Die zijn echt niet tegen te houden.
   
  Kan je je daar tegen wapenen? Ach, ik woon inmiddels al lang 30 km. buiten de stad, midden in de polder, waar de ‘ruimte’ niet zo duur wordt gemaakt als in de stad. (dat proberen ze al wel).
  Voor de oorlog ben ik misschien iets minder kwetsbaar. Voor de hongersnood lijkt dat mij zeker wel. Voor de pleuritis of andere pestilentiën is de bevolkingsdichtheid hier een stuk minder, wat wellicht van invloed zal zijn op het besmettingsrisico. Dus zal ik wel ergens anders aan dood gaan, want eindig is het leven toch. (memento mori).
   
  Wat krijgen we dan nog meer? Een walgelijke verdrukking als nooit eerder gebeurd is. Ja die loopt nu al op, neem ik waar. Mensen worden steeds slaafser gedwongen om te doen en te laten wat anderen hun meer en meer voor gaan schrijven, op allerlei gebied. Dat kan voor mensen met een beetje karakter verstikkend worden hoor.
  (op ‘blik op de weg’ zag ik een vrouwtje aangehouden worden omdat ze heel even een heel klein beetje slingerde. Een poos terug werd er al  doorgegeven dat daar bekeuringen voor uitgeschreven gaan worden; een cd’tje uit het dashboardkastje pakken bijvoorbeeld; beschamend!)
   
  Weet je, ooit zal het leven niet leuk meer zijn, weten we. Als ik raad zou mogen geven dan zou ik willen adviseren; doe dan iets wat heel nobel en stoer is, maar je wellicht wel de kop kan kosten, wat dan toch niet zo erg meer is. Dat zou binnen mijn visionaire denken dan wel eens je laatste waardevolle investering in een volgend zijn kunnen wezen.
  (voor wie daar een stichtelijke verklaring voor wil, heet dat: ‘verzamel u schatten in de hemel …….’, naar Matth. 6:20.)

 8. Rednas schreef:
  “[…] dan ga je je toch afvragen hoe groot de kans is dat het monetaire systeem alsnog in elkaar klapt en dat er dan een crisis aanbreekt die nog veel heviger is dan die van 2008.”
   
  Het beste is te leren van de geschiedenis. Hier staan wat over theorieën over waarom het toen zo vreselijk fout ging: http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Depression#Monetarist
  “In this view, the Federal Reserve, by not acting, allowed the money supply as measured by the M2 to shrink by one-third from 1929–1933, thereby transforming a normal recession into the Great Depression.”
  Geldschepping is dus een probaat middel om in voorkomend geval een crisis (door natuurlijke cycli ontstaan) niet uit de hand te laten lopen. Moderne centrale banken hebben hun lesje wel geleerd, zoals in 2008 ook wel gebleken is.
  Ik maak me dus geen zorgen. Er klapt niks in elkaar.
   
   

 9. Leon, bedankt voor het interessante artikel. In ieder geval is duidelijk dat als je vrienden voornamelijk Facebook vrienden zijn en bovendien onbewapend dat het opzoeken van een hoge flat niet zo’n gek idee is :)

   1. Honden zijn van onschatbare waarde in zo’n situatie, al zullen de meesten wel opgegeten worden als die in de stad verblijven. Op het veld en in de bossen kunnen ze jagen op klein wild, op het water om aangeschoten vogels te apporteren, in de verblijven als warmtebron voor groot en klein.

    1. In het binnenland van Spanje gebruiken sommige mensen nog steeds een ezel om in de koude winters de woonkamer een beetje op te warmen. Tenminste, dat was toen ik daar was maar ach, tijden zullen wel veranderen…

    2. De hond is geworden wat het dier is, omdat wij z’n talenten en trouwe vriendschap nodig hadden in de barre natuur. Ik heb wat dieren betreft een hogere pet op dan van de gemiddelde mens. ;) 

 10. hmmm wat ik hieruit begrijp is dat er een te veel aan bevolking en te weinig aan het overige is. Het evenwicht zal snel bereikt worden, alleen kun jij er mee omgaan? Zoek eens op hoeveel er aan bevolking overblijft en dan is het wel even schrikken als we van 16.000.0000 terug gaan naar 5.000.000  door gebrek aan het overige. Da’s wel even slikken!

 11. De economie, de financiële wereld en de politiek staan aan de vooravond van grote veranderingen. Je kan daar angstig van worden, maar je kunt je er ook op voorbereiden. Als je je voorbereid, ben je een prepper. 

 12. Thank you for every other spectacular article. The area otherwise may any person have that sort of details in these an excellent tactic of producing? I’ve a demonstration in the future, exactly what about the try to find similarly info.

Laat een reactie achter