Verjaring, een fout principe

Het is nu mogelijk je straf te ontlopen door lang genoeg uit handen van justitie te blijven. Een slechte zaak. Niet alleen is er zo straffeloosheid, ook wordt wegvluchten beloond.

Wat is verjaring?
Voor alle misdrijven, uitgezonderd misdrijven waarop levenslange gevangenisstraf staat, is er een verjaringstermijn. Dit houdt in dat als er een zeker tijdsverloop is verstreken vanaf het moment waarop het misdrijf plaatsvond, de verdachte niet meer vervolgd kan worden. De verjaringstermijn voor diverse misdrijven is als volgt:

 • overtredingen: na 3 jaar;
 • misdrijven waarvoor een geldboete, hechtenis, of gevangenisstraf van 3 jaar of minder kan worden opgelegd: na 6 jaar;
 • misdrijven waarvoor een tijdelijke gevangenisstraf van meer dan 3 jaar kan worden opgelegd: na 12 jaar;
 • misdrijven waarvoor een gevangenisstraf van meer dan 10 jaar kan worden opgelegd: na 20 jaar.
Minister Opstelten wil paal en perk stellen aan de verjaringstermijn. Eindelijk.

Minister Opstelten wil paal en perk stellen aan de verjaringstermijn. Eindelijk.

Straffeloosheid als gevolg van tijdsduur niet uit te leggen
Verjaring is een willekeurige regel. Alleen doordat de vervolging van een misdrijf te lang op zich laat wachten, ontloopt een dader de straf. Dit is in strijd met het rechtsgevoel en met de gelijke behandeling van verdachten voor de wet. Immers: verdachte A die binnen de verjaringstermijn wordt veroordeeld, krijgt wel de volle straf, verdachte B, die buiten de verjaringstermijn valt, ontloopt de straf.

Moeilijk verteerbaar voor slachtoffers
Slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers lijden als gevolg van het misdrijf doorgaans aan een levenslang trauma. Als bijvoorbeeld de dader van een brute roofoverval of verkrachting twaalf jaar uit handen van justitie blijft, ontloopt hij zijn straf. Dit is niet te rechtvaardigen voor veel slachtoffers. Een oplichter kan zijn bijeengestolen geld houden, terwijl zijn slachtoffers vaak levenslang gebukt gaan onder de financiële gevolgen. Want voor schulden is er geen verjaringstermijn.

Zwaard van Damocles voor voortvluchtige verdachte
Op dit moment weet een crimineel dat als hij maar lang genoeg uit handen van justitie blijft, hij zich geen zorgen meer hoeft te maken. Zijn straf wordt hem dan kwijtgescholden. Als de verjaringstermijn verdwijnt, hangt de straf levenslang boven zijn hoofd. Het heeft dan geen zin meer om te proberen de straf te ontlopen. De verdachte zal zo een stuk minder genieten van zijn vrijheid, immers hij weet dat hij iedere dag in zijn kraag gevat kan worden en in de gevangenis gegooid. Hierdoor wordt een voortvluchtig bestaan veel minder aantrekkelijk.

Verjaring afschaffen voor in ieder geval alle geweldsmisdrijven en zware vermogensdelicten
Mijn inziens moet verjaring af worden geschaft voor in ieder geval alle misdrijven met ernstige en ingrijpende gevolgen voor de slachtoffers. Hieronder vallen moord, verkrachting, gewapende roofovervallen en gevallen van oplichting die slachtoffers ruïneren.  In het wetsvoorstel van minister Opstelten komen alleen geweldddige misdrijven aan de orde. Als argument voor verjaring noemen juristen vaak de problematische bewijsvoering. Dat is met de nieuwe forensische DNA technieken ook niet meer van toepassing. Kortom: laten we deze ernstige fout in het Nederlandse recht herstellen.

Eh... Delen?

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Lennart schreef:

  Eens, maar dan voor alle vergrijpen en misdrijven. Uiteraard neemt de kans op het oplossen van een zaak na een bepaalde periode flink af, en het is goed te rechtvaardigen dat er dan weinig of geen energie meer wordt gestoken in het vinden van een dader. Maar het altijd mogelijk dat het OM na 30 jaar opeens bewijs in de schoot geworpen krijgt zonder er iets voor te doen, en dan is het onacceptabel dat er geen recht meer gesproken kan worden.

  Gerelateerd, het is ook een slechte zaak dat mensen die opzettelijk schade veroorzaken dit niet hoeven te vergoeden als ze geen geld hebben. Beter is het om dit als een schuld onder voorbehoud te laten staan voor het geval de dader ooit wel geld heeft (wat vaak zo is).

 2. Qvic schreef:

  Is deze wet alleen voor de burgers of geldt deze ook persoonlijk voor de politici, die tijdens hun ambtstermijn en daarna bewerkstelligen?

 3. A3aan schreef:

  Een ernstige fout, daarover  kun je van mening verschillen. Veel ernstiger vind ik het “principe” politieke onschendbaarheid ! 

 4. joey clark schreef:

  geldt die verjaring ook als je veroordeeld bent en dan uit handen van justitie blijft of is het alleen als je niet veroordeeld bent ???

Geef een reactie