Shimizu met zijn uitvinding. Bron: Challenergy.

Orkaan temmen als nieuwe energiebron

Katrina. Patricia. Ike. Het zijn maar enkele voorbeelden van orkanen met verwoestende gevolgen. Er komen bij orkanen hoeveelheden energie vrij, die overeenkomen met het energiegebruik van de halve wereld. Atsushi Shimizu heeft nu een methode ontwikkeld om deze energie af te tappen.

Verwoestende explosie van energie
Orkanen zijn in staat om over een enorme gebied verwoestingen aan te richten. Dat komt door de enorme hoeveelheid potentiële energie in vochtige, oververzadigde  lucht in een zware orkaan. Wat er bruto vrijkomt is 6,2 * 1014 watt, 620 terawatt. Dat is 40 maal het wereldenergieverbruik. Kortom: kunnen we dit verwoestende natuurverschijnsel temmen, dan zijn onze energieproblemen ook voor een groot deel opgelost.

Japan wordt geregeld geplaagd door zware orkanen, die weinig heel laten van in het westen ontworpen windmolens. Ook heeft het land nauwelijks inheemse energiebronnen. Geen wonder dus dat ingenieur Atsushi Shimizu nadacht over een manier om met het ene grote Japanse probleem, het andere probleem op te lossen. Met succes. Hij vond een type windmolen uit dat ook bij orkaankracht blijft functioneren. Dit ten koste van een lager rendement: 30% van de totale windkracht, in plaats van de 40% die klassieke windturbines opwekken.
De windmolens maken gebruik van het Magnuseffect: rotatie die wordt opgewekt via de Wet van Bernouilli.

Orkanen teisteren Japan meerdere keren per jaar. Alleen al in 2016 tot nu toe zes. Het hopen is nu op de volgende orkaan. De droom van Shimizu is dat zijn windturbines over heel Japan verspreid worden. De enorme piek aan elektriciteit moet dan om worden gezet in waterstof. Zo kan de enorme piek aan windenergie worden benut en kunnen de Japanners eindelijk iets positiefs halen uit deze natuurramp.

Shimizu met zijn uitvinding. Bron: Challenergy.
Shimizu met zijn uitvinding. Bron: Challenergy.

6 gedachten over “Orkaan temmen als nieuwe energiebron”

 1. Nou het is wel te hopen dat er geen takken of andere dingen tegenaan waaien.
  Misschien moeten die molens in zeer stevige kooien komen om ze te beschermen.
  En er zit een stuk niks middenin het artikel. Hoort daar ook nog een video te staan?

 2. Onze windmolens staan allemaal stil als het stormt. Dus het rendement vergelijken is wel moeilijk.
  Trouwens, als je ons type windmolen met een kleinere rotor uitvoert wordt ‘ie ook orkaanbestendig!
  Ik zie het voordeel dan ook nog niet van die van Shimizu.

 3. laten we eerst maar eens het afval probleem “Plastiek het residu van olie oplossen ” de holen die achterblijven waaruit de olie gehaald worden vormen het grootste gevaar voor onze wereld!!

Laat een reactie achter