De biohackerkit. Een compleet lab kost je 5000 dollar, maar dan heb je wel in één klap de helft van de Indiegogo-campagne gefinancierd.

Word biohackers: design je eigen bacterie, gistcel of konijn

Groot nieuws. Ex-NASA bioloog Josiah Zayner heeft goedkope kits ontwikkeld, waarmee beginnende biohackers zelf met DNA van bacteriën en gisten, of zelfs organismen zoals zoogdieren, kunnen knutselen.

Al eerder schreven we op Visionair over CRISPR. Met deze revolutionaire techniek kan je rechtstreeks in het DNA nauwkeurig knippen en plakken, zonder dat er dure apparatuur nodig is.

Zayner begon zijn bedrijf, omdat hij als enige bioloog aan dit soort projecten werkt. Als duizenden amateurs hem gaan helpen, kunnen we bijvoorbeeld bacteriën ontwikkelen om het plastic in de oceanen af te breken.

Op Indiegogo vind je alle details. Bij het publiceren van dit artikel is er nog iets meer dan drie weken te gaan, maar in principe kan je waarschijnlijk ook daarna nog bij Josiah’s bedrijf The Odin kits bestellen (uiteraard dan voor veel meer geld, en het is ook de vraag of die voor biohackers geschikt zijn).

Wat wat Monsanto kan, dat kunnen wij uiteraard beter. Lichtgevende plant als leeslamp? Een kat met acht poten in plaats van vier? Het is allemaal mogelijk, al heb je voor ingewikkelder organismen een ondersteunend lab nodig.
Zelf beginnen met biohacken? Er is goed nieuws. Ook in Nederland en België zijn er biohackergroepen actief, die je graag helpen en faciliteiten bieden: Check hier.

De biohackerkit. Een compleet lab kost je 5000 dollar, maar dan heb je wel in één klap de helft van de Indiegogo-campagne gefinancierd.
De biohackerkit voor rond de 100 euro. Een compleet lab kost je 5000 dollar, maar dan heb je wel in één klap de helft van de Indiegogo-campagne gefinancierd.

2 gedachten over “Word biohackers: design je eigen bacterie, gistcel of konijn”

Laat een reactie achter