Zelf plaatjes als deze maken? Nu is de engine voor deze software beschikbaar.

Google maakt geavanceerde kunstmatige intelligentie open source

Deep learning komt nu ook voor de mindere goden zonder een baantje bij een internetgigant in Silicon Valley, wij dus, beschikbaar. Wat kunnen we, gewapend met enige programmeerkennis, met TensorFlow?

Patroonherkenning doe je zo
Na deze korte introductie wordt al veel duidelijk. TensorFlow is een deep learning neuraal netwerk. Een verzameling knooppunten dus die onderling verbonden zijn. In deze knooppunten vinden berekeningen plaats. Wat dat betreft lijkt TensorFlow op een spreadsheet. Om precies te zijn is TensorFlow een reeks gestapelde “werkbladen”, die onderling informatie doorgeven: de basisstructuur van deep learning structuren. Interessanter is vanzelfsprekend wat je er mee kan. Op de website van TensorFlow staat een voorbeeld van nummerherkenning in de programmeertaal Python.

Gelukkig is Python redelijk makkelijk te leren. De grap is dat je een aantal plaatjes die alle cijfers voorstellen, vertaalt in bytes en deze voert aan het systeem. Door dit vak genoeg te herhalen, iets waar een computer in tegenstelling tot een mens geen moeite mee heeft, leert het systeem dat alles wat een gesloten lus is zonder uitstulpsels, 0 betekent etc. Dit voord is niet zo spectaculair, OCR bestaat al zeker vijftien jaar, maar dit is nog maar het begin. Hiermee kan je patronen herkennen in werkelijk alle digitale data, dus niet alleen beelden, maar ook geluiden, enorme datasets met klantgedrag, voor liefhebbers van UFO-conspiracies: NASA-afbeeldingen en biologische data.

Zelf plaatjes als deze maken? Nu is de engine voor deze software beschikbaar.
Zelf plaatjes als deze maken? Nu is de engine voor deze software beschikbaar.

Laat een reactie achter