Tienjarige ontdekt nieuw molecuul voor energieopslag

Voor de tienjarige Clara Lazen pakte een opdracht in de klas wel heel onverwacht uit: een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. Even knutselen met een scheikundebouwdoos leverde een opmerkelijke constructie.

Bizarre vondst
Toen docent Kenneth Boehr zijn klas met tienjarigen moleculen liet bouwen met scheikundebouwdozen, verwachtte de docent aan Border Star Montessori School in Kansas City niet dat dit uit zou draaien op een wetenschappelijke ontdekking. Toch is dat wat er gebeurde toen de tienjarige Clara Lazen aan het knutselen sloeg en een unieke combinatie van zuurstof-, stikstof- en koolstofatomen tevoorschijn toverde. Boehr was stomverbaasd en mailde zijn vriend prof. Bob Zoellner, docent aan de plaatselijke universiteit.

2012-0127-ZoellnerLG.jpg Molecuul komt niet voor in chemische catalogus
Op de afbeelding toont HSU docent scheikunde prof. Bob Zoellner een model van tetranitratoxykoolstof — een nieuw molecuul. Niet alleen is het molecuul uniek, het is ook in staat veel energie op te slaan – een opwindende mogelijkheid voor wetenschappers en technici.

Robert Zoellner is een chemicus die werkt met software waamee hij theoretische modellen van moleculen bestudeert.

“Ken stuurde me een afbeelding van het molecuul op mijn mobiel. Gewoonlijk kan ik snel zeggen of een molecuul echt bestaat of niet,” aldus Zoellner.  Zo niet deze keer.  Hij voerde het molecuulmodel in in de online scheikundedatabase Chemical Abstracts, waarin alle scheikunde-gerelateerde publicaties sinds 1904 opgeslagen zijn. Hij vond alleen één resultaat: een molecuul met dezelfde chemische formule maar een andere rangschikking van atomen dan die van de tienjarige.

Nieuwe springstof?
Zoellner zocht dieper en ontdekte dat niet alleen Lazen’s molecuul uniek was, maar dat het het vermogen had om energie op te slaan. Het molecuul bevat dezelfde combinatie van atomen als nitroglycerine, het hoofdbestanddeel van dynamiet. Nitroglycerine is zo explosief omdat er drie extreem instabiele nitrogroepen (-ONO2) aan het koolstofskelet hangen.Echter, vergeleken met nitroglycerine is dit molecuul vermoedelijk nog veel explosiever. Het bestaat uit een centraal koolstofatoom waar vier bizarre groepen aan hangen: een koolstofatoom, gebonden aan drie zuurstofatomen die elk verbonden zijn met één en hetzelfde stikstofatoom.

Of nieuwe energieopslag?
Zoellner stuurde een onderzoeksverslag in voor het januarinummer van het tijdschrift Computational and Theoretical Chemistry. Zowel Lazen als Boehr zijn, heel sportief van Zoellner, genoemd als co-auteurs. Zoellner weet nog niet hoe zijn publicatie al worden ontvangen, maar denkt dat het nieuwe molecuul heel nuttig is als zeer energiedicht opslagmedium, zodra experimentele chemici het molecuul hebben bereid.

Lokale beroemdheid
Lazen groeide ondertussen, geheel onverwacht voor haar, uit tot lokale beroemdheid. Want het komt niet vaak voor dat een tien- of elfjarige een wetenschappelijk artikel op hun naam hebben staan. Ze is in ieder geval een stuk geïnteresseerder geraakt in biologie en geneeskunde. Ook in de VS is het aantal vrouwen dat voor een exacte studie kiest niet erg groot, dus Zoellner is blij met deze ontwikkeling. Vooral omdat vrouwen vaak beter in staat zijn te studeren dan mannen.

Bronnen
Professor Confirms, Publishes 10-year-old’s New Molecule, Humboldt University News (2012)
Robert W. Zoellner, Clara L. Lazen, Kenneth M. Boehr, A computational study of novel nitratoxycarbon, nitritocarbonyl, and nitrate compounds and their potential as high energy materials, Computational and Theoretical Chemistry (2012)

3 gedachten over “Tienjarige ontdekt nieuw molecuul voor energieopslag”

 1. Ik vraag me af wat die opdracht aanvankelijk was, was het een foutje of was het haar bedoeling om zoiets te maken ?
  Vroeger zijn veel dingen door foutjes ontdekt geloof ik.

 2. 2012 : ontdekking van een nieuw molecuul voor energieopslag.
  Het is inmiddels 2017. Hoe is het nu met die ontdekking?
  Is bekent of nader onderzoek gedaan is naar bruikbaarheid?

  1. Ik kan niks ontdekken met Google over de bruikbaarheid, misschien kan het als dynamiet worden gebruikt als explosief of energie opslag.
   Want het is net zo onstabiel en gevaarlijk als nitro glyserine.

Laat een reactie achter