Video: robotje in bloedbaan nu realiteit

Het proof-of-concept, vergeleken met een Amerikaanse penny. Bron: Stanford University
Het proof-of-concept, vergeleken met een Amerikaanse penny. Bron: Stanford University

SF-fanaten herinneren zich zonder twijfel de verfilmde roman Fantastic Voyage over een expeditie in de bloedbaan van een zieke geniale geleerde om zijn leven te redden. Mensen tot de grootte van een amoebe laten krimpen kunnen we nog niet, maar er is nu wel door Stanford-docent Ada Poon een op afstand bedienbaar en met radiostraling te voeden robotje ontwikkeld dat in de bloedbaan kan navigeren.

Tot dusver werd dit onmogelijk geacht: het menselijk lichaam absorbeert kortgolvige radiostraling en langgolvige straling vereist veel te lange antennes. Poon kreeg een slimme ingeving: ons lichaam blijkt een ‘low loss dielectric’ te zijn voor korte radiogolven (1 GHz). Deze dringen volgens haar nieuwe model daarom veel dieper in het lichaam door dan tot nu toe aangenomen. Overigens ook iets om mee te nemen bij de zogenaamd “risicoloze” mobiele UMTS-straling die ook van kortgolvige radiostraling in precies dit frequentiegebied gebruik maakt. Hierdoor werd het mogelijk het vaartuigje aan te sturen en draadloos van energie te voorzien.

In deze korte, twintig seconden durende animatie de werking van dit opmerkelijke voertuigje.

8 gedachten over “Video: robotje in bloedbaan nu realiteit”

  1. Waanzin. Wakker worden zou ik zeggen en accepteren dat de dood bij het leven hoort. Er zijn grotere problemen zoals die van overbevolking en energieschaarste. Give kids a change!!

  2. Ik denk als ze dit apparaatje gaan maken van lichaamseigen oplosbare materialen zoals bijvoorbeeld suikers dat er in de toekomst nog heel wat regeringsambtenaren spontaan gaan omvallen met als diagnose: Patient overleden, reden onbekend.
    Ik denk ook dat als ze het apparaatje klein genoeg maken dat ze er plaque in de hersens mee kunnen verwijderen…of eventueel tumoren in de hersenen.
    Tumoren in het lichaam kunnen goedaardig zijn maar evengoed door exponentionele groei een kwaadaardig bijeffect hebben, ik noem maar iets, een groeiende tumor op de wervels of in de nek. het zou mooi zijn als die verwijderd konden worden zonder dat er direct in het lichaam gesneden hoeft te worden.

Laat een reactie achter