Het grootste probleem…en de oplossing.

Ons grootste probleem, waar ook de rest van de mensheid mee kampt, is hebzucht.
Geld is een doel in plaats van een middel en zeker de afgelopen jaren is vrijwel alles bedacht om het zo veel mogelijk te vergaren.

Het spel wie het meeste geld bijeen kan schrapen is nu uitgemond in een carrousel waarvan iemand meer begrijpt hoe die werkt. Duidelijk is dat rondpompende bankiers de wereld binnen afzienbare tijd over de rand van de afgrond zullen jagen.

De enige oplossing die wordt aangedragen is…nog meer geld. Dat is zeer kortzichtig, terwijl er een oplossing is waarmee we tevens van een ander groot probleem worden verlost. Het is
haast te simpel voor woorden: Schaf baar geld af! Om te beginnen in de euro. Dus geen munten en bankbiljetten meer. Heb je in een oude sok nog contanten? dan krijg je drie maanden de tijd om het op je bankrekening te storten of het uit te geven. Geld met een luchtje wordt halsoverkop de economie ingepompt, die ongekend zal opleven als baar geld verdwijnt.

Na drie maanden is veel criminaliteit, die op contanten drijft, de nek omgedraaid. De schade die het veroorzaakt zal tot het verleden behoren. Overvallen waarbij cash de buit vormt wordt een zinloze activiteit. Het zal veilig worden op straat en de hoge kosten van criminaliteitsbestrijding in relatie tot baar geld kunnen we ons meteen besparen. Betalingen zijn dan alleen nog mogelijk door overboeking of via pin in de detailhandel.

Het bijkomende voordeel voor landen waar het moeizaam is om belasting te innen wordt het dan eenvoudig gemaakt om het te heffen en te innen. Als gevolg kunnen belastingen ook in Nederland worden verlaagd, waarmee geld vrijkomt om het uit te geven. Bezuinigen is niet de oplossing, want dat geeft krimp en is het zand in de motor van het huidige hebzuchtige systeem. Verder moet er nog maar één bank komen zodat transacties transparant worden. Heel makkelijk kan worden achterhaald waar gestolen geld naartoe is gesluisd en wie de dader of de heler is.

De volgende stap is dat er één wereldmunt komt die ontdaan is van speculatie. Dus zonder rente. Een munt die een middel is in plaats van een doel. Oude geldleningen worden afgewaardeerd in de nieuwe munt als een herschikking van het oude systeem.

Ontstaan er ook problemen als baar geld wordt afgeschaft in de euro? Ja, want hoe moet het dan met het toerisme. Bezoekers kunnen dan immers niet meer contant betalen of contanten pinnen. Daarvoor is ook een oplossing. Men dient dan te beschikken over een bankrekening met betaalpas in euro’s om in de detailhandel te kunnen betalen. Op die bankrekening maakt men dan euro’s over als men buiten de eurozone komt.

Ben je tegen, dan is dat haast verdacht .

Deze gedachte heb ik verwoord in mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt onder de titel Occupy De Nieuwe WereldOrde. Een roman die doorloopt in een manifest voor een nieuwe en ultieme democratie.
© Han Peeters.

20 gedachten over “Het grootste probleem…en de oplossing.”

 1. Klinkt goed Han,

  toch vraag ik mij af, waarom dit dan niet al ingevoerd is. Wanneer er meer voordelen zijn dan de nadelen, betekent dat m.i. dat degene die dit tegenhouden een grotere brok in de pap te lepelen hebben. Maw, er zijn kennelijk mensen die baat hebben bij de huidige problemen.

  Daarnaast vind ik niet per sé dat criminaliteit slecht is voor een economie; Schade moet hersteld worden, nieuwe of vervangende goederen worden aangeschaft, de gestolen goederen worden in omloop gebracht en er is meer werkgelegenheid mét dan zonder criminaliteit.

  Bovenstaande is géén ode aan criminelen, maar wel een opsomming die haast nooit belicht wordt.

 2. Bedankt voor de reactie Nils.
  Ik heb het over de toekomst. Deze oplossing zal pas op het allerlaatste moment in beeld komen als het huidige systeem echt volledig failliet is. Dan zal het worden gezien als een fantastische oplossing. Tot die tijd zal er geen aandacht voor zijn. Geloof me, ik heb al van alles geprobeerd om een discussie op gang te krijgen, maar er is geen journalist te vinden die er wat mee wil. De belangen om kost wat kost vast te houden aan historisch opgebouwde domheid is blijkbaar nogal groot. Dus heb ik er maar een boek over geschreven, wellicht dat het helpt. Heb je ooit een sciencefictionfilm gezien waar ze nog met munten en biljetten in de weer waren?
  Als ik mag kiezen tussen voortzetting van de criminaliteit die alleen maar heftiger zal worden of een systeem dat dit uitsluit en waarmee onze welvaart wordt hersteld, dan lijkt me het antwoord niet zo moeilijk.

  1. Ja,  de Ferengi betalen met goud en zijn een zeer hebzuchtig volkje :-)

   Goed artikel maar ook gevaarlijk in die zin dat je dan slaaf van de massa bent en Big Brother al je doen en laten weet en je kan manipuleren zoals het hun uitkomt,ineens geen geld meer op je rekening als je verkeerde uitspraken gedaan hebt of niet mee loopt met de massa. De criminaliteit op straat zal inderdaad minderen,ze stelen niet je geld maar je pasjes, en de echte diefstallen gebeuren dan via de pc want alles is te hacken.

 3. Het is een mooie visie, en ik denk dat de praktische invulling dichterbij is dan we denken: maar dan 80% procent van het geld is giraal geld, of geld op rekeningen.
  Bij het idee van één bank heb ik toch mijn twijfels: hoe kan een monopolie voorkomen worden als slechts er slechts één bank in de economie aanwezig is?
  Maar het mooiste van al vind ik het einde van de speculatie, of de rente er ook moet aan geloven, daar ben ik niet van overtuigd… Ik las op deze site al verschillende artikels waarin de rente gehekeld wordt, maar ik ben nog steeds niet overtuigd. Het is tenslotte een belangrijk economisch mechanisme.

 4. In mijn roman wordt rente afgeschaft met nog maar 1 bank die niet op oude kapitalistische wijze wordt geleid. Het is gezamenlijk eigendom van de leden die zich aangesloten hebben bij het OgenOOtscchap(lees Occupy). Geld wordt in mijn boek een middel in plaats van een doel en de nieuwe wereldorde drijft op een herschikking van de welvaart die we in het verleden hebben opgebouwd. Die hervorming werkt alleen in een nieuwe ultieme democratie. Het leden krijgen een phOne, het is een toestel (iets groter dan een BlackBerry) dat het paspoort vervangt en waarmee men betalingen kan doen, naast alle andere functies die een mobieltje nu ook heeft. De belangrijkste functie van de phOne is echter dat het dient als stemkastje in doorlopende referenda. Op alle gebied wordt echt democratisch gestemd, waardoor de politiek verdwijnt. Ook de rechtsspraak krijgt een democratische vorm. Door het wereldwijde succes van het OgenOOtschap gaat de mensheid van het ik-tijdperk over naar het ons-tijdperk. Dat gaat met chaos gepaard, maar is slechts van korte duur. Mijn boek is fictie, maar zoals je schrijft Tom, kan het dichterbij zijn dan gedacht. Het boek is al als gevaarlijk bestempeld.

 5. Succes met je boek. Hoe zijn de eerste verkoopcijfers? Zelf ben ik ook schrijver, echter ik heb het gevoel dat boeken met inhoud slechter verkopen als boeken met inhoud.
  De massa wil geamuseerd worden, niet geïnformeerd.

 6. Dank je wel Roeland.
  Het boek verschijnt deze maand. Dus kan ik nog niets melden over het succes. Het zal als fysiek boek (€ 19,95) en als eBoek (voor € 4,95) verkrijgbaar zijn. Ik zit bovenop de distributie omdat ik tevens manager ben van een clusteruitgeverij.
  Ik heb een voor een luchtige vorm gekozen. Een roman die -naar verluidt- leest als een trein. Het verhaal begint 13.000 jaar geleden en eindigt in de nabije toekomst. Ik heb het voor een breed publiek geschreven en hoop dat het aanslaat.

 7. Het probleem van de Wereld Economisch Crisis is ontstaan door het feit dat Particuliere banken maken het overgroot deel van het geld aanbod- 97% volgens de meeste schattingen. Niet de centrale Bank , noch de regering, noch enige instelling die kan worden gezien als democratische verantwoordingsplicht of vertegenwoordigers van het algemeen belang, maar particuliere banken. Banken creëren geld als ze “krediet verlenen”.
  Een privé bank, in drie lening transacties, gaat van 100.000 Euro naar 100.000.000 Euro.
  Als dit systeem door gaat onveranderd zal dit leiden dat privé banken binnen kort de enige zijn die geld hebben. Het zal beteken het ondergaan van mens en aarde.

  Aanbevolen Logische mogelijke oplossing.
  A Stop direct met particuliere banken, door de wet, van het creëren van echte / virtueel geld, dat had gewerkt tijdens de kolonisatie periodes.
  B Breng de kracht van het creëert geld terug aan de mensen – door middel van statutaire organen, zoals Centrale Bank en Monetair Comité.
  C Terug Claim het geld van de particuliere banken aan het nationale schatkistaccount, in ieder geval het geld gemaakt door hen in de laatste 5 jaar
  • en / of te herstellen huis `s eigenaren, kleine ondernemers, en anderen van faillissementen in dezelfde periode.

  Bovenstaande aanbevelingen zijn nodig om samen te brengen in een win / win situatie voor.
  Mensen en de aarde die beide te lijden hebben onder de economische crisis en de hebzucht / mismagement van de particuliere banken.
  De 1% die de crisis hebben gecreëerd in de eerste plaats omdat ze altijd dragen de last van schuld.
  De regeringen die machteloos zijn en in plaats van redden de bevolking van ondergaan zijn ze bezig om de banken te redden.
  Als de crisis niet wordt opgelost door middel van een win / win situatie constructief – dan is er het risico van fascistische organisaties en oorlogsstokers over te nemen die leiden tot een soort van wereldwijde economische oorlog.

 8. Hallo Han,
  Ik lees nu je artikel pas. Wat jij voorstelt, vind ik doodeng. Indien je cash geld afschaft, geef je de banken en overheden nog meer macht over het volk. Een bankrun behoort dan tot het verleden. Klinkt misschien goed, maar als burger heb je helemaal geen zeggenschap meer over je geld.
   
  En alleen nog maar e-bankieren, pinnen en chippen. Hoevaak gebeurt het niet dat er een storing is op pin-verkeer. Stel dat een storing meerdere dagen duurt, dan kun je nog geen brood kopen!
   
  Nee, ik ben er nog niet mee weg.

 9. Hoi Papacharlie,
  Geld zal niet langer het speeltje zijn van banken en machthebbers. Geld wordt van het volk. Omdat de maatschappij er dan heel anders zal uitzien met een ultieme democratie en ook de macht bij het volk ligt, hebben de burgers daar zeggenschap over. Geldverkeer met nog maar 1 bank (ook in handen van het volk) wordt transparant en we gaan van het ik-tijdperk naar het ons-tijdperk.
  Is er een storing, dan schrijft de bakker het gewoon voor je op en incasseert het als de storing voorbij is. Of je maakt het bij thuiskomst aan hem over.
  Om het echt te begrijpen moet je mijn boek lezen.

  1. Han, het is niet de bedoeling dat je in posts naar niet-vrij toegankelijke informatie, zoals dat e-boek à 4,95, verwijst om je standpunt te onderbouwen.
   Melden dat je het boek hebt geschreven is overigens prima, maar in principe verwachten we een verifieerbare bron of argument.

Laat een reactie achter