Autonome killer drones in Libië ingezet, volgens VN-rapport

Voor het eerst zijn op het slagveld autonome killer drones ingezet, blijkt uit een VN-rapport over Libië. Vermoedelijk door Turkije.

De burgeroorlog in Libië komt vergeleken met bijvoorbeeld Israël en Palestina, weinig in het nieuws. De hotelfaciliteiten voor journalisten in Tripoli en Benghazi laten namelijk een beetje te wensen over. Nu is er een zeer verontrustende ontwikkeling. Voor het eerst zijn op het slagveld autonome killerdrones ingezet, blijkt uit een VN-rapport[1].

Menselijke soldaat steeds meer kansloos tegen autonome killer drones

Vergeleken met mensen zijn machines in veel opzichten superieur. Machines zijn veel sneller en sterker dan mensen. Ook wat betreft reactiesnelheid, verslaan machines mensen met stukken. Moderne gezichtsherkenningssoftware doet het beter dan mensen. Toch is nog één probleem. De uiteindelijke beslissing of dodelijk geweld moet worden gebruikt tegen een vijand moet door een mens gemaakt worden. De operator van de drone. Die heeft natuurlijk een menselijke reactiesnelheid. Vandaar dat de verleiding voor strategen erg groot is om ook die beslissing door robots laten maken. Op die manier kan het leger alle sterke eigenschappen van machines optimaal benutten en maakt de vijand geen kans meer. Of burgers die in de weg lopen.

Inzet van autonome killer drones in Libië

De voornaamste twee strijdende partijen in de Libische burgeroorlog zijn de GNA, de regering van nationale eenheid in Tripoli en de opstandige regering in Benghazi, waarvan het leger onder leiding staat van oud generaal Khalifa Hiftar. Einde maart 2020 zetten de troepen van de GNA de aanval in op stellingen van Hiftar. Hierbij werden nieuwe ultramoderne Turkse wapensystemen ingezet. Het leger van Hiftar met verouderde tanks uit vorige eeuw maakte weinig kans. Zijn soldaten sloegen op de vlucht toen zwermen autonome killer drones van Turkse makelij de jacht op hen inzetten ([1], pagina 17). Dit is een verontrustende escalatie. Er zijn ook autonome killer drones zijn ingezet aan de kant van Azerbeidzjan in de oorlog tegen Armenië. Gezien de timing, kan de aanval op de troepen van generaal Hiftar een soort generale repetitie zijn geweest.

De Ziyan Blowfish A3 drone kan vreedzame vrachtjes meenemen, maar ook een machinegeweer met bijbehorende software. De Chinese drone verandert dan in een autonome killer drone. Bron/copyright: Ziyan UAV, fair use

Wapenwedloop

De aanval op Armenië werd namelijk slechts enkele maanden na de aanval in in Libië ingezet. [2] De Russische, aan de regering Poetin gelieerde denktank Valdai Club is een van de vele groepen, die zich hier zorgen om maakt. De Turkse regering Erdogan heeft al meerdere keren laten merken dat ze zich weinig aan mensenrechten gelegen laat liggen als ze in een conflict de overwinning wil behalen.

Op dit moment is de politieke situatie in de wereld erg instabiel. De regering Erdogan beschikt over autonome killer drones en is bereid is om deze te gebruiken. Geen prettig idee. Immers ook met Europese landen als Griekenland, Cyprus en daarmee de rest van Europa heeft Turkije de nodige conflicten. En ook de “buren” van Turkije, dat wil zeggen Rusland, Iran en Israël, misschien ook Griekenland, zullen nu ook gaan werken aan autonome killer drones.

Ook Chinese bedrijven hebben zich op de markt gestort. Ziyan UAV heeft al helikopter drones met machinegeweren aan Saoedi-Arabië en de VAE verkocht. Kortom: het Midden-Oosten en de rest van de wereld zal vast nog veel gezelliger worden.

Bron

  1. Final report of the Panel of Experts on Libya established pursuant
    to Security Council resolution 1973 (2011), VN Veiligheidsraad, 2021 (download)
    2. Valdim Kolyuzin, Autonomous Weapons and the Laws of War, Valdai Club, 2021

2 gedachten over “Autonome killer drones in Libië ingezet, volgens VN-rapport”

    1. In het Arabisch schrijf je de achternaam van de brave man als volgt.
      حفتر
      Zoals je ziet, zijn dit vier medeklinkers: HFTR (van rechts naar links). Verder heeft het Arabisch een alleraardigste verzameling gorgel- en plofklanken, zodat de transcriptie van een Arabisch woord in een Indo-Europese taal vrij lastig is.

Laat een reactie achter