Als we niet meer hoeven te ploeteren, wat is dan nog de zin van het leven?
De aarde wordt geteisterd door een uitbraak van het snel muterende, covid-19 veroorzakende coronavirus. Filosoferen over een post-schaarste economie lijkt daarmee frivool. Toch is, op een grotere tijdschaal bekeken, SARS-CoV-2 en de bijbehorende crisis slechts een blip op het radarscherm. Want, onze technieken worden steeds beter, onze kennis neemt steeds meer toe. Atomen zijn onvernietigbaar, en eindeloos te uit elkaar te trekken en daarna weer te plakken. Er is heel veel energie beschikbaar. Energie, plus atomen, plus informatie, geeft alles wat je maar wilt.
Onvermijdelijk zal de steeds betere techniek en de overvloedige hoeveelheid energie in de nabije toekomst – in ieder geval van de zon, en waarschijnlijk ook van kernfusie – leiden tot een economie waarin er geen schaarste meer bestaat. Waarin we alles kunnen krijgen wat ons hartje maar begeert, althans in materieel opzicht.
Op dit moment maken de mensen zich vooral druk over de vraag, hoe te overleven en de hypotheeklasten op te brengen. Straks, in de iets verdere toekomst, zullen mensen zich vooral druk maken om wat ze met hun leven willen. Want hoe geef je je leven zin in de ultieme welvaartsstaat die ons te wachten staat?
In onderstaande video probeert futuroloog Isaac Arthur deze vraag te beantwoorden.
Allemaal als oude mensen gaan denken en leven?
De Zon zet per seconde 600.000.000 ton waterstof om in helium en ze verliest hierbij 4.000.000 ton materie dus met kernfusie krijgen we steeds minder atomen hier.