Het nieuwe biologische DNA geheugen

DNA-boek bereikt oplage van 70 miljard

Meer exemplaren dan de bijbel, de Harry Potter cyclus en het Rode Boekje. Het boek Regenesis: How Synthetic Biology Will Reinvent Nature and Ourselves, zal pas 2 oktober 2012 uitkomen maar bestaat nu al in tientallen miljarden kopieën. Hoe bereik je als auteur een drie maal zo grote oplage als de top-100 best verkochte boeken aller tijden? Antwoord: je vertaalt je boek in de chemische letters die DNA uitmaken en de bacteriën die het DNA dragen, gaan zich vlijtig vermenigvuldigen. Smokkel je voortaan je bibliotheek als bacteriekolonie mee?Het nieuwe biologische DNA geheugen

Jaar aan werelddata in vier gram DNA
Auteur George Church en zijn collega’s vertaalden het boek in DNA. Een gemiddeld boek bestaat uit 100.000 woorden, dus rond een miljoen bytes (1 MB), die op hun beurt weer rond twee miljoen baseparen vertegenwoordigen – de grootte van het genoom van een gemiddelde bacterie. Hierbij bereikte de groep de hoogste dichtheid van informatieopslag (meeste bytes per gram) ooit. Per kubieke millimeter wordt zo 5,5 petabyte opslag mogelijk. Dit is zo dicht dat de totale hoeveelheid informatie die in één jaar geproduceerd wordt, in slechts vier gram DNA opgeslagen kan worden. Aanvullend voordeel is dat DNA niet alleen erg dicht is,maar ook bij kamertemperatuur intact blijft. De alternatieven vereisen vaak zeer lage temperaturen of kostbare apparatuur. De auteur wilde oorspronkelijk bij elk boek een aantal bacteriën met de boek-code leveren maar besloten hier om ethisch redenen (voorkomen verspreiding genetisch gerecombineerde bacteriën in de omgeving) toch vanaf te zien.

Wel kost het nog veel tijd om DNA uit te lezen. Verwacht dus voorlopig geen DNA-lezer in plaats van een harde schijf (al worden DNA sequencers steeds sneller en betaalbaarder).

Levend archief
Voor lange-termijn opslag is DNA  wel heel interessant. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een DNA archief waarin we de complete menselijke geschiedenis opslaan. En die inbouwen in een overal aanwezig en onuitroeibaar organisme, een kakkerlak bijvoorbeeld. Dan zullen eeuwen nadat we ons als mensheid hebben uitgeroeid, nog steeds kakkerlakken rondlopen  met de menselijke geschiedenis als ballast in hun DNA.

DNA-boodschap van aliens?
Wat me, ik ben in de stemming, op de volgende visionaire gedachte brengt. Wat als een uitgestorven beschaving, of buitenaardse bezoekers, die boodschap in het DNA hebben achtergelaten van een overal aanwezige soort? Wat als die soort een bepaalde veelzijdige, nieuwsgierige en uitgesproken hebberige apensoort is, die nu zelfs tot op Antarctica voorkomt?

Bron
George M. Church, Yuan Gao, Sriram Kosuri, Next-Generation Digital Information Storage in DNA, Science, 2012, DOI: 10.1126/science.1226355

11 gedachten over “DNA-boek bereikt oplage van 70 miljard”

    1. Het is nu mooi verwerkt in een apart artikel, reacties worden niet altijd gezien, en beter in het spotlight gezet en ook nog eens in het Nederlands, wat wil een mens nog meer, maar wel prettig opgemerkt.

  1. Dit concept heeft david zindell in zijn sf-boek neverness (1988) al behandeld. De held van het verhaal is op zoek naar de  “eerste edda’s” een recept om van een intelligente soort een kunstmatige god te maken. Het blijkt uiteindelijk dat dit recept al in het dna van ieder mens zit, ooit daar ingebracht door een superintelligentie.

    1. Germen’s gedachte en ook @Hannes verwijzing deed mij weer denken aan Star Trek TNG aflevering ’the chase’ (1993) met een soortgelijke gedachte/verhaal-lijn.
      Zindell, had er nog nooit van gehoord, was eerder dan ST, maar binnen de SF is leentjebuur spelen vrij normaal en ook kan het dat schrijvers soortgelijke ideeën tegelijk ontwikkelen onafhankelijk van elkaar. DNA is grappig spul en je kunt er aardig wat mee doen (toevallig afgelopen dagen redelijk wat artikels over designerbabies ed. gezien, maar daar komt vast nog wel eens een artikel over) en nog veel meer als gedachte-experiment.

  2. Stel, dat de architect van het universum al het levendmechanisme naar eigen beeld heeft gecreeerd. Denk aan zijn enof haar veelzijdigheid. Je zou dan het gedachtengoed van de reincarnatie hierin meenemen. Dan zou je dus kunnen stellen, dat door vele op een volgende reincarnaties, je op een moment zou kunnen belanden, dat je gelijkwaardig bent als de architect. Mede gezien vanuit  het aspect, dat alle informatie in ons DNA wordt opgeslagen. Misschien een te gek idee maar het kwam in een opwelling naar boven. Mvg, paul.

    1. Het komt er dan uiteindelijk op neer als je zo denkt, dat het leven dus zelf God is. Op deze planeet zijn wij en al het andere dus zogezegd God in ontwikkelingsfasen. Deze gedachte komt wel dicht bij mijn intuitieve beeld, ik ervaar de natuur in al haar aspecten als schepper van zichzelf, inclusief wij mensen als onderdeel daar van. Moeder natuur als ontkiemend leven op deze vruchtbare planeet, dat uiteindelijk haarzelf en de omgeving ging beoordelen met ons als brandpunt van haar successen.

      1. Andre, dan nog een stapje verder, Stel dat er ter grootte van een honkbal een stuk energie en informatie was geweest. Deze honkbal zou je dus als architect kunnen zien. dan neem je de big bang theorie zoals die nu gehanteerd wordt, dan zou je kunnen spreken dat ALLES een onderdeel zou zijn van die architect. Mvg, Paul.

        1. Ik denk dat de architect van leven, het leven zelf is, waar zich dat dan ook ontwikkelt, als gevolg van interacties met de omgeving. Een metafysisch begin lijkt onwaarschijnlijk, omdat dan de matrix ontbreekt waarvan een denkende vorm afhankelijk is. Vrije energie organiseert zich niet. Dit moet georganiseerd sporen volgen die logische patronen kunnen genereren op een vaste materiële ondergrond. Dit spreekt echter niet tegen het conceptidee van de symbolische honkbal, als je dan denkt aan panspermie.

  3. Voordat je iets als leven gaat creeren, heb je wel even een opbouw nodig voordat je daar toe in staat zou zijn. Het is niet zo dat het levendmechanisme gecreerd werd op het moment van de big bang, dat geschiedde pas veel later zo’n plm 4,5 miljard jaar later. Panspermie is een hypothese, waar ik tot dusver nog geen een logische verwoording van heb gelezen. Ook de bacteria die gevonden was in een van de buitenste dampkring (recent) door een engelsman, kon nog niet bevestigen dat het daar kwam van uit de ruimte. Dus de logica zat erin dat het va de aarde kwam.

    1. Ik ben nu even te moe om hier verder op te reageren Paul, kom hier later op terug. In ieder geval ben ik evolutionist in hart en nieren, daar past geen goddelijke interventie in, evenmin als ik kan geloven in iets dat niet bewijsbaar was, en is.
      M.v.g. André. ;)

Laat een reactie achter