Docu: het komende Tijdperk van Overvloed

Peak oil. Oprakende grondstoffen en water, etcetera. Zijn we ten dode opgeschreven? Onzin, weet iedereen met ook maar enige natuurkundige achtergrond. Om ons heen zijn namelijk onafzienbare hoeveelheden atomen en energie die we in alles wat we maar willen om kunnen zetten. Ons probleem komt domweg neer op: die energie op kunnen vangen en daarmee de atomen op de juiste manier verplaatsen. Michio Kaku maakt dit in deze inspirerende documentaire van ongeveer een uur duidelijk.

22 gedachten over “Docu: het komende Tijdperk van Overvloed”

 1. Deze documentaire is er beslist één die je niet missen moet. Men weet ook gelijk dat Visionair.nl de plaats is waar je zijn moet, om te weten wat je weten moet voor de toekomst. Verbijsterend en hoopgevend, ondanks de malaise waar we nu inzitten. Een tot in Keulen te horen, donderend applaus voor dit artikel Germen.

 2. jammer dat niemand nog op dit topic reageerde.
  Zelf kan ik dat in feite ook niet, want ik versta al die drukke baasjes zeer ruim onvoldoende.
  (ze zijn wel stuk voor stuk voordrachtskunstenaars, vind ik)
  Toch denk ik dat meneer Kaku c.s. volkomen gelijk heeft, maar dan voor wat ik in potentie zou willen noemen. Het zit er in potentie in, maar zal er met ons nooit helemaal uitkomen.
   
  Dat komt door, als ik het goed begrijp, wat door Paul altijd dualisme wordt genoemd. Krachten en tegenkrachten. Scheppende krachten en vernietigende krachten. Constructieve versus destructieve krachten.
   
  Gisteren heb ik onze aanlooppoelepetaat van haar eieren gelicht, want ze zat er al 6 weken op en de eieren zouden na 24 dagen uit hebben moeten komen volgens de boeken. In potentie zou ze 18 kuikens kunnen hebben gehad.
  Maar door verschillende tegenspoeden is daar niks van terecht gekomen.
  Wat denk je zo van kikkereieren? Visseneieren?
   
  Men (de slavendrijvers met €€ tekens in de ogen) wil terug naar 40 urige werkweek.
  (ik heb nog 48 uur gewerkt, + 20 uur school)
  Terwijl we weten dat we met 1/10 van die tijd ook reeds voldoende productie zouden kunnen verwezenlijken vanwege de mechanisatie, automatisering en innovaties.
  Maar slaven laat je niet 4 uur in de week werken, als je rijk wilt worden.
  (een van mijn zonen is directeur, maar moet wel 80 uur in de week werken)
   
  Deze aarde heeft ruimschoots de potentie om een paradijs te worden, maar wij zullen er een wrak van maken. (schommelen als een dronken schip of zo, hebben we ook nog voor de boeg. Moet je je voorstellen wat dat uitwerkt)
   
  Ik weet niet of die mannen waar ik nu slechts de geluiden van hoor, het heelal willen exploiteren, maar velen van jullie willen dat wel, weten we.
  Vooralsnog heeft die flauwe-kul-voor-mij nog slechts honderden miljarden gekost en niks opgebracht. Maar antares heeft gelijk waar hij stelde dat we er ook wel een paar uitvindingen aan over gehouden hebben. En het is koud op mars, zag ik net ergens staan en waaide het er ook niet? Dat weten we dus ook weer….
   
  Are we ready for the coming age of  abundance? was de vraag, begrijp ik. (binnen het Christendom is ons geleerd nu reeds dagelijks voor onze overvloed te danken)
  Laten wij kiezen als visionairen om daar voluit pro constructief in te staan.
  Wetende echter dat de destructieve krachten niet gering zijn en niet stil zullen zitten, met grote invloed op het te verwachten resultaat.    

 3. Ik dacht niet dat de dag zou komen dat ik het grotendeels met Ben eens zou zijn, maar dat is nu al voor de tweede keer in 1 week gebeurt.
  Het grote probleem met visies zoals hierboven is dat machtsverhoudingen buiten beschouwing worden gelaten. En dat is nu juist de sleutel.
  Wat er op dit moment gebeurt is dat de superrijken iedereen die daaronder zit volledig aan het uitzuigen zijn. Kijk maar eens naar de z.g. bezuinigingen die overal worden doorgevoerd. Dat zijn in feite lastenverzwaringen voor iedereen behalve de superrijken.
  Mensen wordt wakker en geloof niet langer in sprookjes!

 4. Peter Diamandis zegt tegen het einde: <cite>”And the fact the matter is that when regulations are holding an industry back, like it is in medicine, it simply means it’s gonna be redefined in a different country. There are no boundaries anymore. Companies are multinational, individuals are multinational, ideas go across the globe at the speed of light, and we’re gonna see a rate of change that is not stopped by regulation, especially when governments can no longer regulate at the speed of change that’s going on right now.”</cite>
   
  Dit is interessant met betrekking tot de actuele situatie in Nederland. Binnenkort zijn er verkiezingen en bijna alle partijen houden vast aan een bestaand (traag) systeem. De vraag is wat het effect hiervan is op de lange en middellange termijn. Ik heb sterk de indruk dat politici zich geheel niet bezig houden met de steeds sneller gaande veranderingen. Daarmee zetten zij zichzelf buiten spel. Als politici ons niet naar de toekomst leiden, dan zullen anderen dat doen. Met alle gevolgen van dien.
   
  Het is sowieso de vraag wat de betekenis van politieke grenzen is in een wereld waarin zo ongeveer iedereen elkaar kan bereiken en met elkaar kan samenwerken. Natuurlijk zullen politici en andere belanghebbenden er alles aan doen om de bestaande politieke grenzen te beschermen, maar uiteindelijk zullen grenzen die geen betekenis hebben verdwijnen, omdat mensen er simpelweg geen waarde meer aan hechten.

 5. Vooral het stuk tussen 20 en 24 minuten vind ik een interessant stuk. Daar wordt gesproken over de nieuwe economie en dat het gaat om intellectuele eigendommen. Dat veranderingen erg snel gaan en dat creativiteit/innovatie van cruciaal belang zal zijn. Het gaat om menselijk kapitaal die veel beter benut zal moeten worden. Iets wat me zeer logisch lijkt.

  Om te komen tot een tijdperk van overvloed die er in potentie er zeker lijkt te zijn, zal ons maatschappijmodel dan ook (drastisch) moeten worden aangepast aan deze nieuwe realiteit. Een kapitalistisch systeem gebaseerd op het Neoliberalisme van de jaren 70 en 80 van vorige eeuw werkt gewoon niet. Dat merken we nu wel in deze crisis die er nu is. Er zal dan ook een nieuwe kapitalistisch systeem moeten komen.  Kaku noemt dit dan het perfecte kapitalisme. De politiek en de maatschappij zal hier dan wel op moeten worden aangepast.  

  Zoals terecht ook wordt aangedragen is de grote vraag op welke wijze er geld kan worden aan deze nieuwe modellen. Er zullen de juiste verdienmodellen moeten komen. Nieuwe verdienmodellen die passen bij de nieuwe economie. Ook het onderwijssysteem en de arbeidsmarkt zal hier moeten worden aangepast.

  Vanaf 44 tot en met 46 minuten met het betoog van Kaku is erg sterk en geeft goed weer wat de kracht van de VS is. Nederland zal daar ook veel op meer op moeten inzetten.   

  Interessant is om ook een ander artikel erbij te halen die op 13 augustus is verschenen op deze site die ging over het onderwerp dat wie kennis van het verleden heeft, heeft ook geen toekomst. Iets wat me zeer duidelijk lijkt. Je ziet inderdaad dat we in zeer interessante tijden leven en dat we in 4e  golf van industriële revolutie zitten of wellicht zelfs in een compleet nieuwe  revolutie. Op het einde werd een interessante opsomming gegeven van nieuwe opkomende industrieën per decennium zoals 3D-printers en robots. Ook onderwerpen die op deze site behandeld worden.

  Een belangrijk wat ik toch wil benoemen en wat ik nog een beetje mis is ecologie. Er is veel mogelijk en er is veel potentie aanwezig om overvloed te krijgen. Maar we mogen zeker niet ecologie uit het oog verliezen. In een andere video heeft Kaku erover om van een type 0 naar een type 1 beschaving te gaan. We gaan als mensheid wellicht deze eeuw deze stap maken. Hoewel er zeker zeer veel potentie is, zullen er in mijn optiek ook zeer grote obstakels moeten worden overwonnen waarvan de ecologische voetafdruk een zeer belangrijke is. Hopelijk is de technologie ook voldoende in staat om zich snel genoeg te ontwikkelen en dat wij als maatschappij ook snel genoeg kunnen aanpassen om deze te implementeren om op een duurzame wijze te kunnen leven op deze mooie planeet. 

  Ik voorzie echter in dit transformatieproces zeker ook gevaren als (tijdelijke) stagnatie en eventueel ook oorlogen. Niemand wil dat natuurlijk, maar de geschiedenis leert ook dat dit mogelijk is. Hoewel er in de vorige eeuw er zeer grote vooruitgang is geboekt, is dit zeker ook niet zonder slag of stoot gegaan. In Europa is pas weer echte groei gekomen na Twee Wereldoorlogen en De Grote Depressie. Daarom vind ik de 5 pijlers uit het artikel ‘wie geen kennis van het verleden heeft, heeft ook geen toekomst’ van groot belang.  Vooral de peiler Welzijn en dat mag niet worden vergeten.

 6. Interessante mensen allemaal. 

  Ik ben het met ze eens dat er ook vandaag de dag nog steeds meer ingenieurs, natuurwetenschappers en uitvinders nodig zijn. Je kunt er niet genoeg van hebben.

  Daarnaast is het idee dat hoe meer mensen toegang tot het internet krijgen hoe groter het gezamenlijk intelectueel kapitaal van de mensheid ook iets wat ik erg mooi vond. 

  Kortom leidt mensen wereldwijd op tot goede systeemdenkers en natuurwetenschappers en zorg ervoor dat ze slimme ideeen met elkaar uitwisselen en zo wereldwijd overal nuttige uitvindingen kunnen gaan doen.

  Er is nog zoveel moois mogelijk, waar zouden we zijn over 50 jaar als mensheid. :-)

   

 7. Hele docu doorgekeken en het gaat totaal niet over wat in de omschrijving staat op een min of zo na waar gepraat wordt over dat de aarde met meer energie gebombardeerd wordt dan we kunnen verbruiken. Dat Google promoten als zijnde God gaat mij te ver. Google kan dankzij groeiende technologie meer met minder mensen. Voor mij is Google nu alleen een spion en ongewenst op mijn computer. Stel Google blijft groeien op technologie en grootte dan loopt straks alles via big Brother Google en de macht leggen bij 1 firma en dan ook nog de USA is nooit goed. Wat de meeste niet eens weten is dat het internet van de USA is. Ook zal Google zijn concurrentie straks nihil zijn.

  Het eigenlijk een hoop gepraat over niks al was wel mooi dat Michio aangaf hoe dom de Amerikanen zijn op het gebied van wetenschap. Zal hadden al geen satelliet de ruimte in gekregen zonder van Braun (Europeaan).

  Ik denk, ook luisterend naar dit docu, dat een land als Indie straks met revolutionaire vindingen gaat komen, indiers zijn namelijk zeer vindingsrijk. Maar vindingsrijkheid zit in ieder mensenras.

  De Amerikanen veranderen ondertussen in internet zombies powered by Google.

 8. Overigens is op https://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/video-peter-diamandis-the-best-way-to-predict-the-future/ een artikel te vinden met Peter Diamandis van anderhalf uur waarin hij ook erg goede en nuttige dingen over de toekomst verteld.  Dat vond ik persoonlijk nog beter dan het bovenstaande aangezien hij wat minder op marketing en geld verdienen gericht is maar meer op hoe we als mensheid stappen vooruit kunnen zetten en in welke richting die stappen dan liggen. 

  1. Je gelijk Douwe. Ik vind de video in het artikel van je ook meer inspirerend dan deze. Waarom? Peter Diamandis is echt bezig met iets toe te passen en daadwerkelijk actie aan het ondernemen. Het is concreet en er zijn aantoonbare resultaten. Eigenlijk doet hij wat er in de video van dit artikel wordt verteld.
    
   Ik heb overigens ook nog mijn persoonlijk commentaar nog bij het artikel gezet. Waarom heb dit artikel niet eerder gezien. Bedankt voor de attendering.
    
   Overigen grappig dat je nu ook sponsor bent van deze site met de Permacultuur Nederland.     

 9. Overigens heeft Google zich ondertussen in bijna alle websites verstopt in de vorm van google.apis.com (dit is volgens het internet Google APIs and Tools) en Google translate Als jij nu een site bezoekt met een (verborgen) Google connectie dan zal jou ip en de ip van de site die jij bezoekt (mogelijk zelf met naam) worden doorgegeven aan Google.com Alles wordt bijgehouden, statistieken worden gemaakt en al die data heeft Google uit de USA. In mijn ogen (omdat het ook verborgen zit) is dit spionage op toplevel. ook Facebook doet hetzelfde met zijn vrienden applicatie en like buttons. En dat de USA onze data probeer te verzamelen dat boeit onze regering schijnbaar helemaal niets of eerder ze weten dit zelf niet en worden ook bespioneerd. Ow en natuurlijk Google Earth en Maps zijn twee goeie waarmee ze je kunnen spioneren.

  1. Nog even een toevoeging: Het bedrijf Akamai Technologies (ip range 2.16.0.0 – 2.23.255.255) verbergt zich ook in websites, real player, bittorent en meer Het is een (op papier) content provider. Zet je b.v. real player aan dan wordt meteen een verbinding gelegd met Akamai Technologies, ook verborgen. Wat het zend naar de server weet ik niet in ieder geval natuurlijk de herkomst (gebruik applicatie en ip).
   Overigens werken alles sites, programma’s uitstekend als ik al die services als Google.apis en Akamai Technologies etc block. Soms duurt het alleen langer voordat een site geladen is omdat ik moet wachten tot de verbinding die ze proberen te maken met mij eerst moet timeouten voor de site verder laad. Dit ‘probleem’ is alleen met websites. Als ik Akamai Technologies block en open real player dan werkt real player meteen.

    1. Bedank voor het snelle antwoord. Maar waar zijn ze goed voor? Want ik zie geen verschil tussen de site met of zonder verbinding naar Google adds. De advertenties zijn gewoon zonder Google zichtbaar. Over Google analystics lees ik: ‘Met Google Analytics kunt u uw ROI voor advertenties meten en uw sites en applicaties voor Flash, video en sociale netwerken bijhouden’. Als jullie er de boel mee kunnen bijhouden waarom wordt ik er dan mee verbonden?

     Beetje iedere site heeft dat nu erin gebakken zitten. Zie mijn posts hierboven waarna het leidt.. Helaas internet privacy is nu echt RIP. Want als je tegenwoordig als normaal gebruiker sites bezoek dan weet Google dat constant. Met een Facebook account weten ze meteen bij wie het ip hoort (ze dringen er ook altijd op aan om je echte naam te gebruiken).
      

    2. Dat weet ik niet hoe dat technisch zit en of dat noodzakelijk is of dat het is omdat de geheime diensten vrolijk willen meekijken. Maar goed ik vind hetzelf ook niet leuk maar privacy is al een hele tijd dood. Bekijk deze documentaire maar eens over geheime diensten en de privatisering daarvan.

     Het Echelon Netwerk, de privatisering van geheime diensten

      http://youtu.be/wiUVUDBDVHY

    3. Internet privacy heeft nooit bestaan. Als je verbinding legt met de buitenwereld, ben je altijd zichtbaar. Net zo goed als dat je op straat gezien kunt worden door andere mensen.

    4. Akamai heeft zijn ip (range) aangepast naar 95.100.n.n.. wellicht is dit tijdelijk of ze zijn doorzien en gooien het op ander ip (ranges).

 10. Om een zoekmachine te gebruiken die dezelfde resultaten als google levert (de ‘googlemachine’ wordt gebruikt minus cookies en ip ed. nadelen; lees verder op site voor meer info.) maar niet je surfgedrag, ip ed. opslaat, kun je bv. https://eu3.startpage.com/ (of zustermachine ixquick) of http://duckduckgo.com/ gebruiken. (Anoniem surfen heeft zowel voordelen als nadelen, maar de gebruiker mag zelf indien geïnteresseerd uitvinden wat die zoal zijn).
  Overigens is er ook een koppeling tussen youtube en googleaccounts, maar op dit tijdstip laat ik het maar deze observatie.

  1. Met eigen identiteit ga ik echt niet op een .com naar informatie zoeken. Op een .com gelden altijd Amerikaanse wetten / regels. Ik geloof weinig van verhalen als “wij slaan uw Ip niet op alleen uw zoekgedrag” Terwijl er een bewaarplicht geld opgelegd door de overheid. Ze lullen maar wat raak tegenwoordig heb ik echt het idee omdat iedereen het wel geloofd.

 11. Daniel Lewin, co-founder and chief technology officer (CTO) at Akamai Technologies Inc., is said by his company to have died Tuesday as a passenger aboard American Airlines Flight 11. The Boeing 767, originally bound for Los Angeles from Boston, crashed into the World Trade Center in New York. Lewin was 31.
  Kan ook nog even over nagedacht worden..

Laat een reactie achter