Druivenpitextract blijkt opmerkelijk geneeskrachtig.

Druivenpitextract geneest plaveiselcelkanker

Plaveiselcelkanker in het hoofd en de nek doodt per jaar ongeveer een half miljoen mensen. Chemotherapie is één van de grootste inkomstenbronnen voor de farmaceutische industrie. Waarschijnlijk zullen ze dit minder prettig nieuws vinden.

Magische kogel tegen kankercellen

Druivenpitextract blijkt opmerkelijk geneeskrachtig.
Druivenpitextract blijkt opmerkelijk geneeskrachtig. Bron: Flickr/Anders Ljungberg

Volgens een studie in het vakblad Carcinogenesis [0] doodt druivenpitextract zowel in muizen als in gekweekte lichaamscellen plaveiselkankercellen. En, in tegenstelling tot chemotherapie: gezonde cellen worden niet aangetast door het extract uit druivenpitten.

Agressiviteit wordt kankercellen fataal

Het is een bijzonder groot effect, aldus Rajesh Agrawal,  promovendus en onderzoeker aan het kankercentrum van de Universiteit van Colorado en docent aan de Skaggs School of Pharmaceutical Science.

De verklaring,aldus Agarwal: gezonde cellen kunnen zich ‘stil’ houden om schade te voorkomen. Kankercellen zijn snelgroeiende cellen. Dat niet alleen: ze zijn gedwongen snel te groeien. Zodra de leefomstandigheden snelle groei onmogelijk maken, sterven ze.  Druivenpitextract creëert precies deze omstandigheden.

Zand in de biochemische raderen van krakkemikkige kankercellen

Volgens het artikel beschadigt druivenpitextract het DNA van kankercellen door zuurstofradicalen  en blokkeert de paden waarmee kankercellen zichzelf kunnen herstellen. De onderzoekers ontdekten dit door de afgenomen concentraties van de moleculen Brca1 en Rad51 en minder plekken waar DNA werd gerepareerd). Toch, opmerkelijk genoeg,werd geen enkel toxisch effect in  de muizen aan getroffen, aldus Agarwal. Ook doodde in een celmengsel, en in de muizen, het druivenpitextract alleen de kankercellen en niet de gezonde cellen. De crux: kankercellen zitten biochemisch nogal krakkemikkig in elkaar. Het is niet erg moeilijk om ze compleet lam te leggen door één van deze metabolische paden te blokkeren. Gezonde cellen zijn veel robuuster.

Rajesh Agarwal ontdekte een effectief natuurlijk medicijn tegen een kanker die een half miljoen mensen per jaar het leven kost.
Rajesh Agarwal ontdekte een effectief natuurlijk medicijn tegen een kanker die een half miljoen mensen per jaar het leven kost.

Klinische proeven starten nu

Het Agarwal Lab wil nu beginnen met klinische proeven met druivensapextract op mensen,om te beginnen als aanvullende tweedelijnsbehandeling voor patiënten met plaveiselcelcarcinomen in hoofd en nek.

Toepassing bij andere vormen van kanker mogelijk?

Het biochemische mechanisme dat Agarwal beschrijft is vrij generiek dus zou in principe ook bij andere kankergezwellen kunnen werken. In 2008 is al aangetoond dat het leukemiecellen in vitro vernietigt[3]. Het is denk ik zeer interessant dit nieuwe middel ook uit te testen bij deze andere vormen. Dit kan in ieder geval een jarenlange lijdensweg door chemotherapie en de kanker zelf helpen verkorten of zelfs vernietigen.

Net als druivenpitten heeft dit nieuws voor mij toch een wrange bijsmaak. Mijn tante is enkele jaren geleden overleden aan een plaveiselcelcarcinoom in de schouder. Laten we hopen dat dit medicijn in ieder geval voor nog levende patiënten met plaveiselcelcarcinomen in hoofd en nek op tijd komt.

Bronnen
0. Generation of reactive oxygen species by grape seed extract causes irreparable DNA damage leading to G2/M arrest and apoptosis selectively in head and neck squamous cell carcinoma cells, Carcinogenesis (2012)
1. University of Colorado
2. Grape seed extract kills head and neck cancer cells, leaves healthy cells unharmed, Eurekalert (2012)
3. Grape-seed extract kills laboratory leukemia cells, proving value of natural compounds (Physorg, 2008)

6 gedachten over “Druivenpitextract geneest plaveiselcelkanker”

  1. Als ik ga zoeken op druivenpitextract dan zie ik dat het op diverse plaatsen wordt aangeboden. Mogelijk dat de man in kwestie een andere vorm van dit extract aan het ontwikkelen is, maar in principe is het al verkrijgbaar.

  2. Zelf gebruik ik dagelijks twee tot drie glazen wijn als man, voor vrouwen geldt dat 1 glas als gezonde limiet werkt. Verder kun je ook een sapcentrifuge gebruiken, het druivenpitextrakt staat daar los van. Reformwinkels kunnen daar beter in voorzien, daar is men ook op de hoogte van doseringen e.d.

Laat een reactie achter