Het nut van dankbaarheid

In onderstaande video legt Robert Emmons wat het nut van dankbaarheid is en wat voor voordelen dit voor mensen heeft. Hij heeft zelf dankbaarheid een groot deel van zijn leven wetenschappelijk bestudeerd en deelt hier zijn bevindingen.

gratefulness1Wellicht is het de moeite van het experiment waard om een tijdje een dankbaarheidsdagboek bij te houden en te kijken wat voor effect dit heeft. Elke dag drie zaken opschrijven voor het slapengaan bijv. waar je dankbaar over kunt zijn van de beleefde dag zou op de lange termijn het geluksgevoel namelijk moeten vergroten.

Ervaringen zijn van harte welkom in de reacties.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) In het licht van voortbestaan
-) 21 leefregels gebaseerd op gezond verstand
-) De 30 universele rechten van de mens
-) Goedkoop op wereldreis, drie strategieën
-) Het spel dat je leven met 10 jaar kan verlengen

6 gedachten over “Het nut van dankbaarheid”

 1. Ik heb en ga ook de video niet bekijken, maar in mijn beleving gaat het gevoel van dankbaarheid gepaard met het gevoel hebben dat iemand om je geeft, of dat iemand iets voor je gedaan heeft, of iets waar je blij van wordt.
  Dus uiteraard als je elke dag dankbaar bent voor iets voel je je beter dan als je elke dag je zelf aan 3 punten zit te ergeren.
  Hier zou een persoon niet zijn kostbare tijd moeten willen verspillen aan een nutteloos onderzoekje.

  1. Op ongeveer minuut 4/5 komt je type reactie aan bod in de video. Je bent niet de enige iig die dit soort zaken onzin vind. :-)

   Verder moeten mensen vooral zelf bepalen waar ze wel en niet kijken en vooral die dingen bekijken waar ze zelf interesse in hebben. Maar zijn onderzoeken zijn degelijk wetenschappelijk onderbouwt en dit soort onderzoek is een typisch voorbeeld van de positieve psychologie.
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Positieve_psychologie

   Binnen de positieve psychologie gaat het over drie onderwerpen:
   positieve ervaringen die mensen kunnen hebben, zoals geluk, hoop en liefde
   positieve eigenschappen, zoals vitaliteit, doorzettingsvermogen en wijsheid
   positieve instituties oftewel manieren waarop instellingen een positief verschil kunnen maken binnen de maatschappij.

   Zelf vind ik dat wel een interessant onderzoeksveld dus vandaar hier dit onderwerp. Het lijkt een zeer gemakkelijke manier te zijn om het geluk wat mensen ervaren te vergroten. Maar goed dat moeten mensen vooral ook zelf testen.

 2. Ja, wat is dankbaarheid eigenlijk, het heeft in ieder geval een breed scala. Vanuit welk perspectief moet je dit benaderen? De religie heeft het doorgaans altijd het hele gegeven in het gebed samen gevat. Dan zou je nog kunnen praten vanuit het psychologisch aspect. M.i. is het gegeven altijd een persoonlijk gegeven en zoals het in het filmpje wordt aangegeven is het doorgaans ook een emotioneel gegeven. Moet je dankbaarheid vanuit het rationele gegeven benaderen? Toen ik weer een beetje bij mn positieven kwam van mijn TIA recent en later de film terug draaide wat er eigenlijk allemaal gebeurde met mijn lichaam, kwam ik tot de conclusie, dat ik er zeer goed vanaf was gekomen, het had ook heel anders kunnen lopen. Dit gegeven zie ik als een lering, ja en dan zou je dankbaar kunnen zijn, dat gevoel kwam pas veel later. Nu houd ik met veel meer dingen rekening. Ik zou qua levenservaringen, nog wel ergere dingen kunnen schrijven. Moet ik voor al de negatieve ervaringen dankbaar zijn? Ja zeg ik nu, ik heb daar ondanks vele ellende, prachtige mooie dingen voor terug gekregen. M.a.w. zodra je bewust bent geworden van de levenservaringen, ervaar je ook de blijdschap van datgene wat je er voor terug krijgt. Mits je het ook daadwerkelijk wilt zien, anders ben je nog niet bewust geworden van de ervaring en heeft het misschien een langere tijd nodig voor verwerking. Moet ik dat opschrijven elke dag? Nee, en dan spreek ik voor mij zelf, alles staat geschreven enof gegrift in mijn geest, kan het elk moment weer ophalen. Ik heb wel de eigenschap om elke avond voor het slapen gaan, dat ik de revue van de dag laat passeren en doorgaans val ik dan met een glimlach in slaap. Mvg Paul.

 3. even m’n neus om de hoek stekend: hé, leuk onderwerp!
   
  mijn vader leerde ons om tevreden te zijn met wat we hadden, ondanks dat we ons best mochten doen om wat te bereiken in het leven. Tevreden zijn ligt ook wel in die zelfde hoek van ons beleven als dankbaarheid, vind ik. (hoewel, is dankbaarheid niet een onsje méér?)
   
  Trouwens toen vader op sterven lag en onze moeder vroeg: ‘Wout heb je nog wat te zeggen bij dit afscheid?’, toen gaf hij ook ten antwoord: ‘wees maar altijd dankbaar voor wat je hebt.’
  (en tegen jullie gezegd; ik ben nog steeds dankbaar dat ik heel even visionair ‘om het hoekje mocht kijken’ naar waar vader bezig was heen te gaan. Die rust, die vrede, dat daar volkomen goed zijn; niets aan mankeren, dat tilde mij compleet over de paniek heen waar ik aan ten prooi dreigde te vallen, vanwege die ‘onoverwinnelijke Magere Hein’ welke het zichtbaar van mijn vader aan het winnen was.)
   
  En dat is natuurlijk ook zo; dankbaarheid is een van de belangrijkste gemoedsgesteldheden voor een mens. Wat kunnen we dankbaar zijn voor het bezit van een lieve vrouw, prachtige kinderen (met Frupje ben van geschat >anderhalf ons er bij, heb ik er al 23!), de mooie schepping, alle mooie vogels. Onze tuin is momenteel overvol met mooie vogels, omdat ze het bos verderop aan het weggetje aan het omzagen zijn en onze tuin de meest nabije vluchtplaats is, met kilo’s brood en graan en vetbolletjes en universeelvoer en lekkere bessen aan de liguster.
  (van dat omzagen na 22jaar natuurontwikkeling tussen de houtteelt wordt ik niet blij hoor!)
  Zo ben ik wel weer dankbaar voor al die jaren van dat bos te hebben mogen genieten.
   
  Ja, en stel nou hè, stel nou dat ik hartstikke gek ben, zoals  ….. (nee we noemen geen namen) denkt. Samen met al die miljarden anderen, door de eeuwen heen, van mijn soort; knettergek, want blij met nog minder dan een dooie mus, stel hè, dan ben ik toch al >70 jaar blij en heel dankbaar met een God die Zijn Zoon gaf voor mijn nu reeds zichtbaar eeuwig heil in Christus.
  (en dat nog gratis ook. Hoewel niet voor niks hoor; Hem kostte het wel alles!)
   
  groetjes, ben

Laat een reactie achter