Hoe leer je zo snel mogelijk een nieuwe vaardigheid?

Nu de technologie exponentieel versnelt, en de rest van de maatschappij meesleurt, is het belangrijker dan ooit snel nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen. Snel kunnen leren en aanpassen is van levensbelang. Op de overheid valt niet te rekenen. Hier enkele tips hoe je jezelf zonder overheidshulp effectief voorbereidt op een kansrijke toekomst.

De kritieke eerste twintig uur
Voor de meeste nieuwe vaardigheden geldt, dat je ze redelijk leert beheersen in een relatief korte tijd. Denk in de orde van twintig uur. Niet perfect goed, maar voldoende om een basis te leggen die is uit te bouwen door de vaardigheid keer op keer te oefenen. Na die eerste periode kan je besluiten je fanatiek toe te leggen op ‘het kunstje’, dit af en toe toe te passen of de vaardigheid te ‘vergeten’. Wees in deze periode niet te veeleisend. Dát je het kan is belangrijker dan hoe goed je het kan. Bijslijpen is belangrijk, maar pas in de tweede fase. Om een vaardigheid op meestersniveau te beheersen wordt vaak 10.000 uur genoemd, rond de vijf fulltime werkjaren.

Volgens Josh Kaufman is het mogelijk een vaardigheid in twintig uur op elementair niveau te leren.

Misverstand: ouderen kunnen wel degelijk snel nieuwe vaardigheden oppikken
In tegenstelling tot jongeren zijn ouderen minder speels en hebben ze minder vrije tijd. Ook zitten er bestaande kennis en gewoonten in de weg en zijn ze minder geneigd zich ergens halsoverkop in te gooien. Daar staat tegenover dat een gefocuste oudere, die deze valkuilen bewust omzeilt en zijn sterke punten uitbuit, wel degelijk in staat is zich in korte tijd een nieuwe hobby of vaardigheid eigen te maken. De bestaande ervaring kan hier slim toegepast worden. Wel moeten ouderen een meer ‘bewuste’ strategie kiezen. In plaats van trial and error, gestructureerd werken. Dus lees als oudere toch maar die handleiding helemaal door. Door deze extra voordelen uit te buiten kan een oudere toch ongeveer even snel als een jongere de vaardigheid leren.

Belangrijk: commitment
Die twintig uur moet je dan wel werkelijk in de nieuwe taak steken. Zit het tegen, dan moet je domweg doorpakken en een uitweg verzinnen voor waar je tegen aan loopt. Wil je bijvoorbeeld leren lassen, dan is het verstandig voor jezelf vast te leggen dat je jezelf elke dag een uur achter een lasapparaat vermeit en wellicht in het weekend langer. Na twee weken zal je dan kunnen lassen. Waarschijnlijk niet als Sovjet-Held van de Socialistische Arbeid, maar voldoende goed om elementair laswerk af te leveren.

Zet een duidelijk doel.
Bij de meeste vaardigheden is er een vloeiende lijn qua progressie versus oefeningsuren: de ‘learning curve’. Bij vioolspelen is er bijvoorbeeld het punt bereiken waarop je een zuivere, hoorbare toon kan voortbrengen, een eenvoudig wijsje spelen of met toppianist Wibi Soerjadi, Niccolò Paganini’s Tarantella voor Viool en Piano op orkestniveau kunnen spelen voor een daarna laaiend enthousiast publiek. Als aspirantviolist kan je waarschijnlijk het beste voor het tweede doel kiezen, tenzij je de komende vijf tot tien jaar van je leven door wilt brengen met dag en nacht vioolspelen.

Oefen op vaste tijden vlak voor het slapen.
De nacht is de tijd dat ons brein binnengekomen informatie rangschikt en ordent. Informatie die binnen vier uren voordat je slaapt in je korte-termijn geheugen is opgeslagen, wordt effectiever verwerkt, waardoor er meer van blijft hangen. De vaste tijden hebben als voordeel dat je systematisch aan je skills werkt, waardoor je je doel (zie paragraaf hiervoor) zeker zult halen. Dit geldt vooral voor motorische vaardigheden, bijvoorbeeld de eerder genoemde lascursus en vioolspelen.

Creëer snelle feedback loops.
Als je oefent,moet je snel, het liefst binnen enkele seconden, kunnen zien hoe je het doet. Zo gebruik je je tijd effectiever en leer je sneller. Leer je een vreemde taal, vraag een inboorling je te corrigeren, neem dan op wat je zegt of doe een online cursus.

Meer informatie
First20hours.com

2 gedachten over “Hoe leer je zo snel mogelijk een nieuwe vaardigheid?”

  1. Sommige dingen moet je aanleg voor hebben, zo ben ik een tijdje geluidstechneut geweest.
    En het mixen met een mengtafel is iets wat je meteen moet kunnen anders dan leer je het nooit.

Laat een reactie achter