Huisdieren zijn een ramp voor de natuur

Honden- en kattenliefhebbers staan er vaak niet bij stil, maar een vleesetend huisdier heeft ook een behoorlijk grote ecologische voetafdruk. Huisdieren zijn een ramp voor de natuur.

Huisdieren, een niet te verwaarlozen voetafdruk

In Nederland houden wij miljoenen honden en katten. In totaal zijn er in 2019 2,9 miljoen katten en 1,7 miljoen honden als huisdier gehouden, zo blijkt uit de cijfers. Dit aantal is in 2020 nog gestegen, omdat veel mensen zich eenzaam voelen. De overige huisdieren, zoals vogels, vissen en knaagdieren zoals konijnen, hebben nauwelijks een ecologische voetafdruk omdat ze erg klein zijn, of omdat ze plantaardig voedsel eten.

Honden eten twee keer zoveel eiwit als mensen

Een hond van 20 kg bijvoorbeeld reeds rond de 150 kg droge hondenbrokken per jaar. Als we ervan uitgaan, dat iedere hondenliefhebber zijn hond de aanbevolen samenstelling hondenvoer geeft, dan is hiervan 25% eiwit en 20% vet. Met andere woorden: het viervoetige gezinslid eet ongeveer 100 g eiwit per dag, of meer dan 35 kg eiwit per jaar. Dat is bijna het dubbele van wat een mens van 70 kg zou moeten eten (58 gram per dag). De rest bestaat dan uit koolhydraten en vulstoffen, zoals vezels. Als we ervan uitgaan, dat de 1,7 miljoen honden gemiddeld 20 kg wegen, betekent dit dus 50 miljoen kilo extra eiwit. Dit eiwit is voor een groot deel van dierlijke oorsprong, waardoor de milieubelasting nog groter wordt.

…Katten ongeveer half zoveel

Katten zijn als huisdier nog populairder dan honden. Weliswaar zijn katten veel kleiner, waardoor hun impact minder is, maar een kat is een volledige carnivoor. Met andere woorden: ze eten bijna alleen vlees. Daarom bevat hoge kwaliteit kattenvoer ongeveer 50-60% eiwitten, 30% vetten en 10% koolhydraten. Dit is de samenstelling van een muis. Goedkoop kattenvoer bevat bijna voor de helft koolhydraten, omdat eiwitten duur zijn. Een kat heeft per dag ongeveer 60-80 g voer nodig. dit komt dus overeen met 30-40 g eiwit. Iets meer dan de helft van wat een mens nodig heeft.

Huisdieren zijn een ramp voor de natuur.
Huisdieren zijn een ramp voor de natuur. Bron: Evan Lovely/CC 2.0

Rovende huisdieren zijn een ramp voor de natuur

Honden blijven meestal in de buurt van een baasje, maar katten maken hele zwerftochten. Vaak heeft dat fatale gevolgen voor vogels. Een huiskat vangt tussen de veertien en 24 prooien per jaar [2]. Voor kwetsbare vogelsoorten is dit een probleem, maar veel voorkomende vogels in Nederland leggen vaak veel eieren, waardoor een populatie toch nog op peil blijft[2]. Op eilanden zorgen katten vaak voor uitsterven van populaties wilde vogels.

Huisdieren een ramp voor de natuur – of niet altijd?

Veel ecologisch bewuste mensen die vegetarisch eten, staan er niet bij stil dat ook hun huisdieren een behoorlijke ecologische voetafdruk achterlaten. Ze kunnen er voor kiezen om een vegetarisch huisdier te nemen, zoals een konijn of bijvoorbeeld een huisvarken. Ook erg lief. Natuurlijk heeft een kleiner dier ook minder voer nodig. Zo is de ecologische voetafdruk van een Maltezer of een ander klein hondenras te vergelijken met die van een kat. Omgekeerd is een heel grote hond als een Sint Bernard of mastiff zwaarder dan veertig kilo en hiermee dubbel zo milieubelastend.

Dus een kleiner ras nemen helpt. Een extra voordeel van een kleine ras is ook, dat je minder hoeft uit te geven aan voer.

Heb je een kat, houd deze dan binnen. Een volwassen kat die gewend is naar buiten te gaan zal proberen te ontsnappen, waarbij ze een opmerkelijke behendigheid aan de dag leggen. Maar als een jonge kat leert om binnen te blijven, zal deze dat ook als volwassen dier doen.

Verder is een huisdier vaak een substituut voor een gebrek aan gezelligheid. Probeer eens wat meer vrienden te maken. Of pas op het huisdier van je vrienden.

Bronnen

  1. Katten versus vogels, Vogelbescherming, 2019
    2. Anna Steen, KATTEN IN DE NEDERLANDSE NATUUR. Afstudeeropdracht Bos en Natuurbeheer, Hogeschool VHL, 2016

1 gedachte over “Huisdieren zijn een ramp voor de natuur”

Laat een reactie achter