Immuunsysteem te beïnvloeden met meditatietechniek Wim Hof

iceman
Wetenschappers van het Radboud Universitair Medisch Centrum te Nijmegen hebben onderzoek gedaan naar het effect van meditatie op het immuunsysteem. 12 gezonde proefpersonen werden onderwezen door Wim Hof (de ‘iceman’), waarna ze ingespoten werden met een bestanddeel uit de celwand van een E. coli bacterie. Normaliter zorgt zo’n injectie voor een heftige immuunrespons, wat zich uit in ernstige koorts, braken en in extreme gevallen zelfs bewusteloosheid.
Uit het onderzoek bleek dat de getrainde proefpersonen in staat waren hun immuunrespons drastisch te verlagen door middel van meditatie. Hoe het werkt is nog niet te zeggen, maar vermoedelijk heeft het te maken met de ademhalingstechnieken die de proefpersonen deden tijdens het experiment. De technieken zorgen namelijk voor significante veranderingen in enkele bloedwaarden, zoals de zuurstofsaturatie en bloed-PH. De bloedwaardes die bij de proefpersonen gemeten werden tijdens de meditatie, worden normaliter beschouwd als levensgevaarlijk: zuurstofsaturaties van 50% en een bloed-PH van 7.8. Ook komt er enorm veel adrenaline vrij in het lichaam – zelfs meer dan wanneer je voor het eerst bungee-jumpt. Van adrenaline is het bekend dat het de immuunrespons vermindert.

De aanleiding voor het onderzoek was eerder onderzoek naar de opmerkelijke prestaties van Wim Hof. Hij deed al eerder mee aan experimenten in het Radboud ziekenhuis. Hierbij keek men naar zijn vermogen om urenlang warm te blijven in de vrieskou, en kwam men erachter dat Hof in staat is zijn immuunsysteem te onderdrukken. Op basis van deze bevinding besloot men te onderzoeken of iedereen dit kan leren.

Wat dat betreft zijn de resultaten zeer bemoedigend: andere mensen zijn in staat de uitzonderlijke prestaties van Hof te evenaren.

Het artikel is hier te vinden: Voluntary activation of the sympathetic nervous system and attenuation of the innate immune response in humans

Zie ook:
Wim Hof & Wubbo Ockels bij Pauw&Witteman
recent artikel op kwakzalverij.nl over Wim Hof

12 gedachten over “Immuunsysteem te beïnvloeden met meditatietechniek Wim Hof”

 1. Ik heb een tijd terug een workshop bij Wim Hof gedaan en toen had hij er ook over dat zijn methode bevestigd moest worden door anderen die techniek te leren.

  Het is een doorbraak dat dat nu het geval is. Grenzen van de mogelijkheden van het menselijk lichaam kunnen nu geherformuleerd worden (mede) dankzij hem.

  Een probleem van zijn methode is dat het nogal wat toewijding vereist om zijn techniek toe te passen en niet veel mensen zijn daar daartoe bereid.

  Wubbo Ockels is dat wel en ik benieuwd of hij weer gezond kan worden. Hij is natuurlijk een aansprekend persoon.

   1. Zijn methode bestaat uit 3 facetten; koude, een simpele ademhalingstechniek en een focus.

    Mijn focus is verdeeld en heb niet de tijd of geduld voor ademshalingstechnieken, maar wat ik nog wel gebruik is met  koud water afdouchen. Sindsdien ben minder ziek :).

     

    1. Brrr. Doe mij dan maar die focus of ademhaling :p

     Wel interessant, aangezien in dit experiment juist die ademhaling centraal wordt gesteld.

     Ik vraag me af in hoeverre de twee hetzelfde effect hebben: de een beïnvloedt het vasculaire systeem (volgens Wim Hof traint het de haarvaatjes om beter te openen en sluiten), terwijl de ander een invloed heeft op de bloedwaardes (m.n. O2 en PH). Alhoewel ik me kan voorstellen dat blootstelling aan extreme kou ook wel een stressreactie opwekt.

    2. Volgens mij had Wim het ook over uit de comfortzone komen, grenzen overwinnen. Stress is goed, ‘what doesn’t kill you makes you stronger’. 

     Helaas heeft Wubbo Ockels het niet lang volgehouden.

  1. http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3657691/2014/05/19/Wubbo-laat-ons-tien-geboden-voor-de-mensheid-na.dhtml

   Wubbo laat ons ’tien geboden voor de mensheid’ na

   ‘Het is genoeg, we zijn te ver gegaan! De industriële revolutie heeft ons in een ongewenste situatie gebracht. We zijn door de natuur geraasd, we vernietigen onze levensbronnen. We moeten een ander pad kiezen, we moeten onze levens veranderen en de manier waarop we zaken doen.’

   Was getekend: Wubbo Ockels. In januari schreef Ockels, die zondag overleed, nog één keer op wat hij wilde vertellen. De eerste Nederlander in de ruimte en een van de motors achter het publieke debat over duurzaamheid koos een opmerkelijke vorm: een schets van een ‘religie’ die de mensheid moet samenbrengen. Inclusief tien geboden:

   1. De mensheid is onscheidbaar
   2. Het doel van de mensheid is overleven
   3. De mensheid heeft de aarde en natuur nodig
   4. Ons doel is om de mensheid te ondersteunen, en daarmee de aarde en natuur
   5. We moeten iedereen respecteren die voor dat doel strijdt
   6. Iedereen is verbonden met iedereen via de mensheid
   7. Iedereen is verbonden met de natuur en de aarde
   8. We zijn allen astronauten van het Ruimteschip Aarde
   9. Wie geen respect heeft voor anderen, heeft geen respect voor de mensheid
   10. Mensheid, natuur en aarde zijn onscheidbaar

   ‘We zijn geen bijen, die zonder bewustzijn een kolonie bouwen’, waarschuwde Ockels in het epistel, dat vandaag in het Algemeen Dagblad staat. ‘Nee, we zijn intelligente wezens, en kunnen ons gedrag observeren. We zijn ons allemaal bewust van waar de mensheid naartoe gaat. We kunnen de mensheid in een betere richting krijgen, als we samenwerken.’

   ‘We kunnen allemaal in de mensheid geloven’
   Ockels was niet te spreken over de bestaande godsdiensten. Hun goden scheiden de mensheid juist in groepen, meende hij. ‘Dat heeft geleid tot conflicten en zelfs oorlogen. Deze religies zijn niet duurzaam. Maar als we in de mensheid geloven, zullen we geen conflicten meer hebben, omdat we één zullen zijn. We behoren allemaal tot deze mensheid, we kunnen allemaal in deze ‘hogere macht’ geloven.’

   Het geloof – dat Ockels ‘Humanity’ doopte – is vrij van theïstische ideeën, verklaringen over het ontstaan van het leven en verwachtingen over het einde van de geschiedenis. Het was daarmee, zoals hij zelf zei, eerder een ‘andere manier van denken’. De ideeën en idealen van het humanisme vond hij klaarblijkelijk onvoldoende.

   In Trouw vertelde hij vorig jaar dat zijn vrees voor de kwetsbaarheid van de aarde alleen maar sterker is geworden. Tijdens lezingen laat hij bezoekers ‘keihard zeggen’ dat ze ‘astronaut van ruimteschip Aarde’ zijn.

   Concrete plannen om de ‘religie’ gestalte te geven leek Ockels niet te hebben. Wel dromen. We moeten ‘symbolen, rituelen en kunst gaan maken om ons geloof in de mensheid te uiten’, vond hij. ‘Vooral de jeugd moet aangesproken worden. Zij zijn de toekomst: ze willen genieten van de natuur, en van de aarde. Hun idolen kunnen een voorbeeld zijn. Festivals kunnen de boodschap uitstralen. Laat elk van ons zijn geloof uitspreken in een duurzame mensheid.

 2. Ik heb pas later de kwakzalver artikel gelezen over Wim Hof, en het resultaat van het onderzoek is best een overwinnig op die sceptici. Hij heeft zich ontwikkelt van circusact naar een potentiele revolutionair.

  Ik denk dat de mindset het belangrijkste is, met de fysiologie van een bepaalde ademhaling en koude ter ondersteuning. Zonder de juiste mindset hou je het ook niet vol om de oefeningen te doen ( Wim Hof methode online). Er zijn nogal wat theorien die zeggen dat mindset alleen al heel wat te bereiken is.

   

   

  1. Nog steeds is de kritiek van Kwalzaverij vrij redelijk. Geneeskunde heeft een zeer hoge standaard van bewijs voordat iets geaccepteerd wordt als bewezen werkzaam. Wim Hof’s methode heeft die standaard nog lang niet bereikt. Ze hebben nu eigenlijk alleen maar een fase 1 studie gedaan.  Ze moeten dus nog minstens 3 onderzoeken doen (testen op kleine groep zieke mensen, en 2x succesvol testen op grote groepen patiënten) voordat de Wim Hof Methode aangeraden kan worden aan niet-experimentele behandelingen. Waarschijnlijk zullen dat, gezien de complexiteit van dit onderzoek en de controversiële aard van de methode, veel meer onderzoeken worden.

   Dus ik ben het juist wel eens met de vereniging tegen Kwakzalverij, en ik vermoed dat ze nog flink wat jaren gelijk zullen hebben.

   1. Quote uit dat artikel;

    Hof meent dat zijn methode een panacee is bij allerhande kwalen. Hij ontweek bij Pauw & Witteman op handige wijze de vraag of hij genezingen claimt, en gaf ten antwoord, “dat het leven een wonder is dat je zelf kunt maken”. Knap hoor, zulke marketing!

    Volgens mij zijn er aan de claim ‘genezing’ juridische beperkingen. De skepsis lobby, wellicht ondersteund door de phamarcie, is heel sterk. Die verhalen hoor je vaker in alternatieve genezing.

    Dat het leven een wonder is en zelf kunt maken, vind ik mooie omschrijving waar wel wat waarheid in zit.

    De onderzoekers moeten natuurlijk wel voorzichtig zijn met hun uitspraken. Mocht Wim Hof onderuit worden gehaald dan is hun naam daaraan verbonden.

     

     

Laat een reactie achter