Is Solid Rain dé oplossing voor droogte?

Het probleem in woestijnen en semi-aride gebieden is niet zozeer alleen de hoeveelheid neerslag, maar ook de manier waarop deze is verdeeld. Ook verdwijnt de neerslag snel in de bodem, buiten bereik van plantenwortels. De Mexicaan Sergio Jesus Rico Velasco bedacht Solid Rain, een creatieve toepassing van een stof die op dit moment vooral in luiers wordt gebruikt. Is droogte straks iets van het verleden?

Water in de woestijn
Anders dan de meeste mensen denken, valt in de meeste woestijnen wel degelijk enige neerslag. De grens tussen woestijn en halfwoestijn ligt rond de 250 mm neerslag per jaar, een derde van de hoeveelheid neerslag die in Nederland valt. Als planten al dit water zouden kunnen benutten op momenten dat het hen uitkomt, is deze hoeveelheid water voldoende voor bepaalde weinigeisende gewassen, zoals olijf (200 mm), bepaalde boonsoorten (300 mm) en de graansoort sorghum (350 mm)  [1]. Deze neerslagcijfers houden echter rekening met het feit dat veel regenwater uiteindelijk buiten de bewortelde zone terecht komt of verdampt zonder dat planten het hebben kunnen benutten. Regenbuien in de woestijn zijn hevig: de totale jaarlijkse neerslag komt vaak in één of twee buien neer.

Solid Rain, zoals het er uitziet nadat het 500x zijn gewicht in water heeft opgenomen.
Solid Rain, zoals het er uitziet nadat het 500x zijn gewicht in water heeft opgenomen.

Er zijn behoorlijk veel van dit soort gebieden. Neem bijvoorbeeld de westelijke kuststrook van Egypte, waar nu alleen enkele schaapherders leven, waar tussen de 100 en 250 mm regen per jaar valt. Of wat dichter bij huis, de regio rond Almería in Zuid-Oost Spanje waar maar 200 mm regen per jaar valt. Zou dit water geheel ter beschikking komen van planten, dan zouden hier de boven genoemde gewassen wel kunnen groeien. De grenzen waar nog landbouw mogelijk is, zouden de woestijn in schuiven. Hierdoor kan er veel meer voedsel geproduceerd worden. En dit is precies wat gebeurt bij toepassing van kaliumpolyacrylaat, de chemische naam van de stof waaruit Solid Rain bestaat.

300% hogere oogsten
In de bergachtige Mexicaanse deelstaat Hidalgo rolde Velasco zijn product uit in de droogste gebieden, met rond de 250 mm neerslag. Met resultaat. De opbrengsten van  gewassen als zonnebloemen, bonen en mais stegen aanzienlijk, in enkele gevallen zelfs een vertienvoudiging, waar een gewas dicht bij de biologische droogtelimiet zat. Gemiddeld was sprake van een 50% hogere oogst tot meer dan een verdubbeling[2]. Voor een akkerbouwer betekent dit een verdubbeling van het inkomen of meer. Goedkoop is Solid Rain niet. Om een hectare te behandelen is 50 kg nodig, leverbaar voor $1500, plm 1100 euro per augustus 2013 [3]. De stof behoudt volgens Velasco tot zo’n tien jaar zijn werking. Omdat van een hectare toch al gauw enkele tonnen landbouwproducten worden geoogst, met een veelvoud van de kosten van Solid Rain, is het voor boeren toch zeer interessant de stof in te zetten.

Is meer landbouw de oplossing?
De werldvoedselvoorziening is op dit moment gespannen. De bevolking groeit in Afrika en het Midden Oosten nog steeds snel. Uiteraard is een structurele oplossing het stabiliseren van de bevolkingsgroei op vervangingsniveau, of zelfs daaronder. Mensen laten verhongeren als middel om de bevolking in te perken, zoals sommige neo-malthusianen voorstaan, is misdadig. De effectiefste manier om de bevolkingsgroei af te remmen is vrouwen onderwijs te geven en te laten werken. Dat kan alleen als er ook voor de allerarmsten genoeg te eten is. Ik denk dus dat we er niet aan ontkomen om de landbouw in droge gebieden te intensiveren.

Bronnen
1. FAO, Water and Soil Requirements, teeltrichtlijnen
2. Can Powdered water Cure Droughts?, Modern Farmer (2013)
3. Solid Rain (website met webshop)

9 gedachten over “Is Solid Rain dé oplossing voor droogte?”

  1. De universiteit van Haifa heeft al tientallen jaren een paar alternatieve oplossingen bedacht. Eén daarvan was het maken van een soort “boogdijken” die het water langer vasthielden. Ik herinner me nog dat ik (15 jaar geleden of zo?) op TV zag dat ze die ergens in Afrika aanlegden. Voor het aanstampen gebruikte ze traditionele dansen en liederen om het werk wat lichter te maken.
     
    Ook is de universiteit van Haifa (in een andere TV uitzending) op zoek naar specifieke woestijnplanten die in droge gebieden goed groeien en aantrekkelijk zijn als landbouwgewas. Daaronder was één bepaalde cactus die zo goed tegen hitte kon dat hij nooit last had van insecten: alle insecten gingen gewoon dood van de hitte. Maar hij was wel voedzaam.
     
    Ook anderen hebben veel aan waterhuishouding gedaan. In bijvoorbeeld <a href=”http://www.tamera.org/” title=”ecovillage Tamera”>Tamera</a> zijn ze bezig om in het door moderne landbouw verdroogde Alentejo in Portugal het water weer terug te brengen en duurzame landbouw mogelijk te maken. Ik ben er een paar jaar geleden geweest, en het is erg inspirerend om te zien wat zo’n relatief kleine club allemaal durft op te pakken. en met succes.
     
    In Tamera leggen ze trouwens heel goed uit hoe dat zit met het water. De totale hoeveelheid water is inderdaad niet het probleem. Het probleem is dat ’s zomers de planten verdrogen en dat ’s winters de vruchtbare humus wegspoelt, via de rivieren de Atlantische oceaan in. En dat versterkt elkaar. Geen humus betekent dat het water niet wordt vastgehouden en dus droogte, geen planten betekent geen humus. Ze zijn dus niet alleen bezig met hun watervasthoudende landschapsinrichting, maar ook met de juiste pionier-gewassen om de grond weer vruchtbaar te krijgen. En met stappenplannen voor die grond (bijvoorbeeld eerst een spaarbekken, dan stikstofbrengende planten, daarna zo snel mogelijk struiken en bomen voor schaduw).
     
    Persoonlijk zou ik de “solid rain” behandelen als schaliegas. Als je de grond echt wilt vergiftigen stop je hem vol met chemicalien, maar voor de landbouw laat je het vooral grond zijn. Er is een natuurlijk alternatief voor de solid rain en dat is humus. Als die ontbreekt help het niet om chemische troep in de grond te stoppen. Zelf als sommige planten het er een seizoen leuk op doen. Maar wat doet het voor het ecosysteem? Ik denk dat je er meer mee kapot maakt dan je ermee goed doet.
     
    Ik ben het met je eens dat we ook in droge gebieden landbouw mogelijk zouden moeten maken. Helaas doet de moderne landbouw precies het tegenovergestelde. De Alentejo in Portugal was ooit de graanschuur van Europa. Pas sinds de moderne landbouw het gebied totaal verwoest heeft is het aan het verwoestijnen, trekken mensen weg en worden nog vruchtbare gebieden dus zwaarder belast wat hun opbrengst betreft. De landbouw moet niet worden geïntensiveerd, het moet worden verduurzaamd. Dat levert veel meer op.
     

  2. Ontzilting van zeewater voor irrigatie met zonnepanelen lijkt mij wel ideaal.
    Misschien een groot bad met zeewater met glas er vlak boven waar het condenswater vanaf druipt.
    Dat water opvangen via gootjes en voor irrigatie gebruiken dus (wordt erg heet vlak onder glas, vraag maar aan een tuinder).

  3. De woestijnen op deze aardkloot, zijn niet ontstaan in een kort tijdsbestek, maw zul je dus ook een lange weg nodig hebben om het weer groen te maken. Maar niets is onmogelijk, we hebben hier afgelopen maand al verscheidene onderwerpen gehad en diverse mogelijkheden aangedragen om oa het zeewater te ontzilten. En dit water te gebruiken om de woestijnen weer terug te brengen naar hun oorspronkelijke staat, dus bos etc. Verder ben ik het met DonQuichote eens in zijn betoog, ook betreffende het solid rain. Dat moet je mi niet willen, daar er inderdaad humus in dit verhaal het belangrijkste gegeven is. Hierin zijn al tal van mogelijkheden aanwezig. Behandel de natuur zoals je de natuur behoort te behandelen en dus absoluut geen chemie gebruiken. het is een lange weg om de woestijn weer leefbaar te maken, maar dan zal het ook weer eeuwen meegaan, mits de mensheid geen roofbouw pleegt. Mvg Paul.

  4. Een interessant idee maar het is wel een beetje end of pipe solution. Door de natuurlijke processen om te vormen en je daarmee te synchroniseren kun je ook op veel manieren al woestijnen weer veel productiever maken. Zie bijv. dit filmpje van Greening the Desert.
    http://www.youtube.com/watch?v=sohI6vnWZmk

    Als Solid Rain hierin een tussenstap kan zijn om het ecosysteemherstel te versnellen lijkt me dat nuttig. Maar om het op zichzelf als lange termijn oplossing te zien lijkt me onverstandig. 

    1. Het filmpje met plezier bekeken en beluisterd, het is idd mede een mogelijkheid, maar zoals een ieder dat wel zal begrijpen, vergt dit enof andere gelijkwaardige methodes zeer veel tijd. Wat Solid Rain aan gaat, heb ik zo nadrukkelijk mijn twijfels of het ook idd het ecosysteem zal bevorderen. Neem als vb de kunstmest die we gebruiken op onze akkers. Het is eigenlijk een moment opname, dwz dat als je daaraan begint het in weze in de konstante zou moeten gebruiken, daarnaast komt er zeer veel chemie in het grondwater. De vraag is dan, is dit op de lange duur dan ook bevordelijk voor het ecosysteem en hieromtrent heb ik zo mijn twijfels over. Als je naar de wijze kijkt waarop schaliegas gewonnen wordt, is eigenlijk gelijk aan die van Solid Rain. Doordat er na jaren steeds meer humus in de bodem komt en de bodem daardoor steeds verfijnder wordt, zie ik problemen ontstaan door de Capillaire werking die hieruit kan voortvloeien, waardoor je dus dan ook de chemie weer naar boven haalt. Dan zou je dus eigenlijk weer een verwoestende werking creeren, alles is dan voor niets geweest. Mvg Paul.
       
      http://www.levendmechanisme.nl/pdf/LC-27-08-2013-Kamp-risico-winning-schaliegas-beheersbaar.pdf
       

  5. Ik wil de heren niet voor het hoofd stoten, maar rond om ons heen brand het overal ter wereld, omdat het klimaat heter en droger geworden is. Verder blijkt men hier niet goed op de hoogte te zijn van de inerte kwaliteiten van vocht aantrekkende stoffen als Silica gel korrels, en aanverwante producten als het hierboven omschreven product. Het alternatief (product niet toepassen) is dan bodem erosie op wereldwijde schaal, want het tekort aan neerslag is hoogst waarschijnlijk voorlopig een blijvertje. Verder is bijvoorbeeld kunstmest een noodzakelijk kwaad, omdat onder natuurlijke omstandigheden, de wereld voedselproductie niet te realiseren valt, dat is een feit. Wat in mijn ogen een radicale methode is die direct werkt, is het de religie wereldwijd wettelijk te verbieden, om voortplanting op grote schaal te propageren, ten bate van de verspreiding ervan. Daar ligt namelijk werkelijk de oorzaak van ziekte verspreiding en overbevolking, puur egoïsme dus.  

  6. Wat in mijn ogen een radicale methode is die direct werkt, is het de religie wereldwijd wettelijk te verbieden, om voortplanting op grote schaal te propageren, ten bate van de verspreiding ervan. Daar ligt namelijk werkelijk de oorzaak van ziekte verspreiding en overbevolking, puur egoïsme dus.  
     
    antares, die volg ik niet helemaal. Wil je misschien proberen mij dat duidelijk te maken?
     

    1. @NicKdinO.
       
      Dankzij de menselijke (technisch ontwikkelde) overbevolking (opdracht religie) zitten we nu met een klimaatprobleem, en ziekten verspreiden zich ongehinderd als gevolg van het condoomverbod.

      1. JustOut Bieber

        Offtopic
        Religie is niet de oorzaak van AIDS beste man. Verder zegt religie dat je niet met Jan en alleman vreemd moet gaan maar pas het bed deelt als je gaat trouwen (geldt zowel voor de vrouw als man).

        Religie zoals de Islam moet je 5 keer per dag bidden en voor elk gebed moet je je reinigen, inclusief je geslachtsdeel en je achterwerk als je naar het toilette bent geweest. Het is niet voor niets dat de pest vooral in Europa voor kwam, reinheid was toen ver te zoeken.

        Ontopic
        Een probleem met chemicaliën oplossen is enkel het probleem verschuiven naar een ander probleem. Ik geloof alleen in een duurzame oplossing. Ontzilten van water is een oplossing, de energie die er voor nodig is is de zon. We hebben nu de technologie om zonne-energie om te zetten in een ander vorm van energie. Verder is het ook een idee om een grote reservoirs te hebben om water op te slaan. In zulke gebieden heb je genoeg ruimte (want wie wil daar nou wonen), dus kun je de ruimte gebruiken om wat neerslag op te vangen.

        Verder is een goede voorlichting over de voortplanting ook belangrijk. Je is niet verboden om geen kinderen te krijgen, maar als je kinderen krijgt, geef ze de beste zorg en opvoeding die je kunt geven. Dan zul je zien dat bij 2 kinderen al behoorlijk zwaar is.

Laat een reactie achter