Mensverbetering; een persoonlijke insteek

In navolging op het artikel van Lennart over menselijke verbetering, wil ik door middel van een persoonlijke verhaal verder ingaan op het onderwerp, met zijdelings in gedachten mijn rol binnen Visionair. Zoals ik weleens op deze site verkondig, ben ik iemand die uitgaat van een eigen verantwoordelijkheid; ‘focus on what you can control’. Ik mag erg gelukkig zijn met mijn 38 jaar en wat ik daarin een bereikt hebt. Maar ik ben nog steeds constant op zoek naar verbetering.

Uiterlijke verbeteringen
Ik ben niet ijdel, maar ik begrijp dat een uiterlijke verschijning belangrijk is. Dus ik was me, scheer me elke dag, laat mijn haren knippen en heb een stifttand. Mijn kleren worden gewassen en gestreken en probeer er verzorgd uit te zien. Zaken die vrij vanzelfsprekend zijn, maar waar behoorlijk wat technologie achter zit om het mogelijk te maken. Vanuit een bepaald perspectief kan het als overbodig worden beschouwd, omdat het oppervlakkige zaken betreft, maar het wordt in het algemeen als teken van beschaving beschouwd.
Verder heb ik mijn ogen laten laseren en als ik wil kan ik me een nieuw gebit laten aanmeten, rimpels laten glad trekken en haar laten transplanteren mocht dat in de toekomst nodig zijn.
Toen mijn broek te klein werd ben ik gaan sporten. Naast dit goed voor mijn lichaam is, was het ook een bewuste stap om mezelf te verbeteren. Een anderhalf uur per week in de sportschool heeft me wat meer spiermassa gegeven, waardoor ik fysiek beter overkom.

Keuzes, zijn er goede en slechte?
Keuzes, zijn er goede en slechte?

Inwendige mens
Naast op uiterlijkheden, richt ik me ook op het innerlijk, waar gezondheid belangrijk is. Ik ben op een leeftijd dat de jaren gaan tellen en dat mijn lijf zich niet meer zo hersteld als vroeger; ik heb links en rechts wat pijntjes, ben weleens ziek en fastfood verteerd niet meer zo goed als vroeger. Dus naast sporten ben ik ook iets bewuster gaan eten. Minder vet en meer groenten en fruit. Op internet en de gewone media is genoeg te lezen over wat je wel of niet zou moeten eten. Nu is mijn discipline niet een van mijn betere eigenschappen en doe ik net voldoende om gezond te blijven. Als ik stap verder zou gaan, zou ik bv. kunnen omschakelen naar biologisch of vegetarisch voedsel of me kunnen richten op zoiets als superfoods zoals visolie, groene thee of besjes.
Voor de lichamelijke balans zou ik yoga of tai chi kunnen gaan beoefenen. Ik hem weleens een workshop bezocht van Wim Hof, waar het gaat over specifieke ademshalingsoefeneningen, afwisseling van warmte en koude en aandacht.

Nu ik richting middelbare leeftijd ga, is niet meer de vraag van belang wat ik met mijn leven wil doen, maar hoe ik de rest van mijn leven wil doorkomen. Ouderdom komt met gebreken en zal vooral op het eind meer afhankelijk worden. Ik wil me verzekeren dat we genoeg hebben om zorgeloos mogelijk die tijd tegemoet te zien. Er is al veel mogelijk en er zijn doorbraken te verwachten op dit gebied. Maar om dit in mijn bereik te houden zal een goedgevulde bankrekening nodig zijn. Vandaar dat ik geld als doel snap.

Maar mijn focus gaat meer uit naar mijn ‘denkwereld’. Ik ben een informatiejunkie en neem zoveel mogelijk informatie in me op en pak daaruit wat naar mijn gevoel belangrijk is. Ik heb een tijd stimulerende middelen (cannabis) gebruikt met het idee dat het mijn denkwereld verbreedde. Een coach heeft me toen op het tegendeel gewezen en op andere gedachten kunnen brengen. Nu komt door dat artikel ritalin in beeld als een mogelijkheid. Ik zou meer willen doen met de informatie doen die ik verzameld heb, maar het is moeilijk om er iets mee te doen, bv. een goed verhaal van te maken. Om dat te verbeteren zou veel inzet en oefening vereisen en een ‘shortcut’ in de vorm van smartdrug is daarbij aanlokkelijk.

Persoonlijke of grotere doelen
Voor een idealist heb ik een vrij pragmatische instelling en zie zaken als functioneel. Ik ben eigen baas, ben vrij onafhankelijk, maar omdat ik ook maar een beperkte reikwijdte heb, moet ik kiezen waar ik mijn aandacht in steek. Als ik mijn aandacht meer op mijn zaak richt dan leidt dat bij de juiste keuze tot een financieel resultaat, als ik dat doe in relaties of mijn gezondheid, dat zullen die versterkt worden. Maar als als ik verder kijk dan mijzelf, mijn gezin of mijn naasten, dan komen er grotere doelen in beeld.

Waarheen, waarvoor?
Waarheen, waarvoor?

Met geld is veel mogelijk, bv. het genoemde mensverbetering. Deze zijn vooral persoonlijk gericht, maar persoonlijke motieven drijven ook vooruitgang op een maatschappelijk niveau. Altruistische doelen zijn ook vaak terug te leiden zijn naar zelfzuchtigheid. Ik zie een meer fundamenteler verbetering die mogelijk zou moeten zijn. Een betere wereld is niet slechts aan het oppervlak, er is een dieper liggend aspect wat de aandacht nodig heeft. Om dat idee over te brengen te maken, zou ik moeten werken aan mezelf.

Alles is verbonden
Zoals ik het zie is alles met elkaar verbonden door causaliteit. Mensen hebben bewustzijn en kunnen daardoor keuzes maken die natuur overstijgen. Ons bewustzijn is ontstaan uit de natuur, maar we hebben keuze. Een keuze leidt tot een andere en heeft geleid waar we nu zijn. Onze ervaringen zijn rijker en we leven langer. Als ik ouder word, wat behoedt me dan voor de onheil dat me zelf kan treffen. Wat goed is voor de een kan slecht zijn voor de ander? Wat goed is voor de mens, kan slecht zijn voor de aarde. En in dat traject heeft elk zijn koers. En misschien dat ‘verbetering’ daarbij de drijvende kracht is. En verbetering is daarbij slechts een waardeoordeel.
choices1

22 gedachten over “Mensverbetering; een persoonlijke insteek”

 1. Mooi dat je bewust goed voor jezelf zorgt Tui. Dat is een heel belangrijke stap in het verbeteren van jezelf die velen nalaten.

  Het is ook mooi dat je aangeeft dat anderen ook meeprofiteren van iemands verbetering. Je kunt je rol in de wereld beter en langer uitoefenen, wat goed is voor familie, vrienden, je werk, etc.

  Op een andere manier geldt dat ook voor geavanceerde (verbeterings)technologie; hoe meer mensen dat voor zichzelf kopen, des te meer productie en ontwikkeling, en des te goedkoper het wordt. Daardoor kunnen steeds meer mensen zich het veroorloven, totdat het bijna gratis wordt.

 2. Ik vind het een goede benadering. Het doet me denken aan de slogan: ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Bovenstaande is ook een belangrijke vorm van mensverbetering. Het is een heel andere benadering dan de mensverbetering in het ‘Debat over mensverbetering: iedereen perfect?!’. Wat ik meer als een technologische of misschien ook wel materialistische benadering zie van mensverbetering. In ieder geval meer van buitenaf en dit artikel gaat meer over de kracht vanuit jezelf.

   

  1. Dank je voor de reacties. Ik was idd een poging om verbetering in een bredere context te plaatsen :).

   Wat ik cru vind in deze wereld is dat het slimste is of lijkt om aan je eigen te denken. Vandaar dat ik eindig met hoe alles met elkaar verbonden is.

    

 3. Mooi geschreven Tui , ik haal dit even aan ” Altruistische doelen zijn ook vaak terug te leiden zijn naar zelfzuchtigheid.”
  Ik denk dat geven een kunst is om in je aanzien niet als joker weggezet te worden maar het lijkt me nooit een schande te zijn als je geeft vanuit je hart.Mvg Jasper.
   

  1. Dank je Jasper, maar aanzien is ook een soort macht, het streelt in ieder geval het ego. Geven is het geven van je energie (geld, tijd, energie of moeite) en hoe het werkt in deze wereld is dat je dat het beste in je eigen kan steken, omdat je niet op kan vertrouwen dat het via een ander terugkomt.

   Zoals ik mijn artikel schrijf zit ik met het luxe probleem dat ik voldoende energie heb, maar met de vraag zit waar ik die in voor moet gebruiken. Misschien is de gedachte dat ik die voor een ‘hoger doel’ wil gebruiken net zo ijdel, als doelen dichter bij mijn eigen.

   Maar goed, ik heb de neiging het een ‘het een of het ander’ vraag van te maken, terwijl voor de balans het ook te combineren valt.

 4. Wat is nu de insteek? Verbeter de wereld en begin bij jezelf? Daar zullen er wel een paar van mening  over  verschillen.. :) Kijk alleen maar naar het geloof. Misschien kan je er beter verbeter je wereld en begin bij jezelf van maken. Als je de wereld wilt verbeteren dan zullen er toch mensen moeten zijn die bijvoorbeeld durven te zeggen dat het geloof meer slechts dan goeds voor de mensheid heeft gebracht.  Zolang er miljoenen mensen zijn die blindelings denken dat je bepaalde regels moet volgen om in een god te kunnen geloven dan hebben we nog een hele lange weg te gaan :)
  Denk dat je beter kan gaan zoeken naar een manier waarop je voor jezelf het prettigst leeft.
  En zo te zien doe je dat wel aardig :)
  De kunst is misschien om tevreden te zijn met wat je hebt.

  1. De aanleiding van dit artikel is mensverbetering. Deze is in de eerste plaats gericht op het indvidu, maar waar indirect andere kunnen mee van profiteren. Zoals Lennart in zijn reactie aanhaald, technologie is eerst voor de welgestelden beschikbaar, waarna het wijder verspreid gaat worden.

   Ik trek dit mensverbetering breder door als technologie, naar hoe we als mensen in het leven staan. De westerse cultuur is individualistische ingesteld, er is een religie van de ego. Op zich niet verkeerd, omdat het ego een krachtige drijfveer is. Maar het negatieve gevolg is dat het balans tussen ik en wij zoek is geraakt. Het persoonlijk gewin viert hoogtij.

  1. Ik hoop dat je bijtijds doorhad, dat die paddestoel symbool staat voor het gebruik van drugs. E.e.a. kan ook verkeerd worden geïnterpreteerd, wat zeker niet mijn bedoeling geweest. Welverdiende complimenten voor jouw artikel. ;)

 5. Alle kennis zou wel eens uit her-kennen kunnen komen , alleen welke sturing en aandeel is het bewuste ingegeven van uit het onderbewuste ?Op welke manier volgen we allemaal het levenspad?Door beslissingen en keuzes afhankelijk welke affslag/link we nemen in ons denken en beslissingen daarin.Zorgen nu juist niet de aanleg en de talenten voor die kennis?Omdat ik toch wel een beetje durf te geloven in reincarnatie en ik bedoel een beetje omdat het ultieme bewijs nooit echt geleverd is.Een mens moet eerst zien …maar toch iets in me meent het ook te voelen soms heel even.Met betrekking tot dat beetje , bezit ik de gedachte in de vorm van een mogelijke theorie dat als alle onbewuste handelingen in de vorm gezien zoals consciousness welke een intelligentie kent wat een mogelijkheid kan hebben vastzittend aan de colletieve bewustheid,dat die kennis het hoogst is en zal zijn als het dienend is los van het ego.Zoals liefde vanuit spontaniteit moet openstaan voor ontvangst waardoor je het door het geven terug kunt ontvangen.De omnipotente kracht en kennis in en vanuit Al-Wat-Is.

  1. Reïncarnatie verbonden herinneringen heb ik ook, al vanaf mijn vroegste jeugd. De gebeurtenissen daarin zijn van dien aard, dat iemand van de leeftijd die ik had, dergelijke herinneringen niet kan hebben. Toch zijn ze aanwezig, nu nog, maar bewijzen kan ik niets. Zelfs locaties en de familie waar het om draaide kloppen ogenschijnlijk, maar dat geldt alleen voor mijzelf. Er valt niets echt aan te tonen naar anderen, dus kan ik ook niet zeggen dat het zo is. Iets is alleen geloofwaardig als het te bewijzen valt, dus onomstotelijk aangetoond kan worden. Geloven hoort daar absoluut niet bij.

    1. Mijn overgrootmoeder van vaders kant was familie in directe lijn, maar kon de naam niet doorgeven als gehuwde dame in die tijd, wat nu wel kan. Het is misschien ook mogelijk dat de gebeurtenissen die ik hierboven beschreef, juist weer wel overerfbaar zijn geweest in één of ander geheugen gen.

    2. O nou als we geheugen genen hebben zullen die in ieder geval nog ontdekt worden denk ik.
     En dan kan de reïncarnatie mythe waarschijnlijk ontkracht (busted) worden.

   1. Geloofwaardig is toch al iets al het aannemelijk klinkt , het is toch juist een vrijheid daaraan of iets te geloven lijkt me.Tenminste als je het niet als een overtuiging verkondigd toch? Je persoonlijke geloof mag dat toch bezitten zolang je het maar niet naar buiten brengt als een absolutie.Nu vertel jij ook antares dat jij herinneringen bezit omtrent reïncarnatie mijn beetje geloof is erop gebaseerd dat ik jou durf te geloven op de woorden waarmee jij jou reactie omschrijft dat samen met anderen die ik dat heb zien en horen doen.Dat brengt in mij het respect op om het zeker niet af te wijzen ook al heb ik het zelf niet vanuit mezelf ondervonden.Ik durf te geloven in diegenen die het vertellen , ik ga uit van de ware woorden uit de ziel welke de intentie bezitten de waarheid te spreken.Mijn intuitief aanvoelen is ook niet concreet tastbaar.Jij bezit het al iets concreter in de vorm van beelden neem ik aan die jij als kind kon zien , wat nu als het een overgeleven fragment is wat bewust door jouw beleefd word /werd uit dat onbewuste collectief afstamt wat ik beschreef .De bron van kennis vastzittend aan al wat is.Ben ik te volgen/begrijpen in die redenering/gedachte ?

    1. Er is geen andere bron van kennis op aarde, dan de bron die wijzelf als aardbewoners bezitten, beste wezens van vlees en bloed, het is ons brein. Het praktische resultaat is, dat ik wel geloof in een gleuf, maar niet in een geloof. Verder is het praktisch, maar risicovol om voor het zingen de kerk uit te gaan.
      
     Prettig weekend iedereen. :)  

 6. Zie die divine intelligence uit/in de kennis die ligt in het veld van de non-materie in mijn theorie het lege donkere materie/lege gedeelte in alle ruimte /space tot in de kleinste (splitbare) ruimte ,samen met de materie en de intelligentie dat het vormt en vorm geeft de drie eenheid in het leven.De intelligente welke alles in balans lijkt te houden in het universum dus ook op aarde.

 7. Mijn excuus voor mijn grammaticale vorm in de vorige reactie , ik heb het wat verbeterd en aangepast.

  Zie die divine intelligence bestaande uit/in de kennis die ligt in het veld van de non-materie.In mijn theorie/gedachte de donkere non-materie gelijk aan het lege gedeelte in (de)ruimte/space om ons heen tot in de kleinste (splitbare) ruimte.Die ruimte dus de non-materie ,samen met de materie en de intelligentie dat het vormt en vorm geeft.
  De drie eenheid in het leven.De intelligente welke alles in balans lijkt te houden in het universum dus ook op aarde.

 8. nou ben ik al veel mensen tegengekomen die Napoleon geweest zijn in een vorig leven, maar zelf  ben ik m.i. in een vorig leven een vette regenpier geweest. Dat weet ik omdat ik m.i. steeds m’n hoofd boven de grond uitstak en zo erg graag rond wilde kijken, totdat ik evolutionaire oogjes kreeg, (wel nog zonder wenkbrauwen om op te trekken) waarmee ik tevens van de selectie verzekerd was, leidende tot wat ik nu ben.
  Dat was al vanaf dat groengele moleculaire buisje een jaar of wat geleden, waarvan we weten dat het zo met ons begon, weten jullie nog wel?
   
  Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik er nog naar neig om m’n hoofd boven het maaiveld uit te steken. Daar ga ik dus nog even:
   
  dit zou ik niet vertellen als ik die onzin niet als aanloop nodig had om te vertellen waar ik wel zeker van weet heen te gaan in mijn geheel logische, voor de hand liggende en reeds lang bekend gemaakte mensontwikkeling!
  ik ben namelijk onderweg naar een 100% volkomen verouderings-bestendigheid en een algehele immuniteit voor alle bekende en onbekende ziekten en breuken en verwondingen.
   
  Maar er komt meer bij: uit het feit dat ik dan vanwege een geheel nieuwe structuur geen deuren meer hoeft te openen, zelfs muren kunnen mij niet tegenhouden, leid ik af dat ik ook niet meer dood te schieten of te slaan zal zijn; met als gevolg een uitermate zeker en gemakkelijk bestaan dus.
   
  Hoewel ik dan nog wel benen heb, verplaats ik mij straks ook met mijn gedachten. De techniek daarvoor is al bezig wetenschappelijk ontdekt te worden. Dan spelen zelfs intercontinentale afstanden, noch interplanetaire afstanden nog een beperkende rol in mijn eindeloos boeiend leven,
  leuk hè?
   
  Boeken lees ik dan niet meer, daar ik alle informatieve gedachten woordloos over kan nemen. Ook trouwens een techniek waar we kijk op beginnen te krijgen in de komende tijd en waar ik een paar decennia terug reeds kennis mee heb gemaakt, omdat er voor mij bekende wezens zijn welke daar nu al, ook naar mij toe, mee werken.
   
  Maar weet je Tui, wat ik het mooiste vind aan die mensontwikkeling?
  Hij is al voor een deel aan mij begonnen met het krakend vervallen (degeneratie) van mijn corpus delictum. Want gelijk met dat verval vindt er een innerlijke vernieuwing plaats; van dag tot dag zelfs volgens de garantie. Daardoor ben ik veel blijer dan vroeger, minder vijandig, voel mij vrediger en geduldiger en zo nog een aantal het leven plezieriger makende eigenschappen.
   
  Is het je trouwens wel eens opgevallen dat veel oude krakkemikkige mensen helemaal niet meer terug zouden willen met de tijdmachine in hun leven?
  Ze willen door een onzichtbare kracht gedreven voort naar die geschetste mensontwikkeling, waar trouwens natuurlijk al voorbeelden van bestaan. Die voorbeelden hebben best veel weg van wat we engelen plegen te noemen. Je weet wel; zo zijn ze er en zo ben je ze weer kwijt, naar de ervaring van veel mensen.
   
  Al was het niet dat we ons allemaal eerlijk op kunnen geven voor die mensontwikkeling, met grote mensverbetering dus (daar is binnen mijn cultuur jargon voor uitgevonden hoor, maar die is secundair) nou dan zou ik het van mezelf een pure rotstreek vinden als ik jullie daarmee hier zou pesten, toch? Maar zo gemeen ken ik mijzelf niet hoor.

Laat een reactie achter