De Khoisan leven nog steeds zoals de eerste jager-verzamelaars.

Moderne mens ontstond mogelijk in Israël

Onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv hebben naar eigen zeggen resten van moderne mensen aangetroffen met een ouderdom van vierhonderdduizend jaar. De vondst, als deze inderdaad juist is geïnterpreteerd en niet de zoveelste misser is in de menselijke paleontologie, zet de geschiedenis van de menselijke soort danig op zijn kop. De oudste overblijfselen van de moderne mens, gevonden in Oost-Afrika, dateren van 200.000 jaar geleden. Tot nu toe dachten paleontologen dat de moderne mens zich ontwikkeld heeft in Afrika ten zuiden van de Sahara.

De Khoisan leven nog steeds zoals de eerste jager-verzamelaars.
De Khoisan leven nog steeds zoals de eerste jager-verzamelaars.

In 2006 vonden paleontoloog Ari Gopher en zijn team menselijke tanden in de grot Qesem in de buurt van Rosh Haayin in Centraal-Israël. De druipsteengrot was meer dan tweehonderdvijftigduizend jaar in gebruik: van ongeveer  vierhonderdduizend jaar tot tweehonderdduizend jaar geleden. Het team kwam naar eigen zeggen pas met de resultaten naar buiten toen meerdere monsters waren verzameld en door middel van diverse dateringsmethodes de ouderdom van de tanden betrouwbaar was vastgesteld.

Inderdaad is het merkwaardig dat het zo lang geduurd heeft voordat de moderne mens uit Afrika wegtrok. Van eerdere, minder intelligente en vindingrijke mensachtigen zoals Homo erectus en verschillende diersoorten weten we dat ze er behoorlijk indrukwekkende zwerftochten op hebben zitten (er zijn skeletten van Homo erectus gevonden tot op Java toe). De Sahara is verschillende malen in de laatste honderdduizenden jaren vruchtbaar en groen geweest. Dit zou mensachtigen een ideale leefomgeving hebben geboden. In feite weten we uit rotstekeningen dat er tienduizend tot zesduizend jaar geleden mensen in de toen weelderige Sahara geleefd hebben. De tocht door de Sinaï naar Eurazië minder dan een half miljoen jaar geleden tijdens een eerdere vochtige periode zou dan voor de hand liggen.

De ondergang van Homo erectus, vierhonderdduizend jaar geleden, valt samen met deze vroegste datering van de moderne mens en de Neanderthalers. Gezien de niet al te vriendelijke manier waarop mensen met elkaar omgaan en omgingen – denk aan wat er met de Armeniërs, Tasmaniërs en de Inca’s is gebeurd – verklaart dit misschien ook dit tot op heden nog onopgeloste paleontologische raadsel.

2 gedachten over “Moderne mens ontstond mogelijk in Israël”

  1. Dat de moderne mens uit Afrika stamt, wordt niet tegengesproken door deze ontdekking. De grap is echter; stamt de mens in Afrika dan af van een gebied in centraal Israel? Ik kan mij voorstellen dat de paleontologie behalve de vingers blauw schrijven over allerlei nieuwe theorie, dit tot één van hun mogelijke nieuwe uitgangspunten zal maken. Allerlei ijstijden hebben in het verleden bijgedragen aan verhuizingen van soorten levensvormen naar warmere gebieden. De meest flexibele soorten qua aanpassings vermogen, hadden de beste kansen. Ondergang van de Homo erectus ten gunste van de moderne mens en de Neanderthalers, ligt dan als resultaat voor de hand. Afrika als wijkplaats vind ik niet vreemd, wij gaan tenslotte ook bij de warme kachel zitten als het koud is. Daarnaast was er genoeg voedsel voor iedereen. Onze geschiedenis is uitgebreid met 250 000 jaar extra, gna, gna, wat een klus erbij.

  2. Ik vind dit erg moeilijk te geloven. Mijn ervaring is dat israeliers al gauw erg trots lopen te vertellen dat ze de hoogste aantallen nobelprijs winnaars leveren. De meest intelligente patenten etc. Nu weer dit dat de moderne mens bij hun ontstaan zou zijn. Laat ze dit maar onafhankelijk laten toetsen. Willen ze soms weer hun verweer bewijzen dat de staat israel die met geweld gehandhaaft moet worden, zijn bestaansrecht ontleed aan wat botten?
     

Laat een reactie achter