Een dieet van voornamelijk groenten met weinig koolhydraten, zoals deze, genas elf chronische suikerpatiënten van diabetes.

Ouderdomsdiabetes voor het eerst genezen

Eén van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid, diabetes mellitus II of ouderdomsdiabetes, kan genezen worden met een speciaal dieet van slechts acht weken.

Diabetes: een ernstig probleem
In alleen al Nederland lijden 800 000 mensen (5% van de bevolking) aan diabetes, waarvan ongeveer negentig procent aan diabetes II, ouderdomssuikerziekte. De ziekte wordt veroorzaakt doordat het lichaam minder insuline aanmaakt (diabetes type I) of omdat lichaamscellen insulineresistent worden (zoals bij diabetes II). Hierdoor worden suikerzieken gedwongen hun leven lang medicijnen te slikken en uiteindelijk insuline te spuiten. Suikerziekte is uit zichzelf al levensbedreigend (een te hoog of te laag glucosegehalte in het bloed kan tot coma en de dood leiden). Daarnaast heeft diabetes heeft een verwoestende uitwerking op het lichaam en veroorzaakt ernstige verschijnselen zoals blindheid, chronische ontstekingen, hart- en vaatziekten en afsterven van zenuwen. Diabetes is hiermee één van de voornaamste bedreigingen voor de volksgezondheid en een belangrijke bron van patiënten. Vooral in niet-westerse landen is diabetes zich aan het ontwikkelen tot teen zeer ernstige epidemie.

Voor het eerst ‘ongeneeslijke’ diabetes II genezen

Een dieet van voornamelijk groenten met weinig koolhydraten, zoals deze, genas elf chronische suikerpatiënten van diabetes.
Een dieet van voornamelijk groenten met weinig koolhydraten, zoals deze, genas elf chronische suikerpatiënten van diabetes.

Nu, voor het eerst (als we Ray Kurzweil niet meerekenen, die een vergelijkbaar koolhydraatarm dieet volgde) zijn artsen er in geslaagd om diabetes II te genezen. Zonder medicijnen nog wel. Het geheim: acht weken dieet met extreem weinig calorieën. Naar blijkt, stopt een dieet met extreem weinig koolhydraten, bestaande uit groenten en dieetdranken met in totaal ongeveer zeshonderd calorieën per dag, de diabetesverschijnselen permanent. De artsen denken dat dit komt omdat de vetafzettingen in de alvleesklier door de tijdelijke hongersnood worden afgebroken. Daardoor kan de insulineproductie door de alvleesklier weer in het lichaam worden afgezet.

De studie ging uit van elf patiënten die later in hun leven diabetes II hadden ontwikkeld. De patiënten werden beperkt tot een extreem laag-calorisch dieet bestaande uit dieetdranken en groenten zonder zetmeel. Gedurende acht weken bestudeerden de onderzoekers het vetgehalte in de lever en de insulineproductie in de pancreas en vergeleken de meetwaarden met een controlegroep van niet-suikerzieken. Al na een week waren de bloedsuikergehaltes van de diabetici voor het ontbijt normaal, aldus de onderzoekers. MRI scans van de alvleesklieren van de patiënten lieten zien dat in de alvleesklier het vetgehalte was afgenomen, waardoor het orgaan meer insuline kon produceren, zeiden de onderzoekers.

“Om mensen vrij van diabetes te hebben, na jaren van ziekte is opmerkelijk – en dat alles dankzij acht weken dieet,” aldus onderzoeksleider Roy Taylor, een universitair docent van de Engelse Newcastle University, ook directeur van het Newcastle magnetic Resonance Centre. “We geloven dat dit aantoont dat diabetes II alles te maken heeft met de energiebalans in het lichaam.”

Eén patiënt, de 67-jarige Gordon Parmley, at sla, andere groenten en dronk drie keer per dag een dieetdrank.
Zijn hongergevoelens waren in het begin sterk en hij moet zichzelf afleiden met iets anders, zoals de hond uitlaten of golf spelen om maar niet aan voedsel te denken. Hij verloor een opmerkelijke hoeveelheid gewicht in korte tijd – na zes jaar had hij geen diabetestabletten meer nodig.

Anderhalf jaar na het dieet nog steeds geen diabetes
Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, waarschuwen de onderzoekers dat diabetespatiënten een dergelijke drastische verandering in dieet niet moeten ondergaan behalve als ze onder medisch toezicht staan. Ook is de proefgrootte met 11 patiënten uiteraard niet indrukwekkend groot en moeten de lange-termijn resultaten af worden gewacht (al bleek anderhalf jaar na afloop van de proef dat de diabetes nog steeds niet terug was gekomen)
Als deze behandeling ook bij een grotere groep patiënten werkt, betekent dit dat mensen langer gezond zullen blijven en dat in de meeste gevallen het slikken van medicijnen met doorgaans de nodige bijwerkingen, niet meer nodig is. Nu verwacht wordt dat de kosten voor de gezondheidszorg exploderen, is dit uiteraard een uiterst welkome ontwikkeling.

Bron:
Diet reverses Type 2 Diabetes, Newcastle University

 

18 gedachten over “Ouderdomsdiabetes voor het eerst genezen”

 1. Maar samen uit eten gaan dan helemaal vergeten?
  Helemaal mis! Dof je snel op, zodat, terwijl je vriendin/vrouw nog onder de douche stond, jij de tijd hebt om…
  1)snel het haardscherm weg te halen en het houtstapeltje aan te steken dat je vooraf kunstig gebouwd had, 2) de tafel naar de open haard te slepen 3) hem te dekken met een mooi kleed, een fles dieetdrank, twee kristallen glazen, een rode roos en een kandelaar met kaars, 4) het diner op te warmen dat je van tevoren klaargemaakt had!
  Tegen de tijd dat ze klaar is met douchen, opmaken en aankleden zit je kalm op haar te wachten aan de uitnodigend gedekte tafel. De verbaasde uitdrukking op haar gezicht is goud waard! Samen denk je nog vaak met plezier aan die avond terug.

 2. Mogelijk geneest dit ook kanker. Kankercellen hebben veel meer suikers (koolhydraten) nodig dan gewone cellen en zullen bij zo’n dieet het loodje leggen. Bovendien ontstaan kankercellen vaak door zuurstoftekorten. Deze zuurstoftekorten ontstaan door dichtslibbing van aders en te weinig activiteit.
  Dit dieet lijkt mij de oplossing voor alle welvaartsziekten. Bovendien scheelt het enorm aan milieuvervuiling, voedsel te korten etc. etc. Een en al voordeel.
  Probleem is dat het zo ontzettend moeilijk is vol te houden. Misschien moeten alle mensen in de pharmacie en artsen omscholen om trainingen hierin te geven.

 3. Snel een groot medisch wetenschappelijk onderzoek met 500 tot 1000 testpersonen. Indien blijkt dat dit juist is, verplicht stellen aan alle diabetes2 patienten op straffe van uitsluiting van verdere zorg! Helaas, zonder stok achter de deur is de verleiding voor velen te groot om vol te houden. Succes en sterkte aan alle diabetes2 patienten, ik ga het doen, gr Rob

  1. wel saai hoor, dit dieet. Het lijkt me zinnig om bijv 1 dag per maand wél brood ed te mogen??
   Sterkte, iedereen die eraan begint.
   Mijn dochter heeft type 1. Mijn broer dacht dat dat allemaal 1 pot nat is en zette haar in gedachten al aan de rauwkost…! Foutje, bedankt. Niet dat dat niet gezond is, het is voor iederéén gezond om méér rauwkost te eten.

  1. Beste bea rave4n, dat is wat moeilijk te zeggen daar elk lichaam apart reageert op de voeding en medicijnen. Zelf heb ik melitus-2 en spuit Lantus 24 eenheden per dag en gebruik daarnaast ook medicijnen. In principe eet ik eigenlijk alles, dus ook met koeken ed enof zoetigheid op brood. Wel belangrijk is dat je elke dag goed in beweging blijft, sávonds na 22.00 uur geen eten meer nuttigen. Zelf zit ik dan s’morgens nuchter gemiddeld op 5. Mvg, Paul.

    1. Geen aardappels en witbrood, maar wel koeken eten en zoetigheid op brood?
     Zo kom je niet van je lantus af hoor.

    2. Annet, als je eenmaal melitus 1 enof 2 hebt, kom je nooit meer van de Lantus af. Dus maak het leven voor je zelf zo goed mogelijk. Mvg Paul.

 4. Ruim 4 jaar geleden werd op mijn 49e diabetes 2 geconstateerd. Had een hba1c van 21 en een nuchtere waarde van 25! Ernstig dus. 3 jaar geleden was ik doodziek van de medicijnen én ze sloegen niet meer aan. Advies: insuline gaan spuiten. Niet gedaan maar op mijn eigen verzoek overgegaan op Januvia. Dát werkte maar de bijwerkingen waren vervelend. Op zoek gegaan naar andere oplossingen. Gebruik nu dagelijks kaneelextract en slik chroomtabletten. Eet een zeer beperkt koolhydraatarm en suikerarm dieet en sport gemiddeld 2 à 3 uur per dag. Ben nu anderhalve maand medicijnvrij en zit op een gemiddelde waarde van 6.6. Hoop met deze lifestyle, die ik natuurlijk wél zal moeten blijven volhouden, van mijn diabetes af te zijn maar blijf natuurlijk wel af en toe een curve prikken. Ben ook nog 5 kg afgevallen waardoor mijn BMI nu onder de 25 is gekomen.
  Genezen van diabetes 2, of daar in ieder geval héél dicht bij in de buurt komen, lijkt door mijn ervaring dus wel degelijk realiseerbaar maar of de farmaceutische industrie hier blij mee is? Ik vrees dat ze een levenslange klant hebben verloren. 
  Zijn er mensen die mijn ervaring herkennen?

 5. Nog even een kleine aanvulling: zo’n dieet is absoluut geen straf hoor! Ik mijd brood, rijst, pasta, kortom alles wat veel koolhydraten bevat. Maar ik eet zéker niet minder! Iedere dag bij het avondeten een vol bord met groenten met een groot stuk vlees, smaakvol bereid. Matig met zout, vet mag gewoon maar niet overdrijven. Veel rauwkost, veel salades. Om te snacken: wat noten, olijven, worstsoorten. Matig met fruit, dat bevat suiker. En een heel enkele keer lekker zondigen, niets aan de hand.

 6. Er staat trouwens een grove fout in het grijze gedeelte van de tekst, met als kop: Diabetes een ernstig probleem.
  De ziekte wordt veroorzaakt doordat het lichaam minder insuline aanmaakt (diabetes type I) of omdat lichaamscellen insulineresistent worden (zoals bij diabetes II).
  De fout is dat bij type 1 diabetes er HELEMAAL GEEN INSULINE meer geproduceert wordt, omdat de alvleesklier “dood” is…

 7. Maria Schüller

   
  Zijn er inmiddels meerdere gevallen bekend van patiënten, die met behulp van zo’n dieet zijn genezen?
  Kun je voor zo’n dieet bij de huisarts terecht: d.w.z. kan dit onder begeleiding van de huisarts? Is hierover meer bekend?
  20.7.2013

  1. Maria, daar heb ik weliswaar geen antwoord op maar heb wel deze zelf gemaakte en eerder gebruikte tekst voor je:
   Kijk even naar je dieet bij voorbereiden voor wat komen gaat.
   Wij moeten zo gezond mogelijk zijn en ook altijd blijven!
   Ik heb echt veel onderzoek gedaan afgelopen half jaar.
   Dit is eruit gekomen:

   Sinds een paar dagen gebruik ik geen suiker meer.
   Ook matig ik met voedsel waar suiker in is gedaan.
   Let ook op andere koolhydraten zoals zetmeel die in pasta, rijst, brood en aardappelen zitten.

   De basis van je voedsel moet zijn:
   vlees, vis, ei, volvette zuivel (dus geen magere melk/yoghurt), naturel noten bijv. walnoten, olijfolie, groente en fruit.
   Ik voel me echt stukken beter.
   Verreweg de meeste mensen zijn verslaafd aan suiker en worden daarom ziek zoals diabetes, overgewicht en noem maar op…
   Vet maakt niet dik maar suiker maakt dik.
   Suiker zorgt in ons bloed voor pieken en dalen, van nerveus naar moe.
   Doordat we constant suiker in ons bloed hebben wordt het vet niet meer aangesproken. Dan wordt het vet een probleem. Maar als je jouw lichaam dwingt om vet te verbranden dan heb

   je een constante suikerspiegel en wordt je minder dik.
   Tevens krijg je veel meer essentiële voedingsstoffen binnen als eiwitten (sommige essentieel, kan ons lichaam niet maken), diverse soorten vetten waarvan sommige essentieel zijn,

   vezels, vitaminen en mineralen.
   Klinkt misschien gek in je oren maar ik heb mij er echt in verdiept!

   Een aantal dingen moet je echt vermijden:
   – kunstmatige zoetstoffen met name aspartaam
   – smaakversterkers
   Deze hebben invloed op je energie en denkvermogen.

   Een paar glazen drank per dag kan en is zelfs bewezen goed voor de gemiddelde European. Een paar peuken per dag ga je ook niet dood aan.
   Wel aan suiker!

   Zoek voor de grap ook eens op Fat Burner en Sugar Burner.
   Er zal een wereld voor je open gaan!
    

Laat een reactie achter