Sex at dawn: The Prehistoric Origins of Modern Sexuality

Sex at Dawn: The Prehistoric Origins of Modern Sexuality, (audioboek) is een interessant boek over hoe onze voorouders door de evolutie heen seksualiteit beleefden en wat dat ons kan leren over onze huidige seksualiteit. Ook wordt er gekeken naar onze directe bloedverwanten in het dierenrijk en kijken we hoe de mens daarmee te vergelijken is op seksueel gebied.

In deze TED Talk legt Christopher Ryan kort uit waar het om gaat.

Chris’ insights into human sexuality appear regularly in publications ranging from Cosmopolitan to scientific journals, he writes a popular blog for Psychology Today and writes for the Huffington Post. Together with psychiatrist Cacilda Jethá, M.D., he wrote Sex at Dawn: The Prehistoric Origins of Modern Sexuality which challenges many of the assumptions central to evolutionary psychology.

Sex at Dawn was an immediate bestseller in both hardcover and paperback editions, and has won several prestigious awards from professional organizations of sex researchers and therapists. Sex at Dawn is being translated into over a dozen languages worldwide. For more information on the book or its authors, please go to www.sexatdawn.com. 

En voor de liefhebbers is hier een langere lezing van hem met uitgebreide vragensessie.

http://youtu.be/apbtGlg0Rck

sex at dawn

 

Christopher Ryan lijkt een vrij revolutionair beeld te geven van hoe onze voorouders seksualiteit beleefden en hoe onze naaste bloedverwanten in het dierenrijk het tegenwoordig beleven. Kunnen we wellicht een aantal praktische lessen hieruit leren voor ons huidige moderne leven?

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Website www.sexatdawn.com
-) TED Playlist – Sex: Can we talk?
-) Eerdere artikelen over liefde op visionair
-) Eerdere artikelen over seks op visionair
-) 9 Interesting Things We’ve Learned About Sex From Studying Our Ancient Ancestors
-) De ethische slet – Bijbel van de polyamorie

4 gedachten over “Sex at dawn: The Prehistoric Origins of Modern Sexuality”

  1. Ja, wat moet je hier nu van vinden betreffende het onderwerp zoals het toegelicht wordt? Normaliter is het een gegeven de/het hoofddoel nl zorg te dragen voor de voortzetting van de soort, dat heeft al het levendmechanisme in zijn/haar DNA zitten. Het begrip seks, zoals de mens dat in het huidige leven kent is aan een ongekende diversiteit onderhevig. De redenen en oorzaken hiervan is een verhaal apart en mede ook te complex om dat even kort te verwoorden. Wel is duidelijk dat seks voor je kan werken, maar ook weldegelijk tegen je kan werken. Denk hier bv aan de frustraties van het niet klaarkomen bij de vrouw/man. Ook dat gegeven kent weer vele oorzaken en zo zijn er tal van mogelijkheden te benoemen in de diversiteit van het onderwerp seks. Seks blijft in deze huidige samenleving mi altijd een individuele aangelegenheid. Veel is er door de eeuwen heen over gesproken en geschreven, en de waarheidsbevindingen zijn hierin divers. De een doet het, om het zo maar te verwoorden, op de natuurlijke al oude wijze, de ander moet eerst een pak op zijn donder hebben om klaar te komen, ook hierin zijn de mogelijkheden divers, dan hebben we nog de animal seks en zo zijn er tal van mogelijkheden om seks te beleven. Dit gegeven is per individu verschillend, zo wat moet je nu met een andermans stelling ? een ieder bepaald dat voor zich zelf. Wat wel duidelijk is, dat door de huidige complexheid van de mens, seks vele problemen kan veroorzaken, waar je niet altijd vrolijk van wordt. Ik heb het volgende al eens eerder verwoord, de potentie van de beleving seks is duidelijk de samenleving tussen 2 volwassen mensen, die hieruit hun geestelijke/lichamelijke rijkdom samen uit ervaren. Niet meer enof minder, sprak deze eenvoudige ziel. Mvg Paul.

  2. Dit verbluffende boek neemt alles wat we denken te weten over onze seksualiteit op de schop en verkent op een boeiende wijze en vol humor de wetenschap achter een stil vermoeden: seksuele monogamie staat verder van onze menselijke natuur af dan we vermoeden.
    De auteurs dragen hiervoor een indrukwekkende reeks bewijzen aan uit de primatologie, de antropologie, de anatomie en de psychologie.
    In een notendop: levenslange monogame relaties ontstonden als een aanpassing aan de nieuwe sociale omstandigheden die de opkomst van landbouw 10.000 jaar geleden meebracht. De moderne mens (Homo sapiens) is als soort ongeveer 200.000 jaar geleden in Afrika ontstaan. Onze ware seksuele natuur wortelt diep in die eerste 190.000 jaar, toen we als jager-verzamelaar met kleine groepjes rondzwierven in een onbevolkte wereld. In die rondtrekkende gemeenschappen waren onze voorouders op elkaar aangewezen en deelden ze niet alleen voedsel, onderdak, bescherming en kinderopvang maar ook sekspartners.
    Dit boek belicht trouw, liefde en lust vanuit verrassende nieuwe invalshoeken. Een absolute aanrader!

    1. Helemaal mee eens, Karel. Ik ben inmiddels redelijk ver in het boek en echt een boel geleerd en het wordt ook op een erg leuke manier gebracht. Voor alle biologen, antropologen, sociologen en nieuwsgierige mensen een absolute aanrader.

Laat een reactie achter