TED-Video: De route tussen leven en niet-leven

Share Button

De grenzen tussen leven en niet-leven waren tot ver in de twintigste eeuw duidelijk. Nu is dat anders. Projecten als OpenWorm en kunstmatige cellen vertonen gedrag als levende organismen. Ook hedendaagse techniek lijkt steeds meer weg te hebben van levende organismen door de snel toenemende mogelijkheden en complexiteit. Waar ligt de grens tussen levend en dood?

Volgens denkers in het veld, zoals Martin Hanczyk die deze TED-lezing verzorgt, moet er iets als auto-assemblage plaats hebben gevonden. Hij slaagde er inderdaad al in cel-achtige structuren te produceren, uitgaande van ‘dode’  chemicaliën. Deze vertonen enkele gedragingen die griezelig veel overeenkomen met die van levende organismen zoals bacteriën. Kunnen we met deze inzichten kunstmatig leven scheppen en leven-achtige eigenschappen aan onze techniek geven?

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

5 reacties

 1. antares schreef:

  Synthetisch XNA bestaat al, en is al levensvatbaar. Verder bestaat ons hele lichaam uit georganiseerd samenwerkende dode stoffen, volgens natuurlijke, tot stand gekomen programma’s. Wat ons brengt op het feit; dat een (elke) gecompliceerde organisatievorm, geëvolueerd uit samen werkende dode stoffen, die leidt tot intelligent bewustzijn, zichzelf tot leven kan verklaren. Leven is een activiteit van de materie in ons universum. Zonder materie is leven niet mogelijk. Materie kun je organiseren, energie kent dit matrix vormende proces niet.  

 2. Bemoeier schreef:

  Met kunstmatige intelligentie krijg je ook leven achtige eigenschappen, zonder natuurlijke of kunstmatige abiogenese denk ik.

  • antares schreef:

   In principe staat de weg naar intelligentie uitsluitend open voor georganiseerde vormen (samenwerkende) van materie. Zowel natuurlijke, als daaruit mogelijk voortvloeiende kunstmatige intelligentie, blijft altijd gebonden aan een organisatievorm. De organisatievorm bepaalt dan weer de efficiëntie van het denkproces. 

 3. ichnaton schreef:

  De Procedure, van Harry Mulisch, beschrijft de procedure die uit de tijd van de Bijbel zou bestaan om een Golem (persoon / organisme) uit de klei ( ! ) te trekken. 

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Golem_(legende)

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger