Tijdperk van de mens is over, aldus Musk

Volgens de omstreden multimiljardair, aspirant-koning van Mars en cultheld Elon Musk zijn we al te laat. Het tijdperk van de mens is over en kunstmatige intelligentie gaat de wereld onherroepelijk overnemen.

Musk baseert zich voor deze sombere voorspelling op de exploderende rekenkracht van kunstmatige intelligentie. Nu al overtreffen de serverparken van Facebook, Google, Alibaba en andere tech-reuzen die van de mensen die er werken. Musk heeft er alles aan gedaan om dit moment voor te zijn. Daarom heeft hij ook het project OpenAI opgezet, en de breininterface Neuralink. OpenAI had als doel om er voor te zorgen dat kunstmatige intelligentie democratisch verspreid zou zijn, zodat er niet één AI zou ontstaan “to rule them all”. Neuralink had als doel om er voor te zorgen dat kunstmatige intelligentie wordt gekoppeld met ons brein, zodat de mens de regie zou houden over de kunstmatige intelligentie. AI als uitbreiding van ons brein. maar helaas. We zijn te laat, zo lijkt het.

Het tijdperk van de mens is over – zin of onzin?

Het tijdperk van de mens als werknemer heeft inderdaad zijn langste tijd gehad. Alle strak gedefinieerde taken kunnen uiteindelijk beter door een machine worden uitgevoerd. Ook domeinen die ooit tot het exclusieve domein van de mens hoorden, zoals kunst en het schrijven van tekst, blijkt een AI ook prima te kunnen doen. De enige manier waarop de mens kan overleven als relevante actor in de wereld van de toekomst is de mens de ziel te laten zijn van een steeds grotere wolk rekencapaciteit. Dus ja, Neuralink. Daar ontkomen we niet aan.

En we zullen ook niet kunnen ontkomen aan iets als de Butlerse Jihad uit de Dune-serie boeken van de SF-schrijver Herbert. Een kruistocht of jihad tegen elke zelfstandige AI, die niet subsysteem is van een menselijke geest. Tegen een steeds betere kunstmatige intelligentie zijn we kansloos, anders. Musk snapt dit erg goed. Zijn waarschuwing is terecht. Daarom zullen we kunstmatige levensvormen die dit mogelijk maken, de rechtspersonen van de grote corporaties, moeten onderwerpen aan de bevolking.

Het tijdperk van de mens is over. Zegt Elon Musk. heeft hij gelijk?
Het tijdperk van de mens is over. Zegt Elon Musk. heeft hij gelijk? Bron: Pixabay

4 gedachten over “Tijdperk van de mens is over, aldus Musk”

  1. AI: A wish to forge the gods.

    “Artificial Intelligence began with an ancient wish to forge the gods”. And that “ancient wish” is still around today. But, what happens when our wish comes true? Be careful what you wish for. -Pamela McCorduck.

    Lijkt me eerder dat we zelf een God willen zijn en dit verwezenlijken middels technologie.

    1. Tja Pamela is een vrouw en de meeste vrouwen laten dat liever aan mannen of robots over.
      Omdat ze het intimiderend vinden waardoor ze een hoop mannen afschrikken die dan niks met hun willen.

Laat een reactie achter