Wat als Covid-19 nooit meer verdwijnt?

SARS-CoV-2 ontwikkelt steeds nieuwe varianten die de menselijke afweer, inclusief vaccins, kunnen ontwijken. Wat als Covid-19 nooit meer verdwijnt?

Wat als Covid-19 nooit meer verdwijnt? Bron: overheid USA
Wat als Covid-19 nooit meer verdwijnt? Bron: overheid USA

Anders dan het eerdere SARS en MERS verspreidde Covid-19 zich snel. Terwijl het Chinese regime glashard ontkende dat er een nieuwe dodelijke ziekte was opgedoken, verspreidde SARS-CoV-2 zich via reizigers over de wereld. De gevolgen kennen we. Waar de Chinese gezondheidsdienst door draconische maatregelen de epidemie in eigen land in bedwang hield, werd de rest van de wereld getroffen door een onstuitbare uitbraak.

En hoe meer mensen worden besmet, des te meer mogelijkheden voor mutaties. Zo zijn er nu Britse, Braziliaanse, Zuid Afrikaanse en Indiase varianten. Zelfs als het de rijkere landen lukt om de gehele bevolking op tijd te vaccineren, blijft het virus doorwoekeren in de sloppenwijken van de armste landen. En, niet te vergeten, onder wilde dieren. Zo bleken ook honden en katten ziek te kunnen worden. Om daarna weer, in gemuteerde vorm, over de rest van de wereld uit te waaieren, de vaccinatie doorbrekend. Maar misschien is dat scenario een minder grote ramp dan gedacht, stellen sommige epidemiologen.

Volgens hen is het primaire belang van een virus niet om de gastheer ziek te maken. Een zieke gastheer blijft immers thuis. Hoe gezonder de gastheer, hoe meer deze beweegt en hoe makkelijker het virus zich verspreidt. Daarom denken deze epidemiologen, dat het virus gaat muteren tot een milde variant die nauwelijks tot geen symptomen oplevert. Met andere woorden: een virus waar je nauwelijks meer ziek van wordt. Een soort milde verkoudheid.

Deze theorie is overigens omstreden. Zo was er bij ziekten als mazelen of pokken weinig te merken van een milder ziektenverloop.

5 gedachten over “Wat als Covid-19 nooit meer verdwijnt?”

 1. Waren er tijdens de pokkenvaccinatie ook geen sloppenwijken?
  Vaccins kunnen aangepast worden voor de landen met gemuteerde corona.
  Dan kunnen ze stug doorgaan met vaccineren.
  De wereldwijde pokkenvaccinatie duurde wel 10 jaar.

 2. COVID-19 stands for “coronavirus disease 2019.”

  COVID-19 is the disease caused by the SARS-CoV-2 virus in humans. In animals, the disease is referred to as SARS-CoV-2.

  Dus COVID-19 is helemaal geen virus.

   1. ‘Covid-19 is de ziekte, SARS-CoV-2 is het veroorzakende virus.’

    Ik schreef dat omdat men meestal denkt dat Covid 19 het virus zelf is en wat ook het gene is wat muteren kan. Het is vaak verkeerd door de media geïnterpreteerd, die praten over het covid 19 virus of corona virus maar is dus een SARS virus.

    ‘Net zoals de pokken verdwenen zijn, kan ook covid-19 verdwijnen. ‘

    Maar niet door vaccinaties. Je roeit het uit door immuniteit. Je lichaam maakt zich daar makkelijk immuun tegen, ga je vaccinaties nemen verzwak je je immuunsysteem. Zo kun je ondanks vaccinaties de ziekte nog krijgen. Dan zorgt je lichaam (gezond lichaam) zelf voor anti stoffen en wordt je immuun.

 3. Het is wat verwarrend.

  SARS (uit 2003) is de ziekte die een coronavirus veroorzaakt. Dit virus heet SARS Covid
  CoVid 19 is de ziekte die een coronavirus veroorzaakt. Dit virus heet SARS Covid 2

Laat een reactie achter