Exoplaneet Teegarden B is in 2017 ontdekt. Het is met een “earth similarity index” van 0,95 de meest aardachtige planeet die we kennen. En is met 12,5 lichtjaar relatief dichtbij.
In ons zonnestelsel zijn maar twee, of misschien drie, planeten met enige moeite bewoonbaar voor de mens. Naast de aarde, Mars en – misschien – de wolken van Venus of de polen van Mercurius. Ver weg van de meestal koesterende, af en toe gevaarlijke stralen van moeder Sol is de keus groter.
Exoplaneten zijn per definitie planeten buiten ons zonnestelsel. Onze nabije buur Proxima Centauri en het Alfa Centauri dubbelstelsel – beide rond de 4 lichtjaar, zijn in theorie bereikbaar. Al moeten we dan in het beste geval rekening houden met een reis van tientallen jaren. En heel erg veel energie proppen in de voortstuwing. Want hoe dichter je de lichtsnelheid nadert, hoe meer energie het kost.
Koloniseren exoplaneet Teegarden B
Maar stel, dat we het gaan doen, gewoon, omdat het kan? Deze video verkent de mogelijkheden voor Teegarden B, een exoplaneet die rond een rode dwerg draait op 12,5 lichtjaar afstand[1]. Het “ringwereld”scenario dat de makers van de bovenste video beschrijven is, zo wijzen recente berekeningen uit, wat te pessimistisch. Waarschijnlijker is het “oogbal aarde” scenario. Teegarden B zou dan het meeste weg hebben van een enorme oogbal. Het wit is dan eeuwig ijs. Het bewoonbare deel kent een eeuwige dag, en waarschijnlijk af en toe een heftige zonnevlam. [2] Vele malen heftiger dan onze brave zon produceert.
Bronnen:
1. Teegarden’s Star B, NASA
2. M. Zechmeister et al., The CARMENES search for exoplanets around M dwarfs, Two temperate Earth-mass planet candidates around TeegardenĆ¢ā¬ā¢s Star, Astronomy and Astrophysics, 2019, https://doi.org/10.1051/0004-6361/201935460
12 lichtjaar is wel ver.