Eindelijk zijn twee voorspellingen van Einstein nu nauwkeurig bevestigd: het frame dragging effect en het geodetische effect.

Twee voorspellingen Einstein eindelijk bevestigd

De zwaartekrachtsatelliet Gravity Probe B heeft eindelijk twee belangrijke voorspellingen van Einstein bevestigd: frame dragging en het geodetische effect.

Volgens Einstein heeft ruimtetijd iets weg van stroop. Frame dragging, ook wel het Lense-Thirring effect genaamd, is het effect dat bij een roterend zwaar object (bijvoorbeeld de aarde) ruimtetijd een beetje mee wordt gesleurd met de draaiing. Het geodetische effect houdt de vervorming van ruimtetijd rond het zware voorwerp in, waardoor ook de rotatie wordt veranderd. Het geodetische effect was al eerder, in 2007, aangetoond.

Eindelijk zijn twee voorspellingen van Einstein nu nauwkeurig bevestigd: het frame dragging effect en het geodetische effect.
Eindelijk zijn twee voorspellingen van Einstein nu nauwkeurig bevestigd: het frame dragging effect en het geodetische effect.

Het heeft 52 jaar geduurd voordat deze effecten daadwerkelijk werden aangetoond, maar mei 2011 is het eindelijk zover.

De zwaartekrachtssatelliet Gravity Probe B bevatte twee gyroscopen (rondtollende objecten). Als frame dragging en het geodetische effect niet zouden bestaan, zouden ze allebei voor altijd dezelfde richting op draaien en dezelfde asrichting houden. Uit  metingen blijkt nu dat er wel degelijk een afwijking is, precies zo groot als de algemene relativiteitstheorie voorspelt. Een juichstemming dus bij de experimentatoren.

Gravity Probe B werd in het verleden vaak geplaagd door problemen, waardoor dit resultaat zo lang op zich liet wachten. In 2005 kwam al een einde aan de missie, maar de onderzoekers moesten door de storingen manieren verzinnen om door de brij meetgegevens toch de effecten te kunnen aantonen. Nu lijkt dat eindelijk gelukt te zijn.

Wetenschappelijk is dit een belangrijk resultaat, maar dit betekent ook dat allerlei exotische dingen als zwaartekrachtstransformatoren mogelijk worden. Het wordt zo mogelijk om bijvoorbeeld ruimteschepen en dergelijke zeer sterk te versnellen zonder dat ze versnelling ondervinden. Wel zijn er voor een significant effect verpletterend grote machines nodig, met een massa zo groot als een ster.

Bronnen
Stanford University
NASA

13 gedachten over “Twee voorspellingen Einstein eindelijk bevestigd”

    1. Wat zeg ik ? Een warp drive vervormt de ruimtetijd om het schip heen met veel zwaartekracht waardoor die te toekomst in vliegt. Maar ja dan moet het schip ook van een soort materiaal gemaakt worden zodat die verpletterende zwaartekracht niet in het schip kan komen, of misschien een soort energieschild.

    2. Of vliegt hij het verleden in?
     En Horava is iemand die gelooft dat ruimte en tijd los van elkaar bestaan. Ik denk, misschien heeft hij gelijk, want vervorming van ruimte is net zo goed een gebeurtenis die in de tijd plaatsvindt. Het dilemma is dat de tijd wordt opgenomen in de bestaande ruimte die dus vervormingen kent.(met alles wat er in plaats heeft.)

     Nog iets anders: we hebben twee hersenhelften, het corpus callosum is de dikke bundel zenuwvezels die de twee hemisferen verbindt, zodat ze hun informatie kunnen samenvoegen en als een harmonieus geheel kunnen functioneren. Anatomisch gezien lijken de twee hersenhelften elkaars spiegelbeeld. Toch zijn er nogal wat aanwijzingen voor de stelling dat hun functies niet identiek zijn. Deze asymmetrie van functies heet lateralisatie en heeft onder andere betrekking op taal, ruimtelijke oriëntatie en rechts- of linkshandigheid.
     De linker hemisfeer controleert en analyseert het logisch denken, werkt met getallen en houdt zich bezig met rationele zaken en taal en spraak.
     De rechter hemisfeer is voor ruimtelijke organisatie en oriëntatie bij hantering van ruimte en vorm bijv.voor het vatten van niet alleen details maar ook het hele patroon, voor het herkennen van gezichten, voor het juist aankleden.
     Veel problemen kunnen op twee manieren worden opgelost met de twee denkwijzen: verbaal en ruimtelijk denken, die niet altijd onderling verwisselbaar zijn. (hoe werkt een kurketrekker -visule voorstelling).

     Sommige onderzoekers vinden dat er een fundamenteler verschil is in de functies van de twee hemisferen, dat verder gaat dan het onderscheid tussen verbaal en ruimtelijk. In hun opvatting is de rechter hemisfeer gespecialiseerd in het organiseren van ruimtelijke zaken, terwijl de linker hemisfeer zich richt op de organisatie in de tijd. Het is duidelijk dat ruimtelijke organisatie belangrijk is voor de perceptie van vorm, of het vermogen om driedimensionale vormen voor te stellen bij een gegeven tweedimensionaal patroon.
     De organisatie in de tijd is niet minder belangrijk voor taal. Zowel praten als bewegingen dienen te gaan in een logische volgorde. Deze opvatting over functiespecialisatie kan dus als volgt worden samengevat: de rechter hemisfeer gaat over wat waarheen gaat, de linker over wat wanneer komt.

     Mensen hebben de verbinding van links en rechts nodig door de informatieuitwisseling, want de rechter hemisfeer moet spreken en schrijven over het ruimtelijk voorstellingsvermogen van de linker hemisfeer.

    3. Oh nee, die laatste zin moet natuurlijk zijn: de linker hemisfeer moet spreken en schrijven over het ruimtelijk voorstellingsvermogen van de rechter hemisfeer :)

 1. Iemand die geen gevoel heeft voor wat eerst en later komt, kan niet spreken en evenmin de spraak van anderen begrijpen. ‘Pas’ is niet hetzelfde als ‘sap’, en ‘Napoleon versloeg Wellington’ is niet hetzelfde als ‘Wellington versloeg Napoleon’. Hetzelfde geldt voor ingewikkelde handbewegingen, die immers bestaan uit opeenvolgingen van pols- en vingerbewegingen waarvan de volgorde niet verstoord mag worden.

 2. Framedragging en geodetisch effect is te Verklaren met Simpel de frictie van de diverse Satellietonderdelen ten Opzichte van de ideaal berekende omloopbaan te Bekijken. Opgelost.
   
  Framedragging “”sleepeffect”” is Simpel meest gewicht Satelliet in een iets hoger Baandeel dan de massa op berekende baan. Dat werkt dan vertragend  Ja. Gut wát een geheim!
   
  Geodetisch effect of verdraaingen richtposities is Simpel de frictie weer tussen de respectieve baanhoogten der Satellietonderdelen. Hoeft einstein Niet voor zijn bed uit te komen en Heeft er Niks mee te maken Ook.
   
  DÈ ZOVEELSTE keer al dat Men van Newtoniaanse Natuurkunde dat Veel té Dure Onbegrijpelijke Onnavolgbare en Vage relativistengebrul maakt. Shame On you science!
   
  Einstein Kan Men Beter uit de Wetenschappen Snijden uit de Kasboeken en Bijschrijven aan de dsm4 afwijkingen Van mentale problematieken. ´t Is ook vaker dat die met zijn meningen de Newtoniaanse  formuleringen dekt of covered. Ahw Plagiaat Pleegt!

Laat een reactie achter