Video: reis naar Pandora

Is een exoplaneet als Pandora, de thuiswereld van de Nav’i in de kaskraker Avatar, werkelijk mogelijk? Deze korte documentaire (iets meer dan twintig minuten) neemt je op reis naar Alfa Centauri, het dichtstbijzijnde planetenstelsel voorbij het zonnestelsel.

Alfa Centauri ligt op 4,2 lichtjaar afstand van de aarde. Een planeet die om dit meervoudige sterrenstelsel draait, zou één van de meest voor de hand liggende doelen voor de eerste menselijke expeditie naar een andere ster zijn. Dit klopt.

Maar hoe waarschijnlijk is het dat een maan zo groot als een planeet die om een gasreus draait, zoals Pandora, leven ontwikkelt? Zijn de levensvormen zoals die in Avatar voorkomen, realistisch?

2 gedachten over “Video: reis naar Pandora”

  1. De video gaat met name over de mogelijkheden om met een ruimteschip een interstellaire reis te maken.
    Ik zie helaas weinig informatie over de kansen dat er leven is op een Maan zoals Pandora. Echter ik neem aan dat de kans dat er zich leven ontwikkelt op grote manen, net zo groot is als de kans dat zich leven ontwikkelt op planeten.
    Als we de manen meerekenen wordt zo de kans op hemellichamen waarop leven kan zijn veel groter.
    Overigens lijken de z.g. vliegende eilanden die op Pandora zouden zijn mij niet realistisch. Dergelijke eilanden zouden alleen misschien kunnen voorkomen bij een zeer dichte atmosfeer waarin leven dat met aards leven vergelijkbaar is niet kan voorkomen. 
     

Laat een reactie achter