Video: Bestuur een pantoffeldiertje met je geest

Share Button

Een beetje nerd kent ze nog van zijn experimenten met een microscoop: de eencellige, o zo schattige pantoffeldiertjes. Behalve voor de bacteriën die ze opvreten dan. Grote Paramecium‘s, die zich voortbewegen met cilia, trilharen op  hun celwand, zijn met het blote oog zichtbaar als kleine vlekjes van 0,2 millimeter. In deze video een proefopstelling – met instructies – om zelf pantoffeldiertjes te dresseren. Wie wint de pantoffeldiertjesrace?

Er is hier geen sprake van paranormale effecten. Het geheim: Paramecia vertonen galvanotaxis: ze bewegen in een elektrisch veld. Als het water waar de diertjes zich in bewegen onder stroom staat, wentelen ze zich in de richting van het elektrische veld en zwemmen richting de negatiefste elektrode. Ook onze hersenen produceren elektrische velden. Deze kunnen gemeten worden en vertaald in een elektrisch veld in het bakje met pantoffeldiertjes.

Bron en bouwbeschrijving
Making.do

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger