Fabel van armoede in Nederland

Er is een landje aan de zee van kaas, klompen, molens en water waar volgens de minister-president geen armoede bestaat. Honger ook niet. Dat kan immers niet want de sociale voorzieningen zijn de beste van de wereld. Iedere kaaskop wil  dit graag geloven. Bovendien zo zeggen  de volgelingen van de minister-president bestaat in het landje helemaal geen armoede als je dit vergelijkt met de situatie in Afrika of Azië.
delangemarsfabel

Er was eens…
De arme inwoners van dit landje laten hun hoofd hangen en verbijten hun armoede. Er is gelukkig niemand die gelooft dat zij in armoede leven, want zij schamen zich diep hiervoor. Iedere dag bezig zijn met de zorg dat je geen geld genoeg hebt om je kinderen goed verzorgd naar school te laten gaan en de rekeningen aan het eind van de maand te kunnen betalen is niet iets waar je graag mee te koop loopt. Het is al helemaal verschrikkelijk wanneer je aan een voedselbank moet vragen of je iedere week een voedselpakketje mag komen halen.

Zo verlopen vele jaren. De armen bestaan niet voor rijken plus regering en de armen zwijgen uit schaamte over hun lot. Zij ontkennen hun eigen bestaan.

Een man die het stilzwijgen doorbrak…
Op zekere dag besluit een man dat het genoeg is. Hij  spant een enorm doek over het stadsplein met de tekst:´ Ik ben arm´ en kondigt aan dat er een grote demonstratie wordt gehouden op het stadsplein op 1 mei. Hij bereidt zich maandenlang voor op deze gebeurtenis. Wanneer de grote dag is aangebroken staat hij alleen met het spandoek op het plein. Niemand wil laten zien dat hij of zij arm is of het oneens is met het regeringsbeleid. Hij is de enige demonstrant.

De man hurkt teleurgesteld neer op het verlaten plein. In de stilte van het spandoek gaat hij zitten. Dan duikt iemand plotseling op en loopt recht op de man af en zegt: ´Op het moment dat jij  ziet dat je arm bent, heb je de grootste rijkdom ontdekt die er bestaat. ´ De man haalt zijn schouders op en antwoordt:´Wat hebben al mijn vrienden en vriendinnen daar aan die in armoede hun leven moeten slijten,  zonder noodzaak omdat de welvaart in ons land ongelijkmatig verdeeld is? De figuur antwoordt:´Demonstreren betekent opkomen voor jezelf, jezelf waarderen en weten dat je het waard bent om voor jezelf op te komen. Jij ziet jouw eigenwaarde en bent rijk door alleen al dit gevoel over jezelf te hebben. Jouw actie op dit plein is de eerste stap. Ga door met je acties en probeer de armen te overtuigen van de rijkdom die zij bezitten. Er zal spoedig een dag komen waarop zij zien dat ze het waard zijn om voor zichzelf op te komen en eisen dat iedereen gelijkwaardig behandeld zal worden in het kleine landje aan de zee.

Zij zullen zich niet meer in de hoek laten drukken waar de bezuinigingsklappen vallen. Zij zullen als trotse en waardige mensen voor zichzelf opkomen en een regering kiezen die een menswaardige samenleving bouwt.

Rob Vellekoop
Initiatiefnemer delangemars.nl

 

32 gedachten over “Fabel van armoede in Nederland”

 1. De laatste keer dat het Nederlandse volk in beweging kwam was in de jaren 80. Er waren nog niet eerder zoveel mensen op de been om te demonstreren tegen de strategische plaatsing van nucleaire wapens. Die krengen (20 stuks) liggen gewoon op vliegbasis Volkel opgeslagen en heeft het volk het nakijken gehad. Wat ik hiermee wil zeggen is dat er heel wat moet gebeuren voordat wij Hollanders de barricaden op gaan. De situatie is voor veel mensen nog steeds niet slecht genoeg en blijft men veilig op zijn eigen eilandje zitten. Het zijn juist de wat minder bedeelden die samenklonteren maar dat wordt doorgaans als alternatief of raar gezien. Wat dat betreft is iedereen goed geindoctrineerd om zoveel mogelijk in hokjes te denken. Iedereen die daar buiten valt wordt met argusogen aangekeken en dus ook niet gehoord. Wat dat betreft had George Carlin jaren geleden al gelijk: http://www.youtube.com/watch?v=Nxa5-c3G4qM
  Ik had gedacht dat de spreekwoordelijke “pleuris” al lang uit gebroken zou zijn maar niets is minder waar. Totdat de gemiddelde Nederlander zijn trots en schaamte op zij kan zetten, blijft de actie beperkt bij het ongenuanceerd spuien van comments op sites zoals deze (no offence).

 2. Ik ben er helemaal voor dat we gewoon eerlijk zijn over de armoede in Nederland. Dat wat er nu al is en wat er nog gaat komen want er is nog geen enkele stap genomen om de economische crisis enigzins aan banden te leggen. Nederland heeft verreweg de hoogste hypotheekschuld van heel Europa en reeds nu staan er al een miljoen huizen onder water met de hypotheek. Daarnaast is de werkloosheid nog nooit zo groot geweest als ooit eerder in de geschiedenis van het CBS. Kortom het gaat gewoon barslecht in Nederland, ondanks wat de politici en mainstream media ons willen laten geloven.  

  Echter persoonlijk vraag ik mij af of protesteren iets uit gaat halen. Wat er momenteel gebeurt is een totaal logische en voorspelbare implosie van het volslagen achterhaalde geldsysteem wat we momenteel gebruiken. Nederlandse en ook Europese politici hebben niets over dat geldsysteem te zeggen waar we gebruik van moeten maken dus waar richt je je protest op? De Bank of International Settlements in Bazel? De ECB in Frankfurt? De Bilderbegmensen? En zou het hun wat uitmaken, de gemiddelde bankier en politicus hebben een salaris waarmee het moeilijk voor ze wordt om armoede te ervaren.

  Ik denk dat een boel van die mensen er als volgt over denken:

  They can protest all they want as long as they pay their taxes.
  ~ Alexander Haig

  Dit youtube filmpje laat het probleem ook goed zien. Door te protesteren vraag je eigenlijk de mensen die ons nu in deze positie hebben gebracht en niet goed behandelen om je beter te gaan behandelen… Heeft dat nut je lot in handen van dat soort mensen te blijven leggen?
  http://youtu.be/J9er6Jy48SE

  Ik denk dat zelf de handen uit de mouwen het meest constructieve is, neem de controle terug over je voedselproductie, zet lokale geldsystemen op, wek hernieuwbare energie op etc. Er is werk genoeg, er zijn mensen genoeg, er is toegang tot informatie en kundigheid genoeg. Tijd voor een nieuw tijdperk.

  -) In het licht van voortbestaan

 3. Goed verhaal.

  In reactie op bovenstaande commentaren: Het is niet òf demonstreren òf mouwen opstropen. Het is allebei. Kom op voor rechtvaardigheid. De bestuurders zijn als de dood voor de massa die gaat bewegen. Kijk maar naar het verleden… Daarnaast is het inderdaad nodig om initiatieven te ontplooien die krom rechter maken, waarbij we elkaar helpen en wijzer leren omgaan met onze middelen. Delen = vermenigvuldigen.

 4. Zeker goede punten in voorgaande reacties.Er zijn veel mensen die het met elkaar bespreken dat het steeds slechter gaat en dat levert bewustwording op dat er iets goed mis is , alleen het plaatje lijkt te groot voor velen ,om het te kunnen overzien.En waar te beginnen?Ik hoor veel geluiden waarin aangegeven word , daar kunnen wij toch niks aan veranderen.Dat is te groot voor de gewone mens.De mensen die echt bepaalde zaken beslissen zien de gewone mens niet eens staan , laat staan dat ze er om geven hoe we leven.

 5. Het systeem zorgt er ook verder voor dat voor werknemers en zelfstandigen de maatschappelijke druk toeneemt.Waardoor ze ook in een soort van chantabele positie verkeren.Bij de vraag om b.v extra uren te maken durven er velen niet te weigeren door die ontstane druk omdat het risico zou kunnen ontstaan dat ze hun baan kwijt raken.Met alle gevolgen van dien.Misschien ook wel een van de onderliggende redenen dat het protesteren minder snel vele volgers krijgt.Plus gezien dat er in de afgelopen perioden allerlei geruchten gaan over het aankomende nieuwe lente akkoord waardoor mensen veel makkelijker kunnen worden ontslagen.Mensen voelen zich overbodig worden en gemakkelijk inwisselbaar dat houdt hun weg en af van het durven protesteren tegen bepaalde zaken , zowel op het werk als in het openbaar.

  1.  
   Deze David Duke ?
   http://en.wikipedia.org/wiki/David_Duke
    
   “a former Grand Wizard of the Knights of the Ku Klux Klan,[4][5] and former Republican Louisiana State Representative.”
    
   “In 1995, Don Black and Chloê Hardin, Duke’s ex-wife, began a small bulletin board system (BBS) called Stormfront. Today, Stormfront has become a prominent online forum for white nationalism, Neo-Nazism, hate speech and racism.[89][90][91]”
    
    

   1. Ja Henk die bedoel ik , ik weet dat zijn verleden niet door de beugel kan , wat indoctrinatie allemaal wel niet kan doen met een mens.Maar gelukkig kun je leren in het leven en alsnog wat bijdragen om de waarheid naar voren te brengen.Hij is er ook open over en mij gaat het niet over hem het gaat meer over de inside info welke de wortels van onrecht van systeem bloot leggen.Dat is meer van waarde in deze.

 6. Vind het zelf helemaal niet erg dat ik niet veel geld heb.Schaam me er ook helemaal niet voor.Het is nu eenmaal zo gelopen.Maar door creatief te zijn redt ik me toch vrij gemakkelijk.Waardeer zo veel beter de dingen die ik wel bezit.Die niet te koop zijn,en hard voor heb gewerkt,maar wel goud waar zijn.Ga zelf niet demonstreren omdat dat altijd gebaseerd is op onbegrip,woede en agressie,en 9 van de 10 keer uit loopt op geweld.Doe daar niet aan mee.Hou ook niet van die onrust die er mee gepaard gaat.Leef vanuit liefde,handel vanuit liefde,en doe ook dingen vanuit liefde.Praat liever met die bewindslieden om ze de ogen proberen te openen.En verder vertrouw ik op het lot en levenspad.Voor mij is dit de weg die ik dien te lopen.En hoor er het beste van te maken.En geniet er ook van hoe me leven verloopt.Soms erg pittig en zwaar,maar altijd erg uitdagend,avontuurlijk en erg leerzaam.

 7. De Nederlanders , kunnen alleen maar samen werken en op straat komen als het gaat over voetbal/wielrennen /tennis enz…..dan zijn ze één volk .Maar als het er op aan komt voor hun rechten op te komen zijn ze net gelijk een kudde schapen.En feest vieren dat kunnen ze ook, als er maar te zuipen /eten /vertier is dan zijn ze van de partij.Opp konninginnedag juichen ze als de gekken, niet wetende dat deze adelijken hun al jaren bezeiken/bedriegen en dan krijsen …lang leve de koningin  die ons in haar Nieuwsjaar toespraak zei WE MOETEN ALLEN BEZUINIGEN.. nou zij zekers en vast niet, want ze BETALEN NOG NIET EENS BELASTINGEN.Ik zou me schamen  om zoiets voor miljoenen mensen op Tv te verklaren.Maar ja deze individuen kennen geen schaamte.

 8.  
  De economie van Nederland is naar de knoppen geholpen door de banken en een aantal grote verdieners die nu nog steeds de problemen veroorzaken.
  Heel Nederland doet mee om alles weer in orde te krijgen, BEHALVE ZIJ!!!!!!
  Mensen leveren inkomen in om te mogen blijven werken,
  Mensen worden ontslagen omdat er geen werk meer is.
  De BTW is verhoogd ondanks dat iedereen al minder verdient.
  Bekeuringen voor verkeersovertredingen zijn zó hoog, dat je beter een misdrijf kan plegen (goedkoper).
  Pensioenen staan onder druk
  Pensioenen van de volgende generatie zijn onzeker.
  De woningmarkt ligt totaal plat.
  Basisverzekering ging flink omhoog
  Er is geen geld om huurwoningen op te knappen,
  Werknemers worden ontslagen omdat er geen werk meer voor ze is,
  Allerlei belastingen gaan omhoog.
  Er is in de gezondheidszorg een verspilling die z’n weerga niet kent.
  Er komen steeds meer voedselbanken.
  Mensen kunnen hun ziektekostenverzekering niet meer betalen.
  Velen leven al in armoede
  En zo……………………..kunnen we nog lang doorgaan.
   
  Woningbouwverenigingen hebben besturen doe zich steeds meer beloning geven,
  Sociale voorzieningen hebben nog steeds besturen die veel te veel verdienen.
  Banken die alle ellende veroorzaakt hebben, hebben zich zelfs nog niet verontschuldigd.
  Het management van de banken betaalt zichzelf nog steeds bonussen uit met 5 of 6 nullen.
  Het salaris van velen in de goede doelen sector is godgeklaagd hoog.  
  Gemeenten wentelen alles wat ze tekort komen af op de inwoners.
   In het middenoosten kunnen de gewone mensen nog zaken afdwingen door zich gezamenlijk te verzetten tegen hun uitbuiters en geloof opdringers.
   Moeten wij langzamerhand niet in opstand komen en eisen gaan stellen in plaats van steeds maar weer doen wat de wetgevers ons opleggen en we niet willen.
   
  Als we bv. eens met velen de Dam bezetten, ZONDER geweld, tot er wat aan al dat graaien en afwentelen van de schuld op ons, de burgers wordt gedaan.
   
  Niet een beetje van heel veel inleveren maar terug naar een normaal inkomen. Dat hoeft echt niet Modaal te zijn, maar hoeft toch ook niet nooit op te krijgen zijn terwijl anderen in echte armoede leven.
   
  BANKIERS, grootverdieners en PLUKKERS schaam je!!!!
   

  1. Onderstaand citaat van Robert H Hemphill uit 1934 wekt enige onrust maar is gezien de omstandigheden opmerkelijk up to date. Na aandachtige lezing bespeuren we een merkwaardige overeenkomst met wat de chaostheoretici ons vandaag vertellen, met name … ‘zelfs zo belangrijk dat onze maatschappij in elkaar kan storten’. Deze zinsnede lijkt te verwijzen naar het zgn ‘beslissingsvenster’ en in het verlengde daarvan de keuze die we kunnen maken tussen het ‘ineenstortings-’ of het ‘doorbraaktraject’.
    
   1934
    
   Dit is een onthutsende gedachte. We zijn compleet afhankelijk van de commerciële banken. Elke dollar die we in circulatie hebben moet geleend worden, zowel cash als krediet. Als de banken volop kunstmatig geld creëren leven we in voorspoed, zoniet dan is het bittere armoe. We zijn absoluut zonder permanent geldsysteem. Als men het complete plaatje doorziet, is de tragische absurditeit van onze hopeloze positie haast ongelooflijk, maar toch waar. Het is een hoogst belangrijk onderwerp waar intelligente mensen onderzoek naar zouden moeten doen en over na zouden moeten denken. Het is zelfs zo belangrijk dat onze huidige beschaving in elkaar kan storten, tenzij dit alom bekend raakt en begrepen wordt, en we er snel iets aan doen.
    
   Waarom het citaat opmerkelijk up to date is, moge blijken uit de recente waarschuwing van Gerald Celente. De berichtgeving in de media laat niets aan het toeval over en het vermoeden ontstaat dat de geschiedenis zich gaat herhalen. Tenminste, tenzij een alternatief gevonden worden zoals in 1934 al geadviseerd werd.
    
   2013
    
   Volgens top researcher Gerald Celente is de wereld op weg naar een nieuwe wereldoorlog. We zitten in het midden van het grootste experiment aller tijden. Banken dwingen overheden om meer geld in het systeem te laten pompen om zo te overleven. Maar al dit uit het niets gecreëerde geld leidt uiteindelijk tot niets. De wereld verkeert momenteel in een depressie. Celente vergelijkt de huidige toestand met de depressie van de jaren ‘30, alleen merkt hij op dat de huidige geldhoeveelheid amper gedekt is door goud. Het huidige patroon is gelijkaardig als die in de aanloop naar de tweede wereldoorlog: crash – depressie – valutaoorlog – handelsoorlog – wereldoorlog. Momenteel zitten we in de late jaren ‘ 30.

   1. Raar dat het geld van de centrale banken naar de systeembanken gaan zodat deze de rente aan de elite kan voldoen. Maar de schuldslaven zoals jij en ik mogen bij gebrek aan roulerend geld failliet gaan…

    1. We moeten banken niet failliet laten gaan want ze zijn te veel met onze economie verweven, zeggen ze in den haag (Wouter Bos als ik me het goed herinner).
     Maar misschien is dat wederom onzin.

 9. Beste Visionair en lezers,
  Ik ben zelf zo’n persoon die armoede doorgemaakt heeft. Ik heb gelukkig nooit op straat hoeven leven, maar nadat mijn baas failliet raakte ben ik in sneltreinvaart van Faillissementsuitkering naar WW-uitkering naar Bijstand gegaan, omdat er nergens werk was.
  Er was wel werk, via de Uitzendmafia, maar daar werd mij tot drie keer toe mondelinge beloftes gemaakt dat ik fulltime ingezet zou worden, terwijl ik een 0-36 uur contract ondertekende. Vervolgens werd ik na twee weken verrast met een rooster van 20 uur, en toen ik belde naar mijn Uitzendmafia-contactpersoon voor meer werk, werd ik dubbel verrast met het feit dat de huidige opdrachtgever 40 uur beschikbaarheid van mij eiste en ik dus niet eens de mogelijkheid had om een tweede baan erbij te nemen.
  Ik noem ze Uitzendmafia, omdat het criminelen zijn. Het zijn ‘gewoon’ verkopers. Ze houden alle vervelende feiten over het baantje achter en smeren jou het baantje aan, net als een verkoper dat zou doen, zodat zij hun provisie op kunnen strijken. Ze bezitten geen gevoel voor sociale verantwoordelijkheid en in de tussentijd werk jij je kapot voor een loon wat beneden het sociale minimum ligt. En ze komen ermee weg, want ‘helaas’ kunnen ze je niet vaker inplannen. 
  Omdat ik in het verleden welvarend genoeg was, heb ik een koophuis. Terwijl mijn hypotheekschuld opliep, had ik volgens de Nederlandse staat verder geen recht op toeslagen of steun, omdat ik de ‘winst’ van mijn koopwoning op mocht eten. Waardoor we dus inderdaad ook aan moesten kloppen bij de voedselbank voor eten.
  Als je armoede wil zien, moet je daar eens kijken. Er is zoveel armoede dat de vrijwilligers de mensen eigenlijk maar kunnen voorzien met eten voor twee dagen van de week. Iedere extra dag dat ik de boodschappen zelf moest betalen, betekende eigenlijk dat ik mijn rekeningen niet meer kon betalen.
  Dan komt daar nog bij dat mijn vrouw Bulgaarse is, en dat zij vanwege haar nationaliteit de eerste vijf jaar in Nederland niet mag werken en ook geen aanspraak mag doen op sociale middelen, dus zij telde niet mee voor de bijstand. Ik kreeg dus voor mijn volledige gezin, bijstand op het niveau van een Alleenstaande Ouder, wat ruim € 140,- per maand lager ligt dan bijstand voor een gezin met kinderen.
  Situaties zoals bovenstaande zou je 10 jaar geleden wellicht bijzonder noemen, maar tegenwoordig is het niet meer dan normaal. Ik kan alleen in mijn buurt al drie gevallen noemen die in dezelfde boot als mij zitten: koophuis en bijstand, zonder enig uitzicht op werk wat genoeg betaald om je rekeningen te betalen.
  Mijn buurman zat met hetzelfde: na twee jaar werkloos te zijn geweest en twee jaar zijn hypotheek niet hebben kunnen betalen, omdat zijn bijstandsuitkering voor alleenstaande een luttele € 800,- bedroeg werd zijn huis in de executieverkoop gegooid. Er was maar liefst één iemand aanwezig op de veiling, een pandjesbaas die het huis een beetje opgeknapt heeft en het huis nu verhuurt aan studenten, die akkoord ging met het startbod van € 70.000 euro.
  Mijn buurman van 45 woont nu bij zijn ouders met een hypotheek schuld van € 80.000,- en geen huis. Hij heeft inmiddels wel werk gevonden, maar ook daarvan kan hij niet echt genieten omdat de staat beslag op zijn loon heeft gelegd. 
  Het is gekkenhuis hier in Nederland. En het word steeds erger met alle faillissementen. 
  De armoede die je beschrijft, waar niemand over wil praten, daar kan binnenkort niemand meer omheen, want dan zit de helft van de bevolking erin. En geloof mij dat de boosheid dan niet meer te houden is.
  Ik heb in mijn tijd van armoede leren leven met weinig en ik zal zo blijven leven, ook wanneer ik weer werk vind. Volgende maand ga ik met mijn gezin bij mijn moeder wonen, omdat ik terug naar school ga (HBO Maatschappelijk Werk & Dienstverlening) en we op die manier wat geld opzij kunnen zetten, want ook mijn moeder moet sinds de scheiding op een houtje bijten, terwijl mijn vader op één hectare aan land woont in een kasteel. Maar dat is een ander verhaal…
  Visionair, ik zal zeker vaker terugkeren op deze site. Erg interessant. Het is nieuws wat helaas door de mainstream niet word behandeld. 
  Groeten,
   Daan van den Bergh

  1. Herkenbaar verhaal Daan, toen ik nog financieel manager was in grotere bedrijven ervoer ik als mens met regelmaat van de klok afschuw jegens het systeem en zij die erin werken. De mens is het middel om aan geld te komen en zich te verrijken, economie en wat het echt betekent is bijzaak. En wie niet meedoet en moreel handelen ambieert, mag vertrekken, heel eenvoudig verhaal. De gevolgen zien we elke dag, met dank voor je waarheidsgetrouwe verhaal, velen zullen het trachten te ontkennen maar dat is wat we tegenwoordig democratie durven noemen, een ware schande natuurlijk.   

  2. Herkenbaar Daan en net als Alfons Borm tijd om een dikke middelvinger op te steken.Of zoals ik binnenkort maar liefst twee middelvingers, ben ik mee geboren.
   Jammer dat Nederlanders de handen niet in een slaan maar elkaar onheus bejegenen.
   Want waar komen anders die 7 miljoen rechtszaken per jaar vandaan.
   Dus fuck the rest!

   1. ‘Want waar komen anders die 7 miljoen rechtszaken per jaar vandaan.
    Dus fuck the rest!’
    Dat is een merkwaardig standpunt die je hier in neemt Moerstaal , want je neemt daarmee blijkbaar
    de positie in van degenen die je wenst te verwerpen in je argument.Dat terwijl je onmogelijk alle achtergronden zou kennen van de zaken die je hier noemt.Wat nu als men in deze positie gedwongen word door de corrupte werking van het systeem?Daarmee is de doctrine gelaagd lijkt me want daarmee voldoe je misschien wel ongewild aan de sturende richting die men ingecalculeerd heeft om de mensheid te verdelen waarmee de verdeel en heers strategie van het syteem werkt.Ik begrijp je frustratie zeker , maar het lijkt me niet erg productief te zijn.Heb vertrouwen in je eigen intentie er zijn vele anderen die jou innerlijke intentie delen , want ik meen je oorsprong te herkennen die lijkt me goed te zijn!Mvg Jasper.

    1. Beste Japser, als mensen onderdrukt worden in een systeem dat al lang verzadigd is, dan gaan ze dat horizontaal uiten waardoor het aantal rechtzaken groeit. Het is op dit punt dat het zeer gevaarlijk wordt voor de totale samenleving maar dat heeft politiek nog steeds niet begrepen en ze doen er nog een schepje bovenop. Het uiten van onze frustratie is derhalve congruent met de situatie waarin we verkeren, het is dan kunst om ook de bevrijdende alternatieven bespreekbaar te stellen opdat mensen de kracht van de frustratie kunnen aanwenden ten goede. In het andere geval wordt het gevoel van onderdrukking steeds groter en dat is koren op de molen van minder bonafide bewegingen. 

 10. Indrukwekkend verhaal Daan van den Bergh , ja inderdaad veel verborgen armoede en leed.Het zet je even hard terug op je plaats.Daarentegen kan het je ook verrijkt hebben zonder het donkere is licht minder zichtbaar , als je begrijpt wat ik er mee bedoel te zeggen.Maar dat neemt niet weg dat ik iedereen het geluk wens in het leven en niemand zou moeten lijden.De tegenstrijdigheid is dat het wel het beste in je naar boven kan halen.Maar er zijn mensen die het nog ellendiger hebben getroffen op deze wereld misschien is dat ook veel beter zichtbaar geworden voor je.Er is hier veel goede informatie te vinden met een brede keuze. Mvg Jasper.

   1. Dat zou heel goed nieuws kunnen zijn Keimpe :) , allhoewel ik dit kritisch ga onderzoeken omdat de naam me een alarmbelletje geeft.Ik als lezer moet ze al bij voorbaat vertrouwen dat geeft de naam aan dat kan ook een media strategie/manipulatie zijn subliem verpakt in de naam.Er zit een dunne grens tussen paranoia en opmerkzaamheid en daar komt kritisch onderzoek kijken.Er zou dan b.v zowel in de main stream media en in de meer betrouwbare media er ook aandacht aan worden besteed, tot die tijd is ‘a promise a comfort to a fool’ maar dank je wederom voor het delen.Het blijft een tijd om opmerkzaam te blijven.

    1. Niet erg slim van me om zo implusief te reageren(les) maar het bericht is van febr.2013 en er is niks noemenswaardig veranderd lijkt me , er is ook niks in het nieuws geweest dus ik ben nog meer sceptisch het als waarheid te aanvaarden.Mvg Jasper.

 11. Tja, ik maak het ook  mee van meer dan 30  jaar ondernemer naar de bijstand met vrouw en kind van 10 geen water geen gas besparen noem je dat gelukkig heb ik putwater ik ben wel wat gewend hoor maar goed het was niet de bedoeling Nederland heeft een waterhoofd nou ja twee samson en rutte  maar het effect wat nu neerslaat op de wereld had ik allang zien aankomen, de gasvondsten en het pil en condoomgebruik  is samen met de energie nota de basis oorzaak van een onsamenhangende samenleving waarbij de kostprijs p/p bijzonder hard omhoog gegaan is. Het is eigenlijk heel simpel je kunt makkelijker met zijn 10en in een rietgedekte boerderij wonen dan alleen in een appartement het eerste kost 10voudig minder energie. Shell is de grootste oorzaak van de wereldwijde crisis 6 jaar geleden zeiden de arabieren al dan een prijs van 60 dollar per barrel olie de uiterste max is die de wereldeconomie kan dragen. De prijs werkt door in alles tot en met de plastic pen. De Amerikanen leven sinds de tweede wereldoorlog al boven hun stand op kosten van de rest van de wereld het ging mis toen ook bij hen de bezineprijs omhoog ging 4 jobsfamilies geen uitzondering en dan maar rijden met die zuipbakken natuurlijk hou je minder geld over natuurlijk kun je de hypotheek niet meer betalen natuurlijk dondert de bankeconomie dan in natuurlijk hadden Nederlandse en Europese banken miljarden daar geinvesteerd lekker makkelijk geld verdienen.
  Natuurlijk is jan modaal de lul waarom? Omdat ze nu eenmaal stom zijn en de grote massa achternalopen lekker makkelijk. Het is niet zo moeilijk om de economie weer op te krikken. Als we bankschulden kunnen kwij ten dan moeten we ook alle mensschulden kwijten Dus mijn aanbod als ik aan de macht kom (dictatoriale macht)
  1 regering en koningshuis uitroeien.
  2 Iedereen gratis zonne-energie (investering in geld 50 miljard)
  3 Iedereen gratis groeileds (onderanderen voor groente ;-))
  4 Iedereen gratis Zorg
  5 Iedereen gratis aan het werk
  6 Afschaffing geld
  7 Gratis verstrekking van alles\wat nodig is
  8 Afschaffing ID kaarten Paspoorten
  9 Afschaffing gevangenissen (stelen bestaat niet meer)
  10 Gelijke rechten Man en Vrouw
  11 afschaffing geregistreerde huwelijk en partnervormen gewoon alles vrij
  12 Naam en Familienaam? pfff moet jezelf weten als je dat al wilt dochters vernoemen naar de moeders en zonen naar de vaders
  13 Bezit bestaat niet tenzij je nooit meer dood gaat ;-)
  PP
  koning der vrije mensen die ook koningen en koningen zijn der vrije mens
  Ik als dictator dicteer vrijheid voor iedereen weg met fascistisch Nederland opruiming der ambtenarij en Romeinse wetten afmesten en opeten

  1. Hebben alvast goed nieuws voor je, die schulden zijn we al vanaf. Tenminste, als politiek wakker wil worden. Aan precedenten geen gebrek.
    
   Modern Debt Jubilee
   De schulden in relatie tot het toekomstige verdienvermogen van ontwikkelde eco­nomieën hebben een onhoudbaar niveau bereikt. Het vigerende debt based monetary system heeft namelijk decennialang voeding kunnen gegeven aan een super-schulden-cyclus, die nu een kritische grens gepasseerd is. Een monetaire reset wordt daarom onontkoombaar en zal – afhankelijk van de gekozen oplossing – voorafgegaan moeten worden door een schuldkwijtscheldingsprogramma, ook wel debt jubilee genoemd.
    
   Niets nieuws
    
   Hoge schuldenniveaus en kwijtscheldingsprogramma’s zijn van alle tijden. Zo’n 2000 jaar voor aanvang van onze jaartelling – ten tijde van de Egyptische farao’s en het koninkrijk van Mesopotamië – speelde dit ook al. Bekend is bijvoorbeeld de code van Hammurabi, koning van Babel, daterend uit 1762 voor Christus. In deze code is vastgelegd dat onder bepaalde omstandigheden schulden worden kwijtgescholden. Destijds waren de kwijtscheldingen functioneel om de stabiliteit van de leefgemeen­schap te continueren. Heersers wilden de sociale cohesie behouden door te voor­komen dat mensen te veel schulden of eigendommen hadden. Vandaag de dag kan schuldannulering een pragmatisch onderdeel zijn van een monetaire reset.
    
   Quantitative easing for the people
    
   Burgers liquiditeit verstrekken is een alternatief voor de zogenaamde quantitative easing (QE) programma’s die centrale banken inzetten voor de banksector. Deze vorm van liquiditeitsverschaffing kan gezien worden als een QE-operatie voor de burgers. Het geld dat hiervoor gecreëerd moet worden, wordt niet – zoals bij de huidige liquiditeitsprogramma’s – als schuld in omloop gebracht. Elke staatsburger krijgt eenzelfde vast bedrag, met de gelijktijdige verplichting om schulden – voor zover hij die heeft – af te lossen. Hierbij moet gedacht worden aan alle categorieën privéschulden, zoals hypotheken. Daarnaast kan de overheid jongeren tot een bepaalde leeftijd verplichten dit geld te reserveren ten behoeve van bijvoorbeeld toekomstige studiekosten. Volwassenen die geen schulden hebben, kunnen de ontvangen gelden sparen of aanwenden voor consumptie. (lees meer)

   1. Briljant! Ik vraag me serieus af waarom geen enkele politicus deze mogelijkheid uitspreekt. Waarom wel geld aan de banken zodat ze de rijke elite de rente kunnen betalen maar de onderkant dus de schuldslaven failliet laten gaan?

    1.  
     Dat is de hamvraag inderdaad, er zijn verschillende redenen te bedenken. Veel kunnen we afleiden uit de dynamiek van het besluitvormingsproces.
      
     Besluitvormingstheorie
      
     Gezien de neutraal wetenschappelijke bewijslast ontkiemt vrijwel spontaan de vraag wie er nu schuld treft voor de toch wel flagrante schending van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Als we ons democratisch bestel beschouwen dan lijkt het logisch om met de vinger naar politieke overheden te wijzen, zij werden immers verkozen om als ‘goede huisvader’ de bevolking te dienen. Ondanks ons gevoel en geweten hier danig op de proef gesteld wordt, kunnen we vooralsnog enige twijfel opperen. Namelijk, in hoeverre is deze informatie duidelijk en gekend? Als verzachtende omstandigheid beroepen we ons op de besluitvormingstheorie van Herbert Simon, hij formuleerde een aantal axioma’s ter beschrijving van deze theorie:
      
     1. de mens kan onmogelijk alle alternatieven voor een beslissing kennen
     2. de alternatieven die hij kent kan hij niet alle simultaan vergelijken
     3. als gevolg van de eerste twee axioma’s zal de mens niet het optimale alternatief kiezen
     4. de mens beschikt over een set routineacties
     5. deze routineacties bestaan alle los van elkaar
     6. elk probleem wordt simultaan met het bestaande doel beschouwd
     7. als gevolg van 4 en 5 zal 2 pas in werking treden als routineacties niet meer volstaan
      
     Een aantal scenario’s vloeien hieruit voort, als we de verschillende opties bespreekbaar stellen en (1) er wordt gevolg aan gegeven, dan wordt de schuldlast omgevormd tot een element van beperkte of begrensde rationaliteit, in lijn met de Financiële Relativiteitstheorie die we als noviteit beschouwen. We gaan er hier vanuit dat niemand schuldig kan bevonden worden uit onwetendheid, de nieuwe informatie kan op dat moment wel in rekening gebracht worden waardoor eerdere beleidsbeslissingen herzien kunnen worden. Als de informatie (2) niet gehonoreerd wordt, kunnen we spreken over schuldig verzuim en ernstige nalatigheid, de gevolgen mensonwaardig.(het dilemma van een kortzichtige politiek)
      

Laat een reactie achter