Video: wat gebeurt er als de Eifel supervulkaan uitbarst?

Tienduizend jaar geleden was de lieflijke Eifel,vlak onder Maastricht, een zone des doods. De laatste jaren en maanden toont deze slapende supervulkaan weer tekenen van leven. Wat zou er gebeuren als deze vulkaan uit gaat barsten?
De video hieronder geeft een indruk.

Volgens sommige schattingen zou een uitbarsting van de Eifelvulkaan minstens even ernstige gevolgen hebben als de uitbarsting van de Filippijnse vulkaan Pinatubo. Dan moeten we nog bedenken dat de Pinatubo in een dunner bevolkt gebied ligt dan de Eifel. Als er echt een zware uitbarsting volgt, zijn de gevolgen nog veel groter.Het zou letterlijk het hart uit Duitsland wegslaan.

20 gedachten over “Video: wat gebeurt er als de Eifel supervulkaan uitbarst?”

  1. Het loont zeker de moeite om ook de duitse documentaires te bekijken. Daarin werd o.a. aangetoond, dat mieren op scheuren in het eifelgebied nestelen. Uit deze scheuren ontsnappen daar langzaam vulkaan gassen, waarvan de kooldioxide wormen aantrekt, en daarom juist ook de mieren. Biologen, geologen, vulkanologen, en andere specialisten houden hun hart vast. Als de mieren plotseling vertrekken of afsterven, zal dat vrijwel de enige waarschuwing zijn dat de klap gaat komen. Een waarschuwing in de vorm van bevingen, zoals bij andere naderende erupties, wordt niet verwacht. De reden is het soort lava in het eifelgebergte. De uitbarstingen die we kennen, hebben een lavatemperatuur van 1400 gr celcius, waarbij de lava dun vloeibaar is. De lava in het eifelgebied is bij 1400 gr celcius gewoon vast. Er wordt een veel hogere druk opgebouwt, die in één keer vrijkomt, zonder waarschuwing vooraf. De laatste uitbarsting was ongeveer tienduizend jaar geleden. De frequentie van erupties in dat gebied ligt echter tussen de 6000 en 8000 jaar, dus we zijn al zwaar over tijd. Ook weet men in de omgeving niet aan te geven waar de uitbarsting precies zal plaatsvinden. De druk onder het vulkanisch gebied heeft telkens nieuwe openingen gevonden. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door de taaiheid van oude eruptieopeningen, i.v.m. de stollingsfactor bij 1400 graden. Als wij ons al zorgen maken over de euro ; wat moeten die euro’s nog betekenen, als de grootste industriële motor daarachter bijna weggeblazen zal zijn na de grote klap. De gevolgen zullen bijna niet te overzien zijn, wat nu ook al uit hun houding sterk naar voren komt. Een structueel reddingsplan hebben ze niet, de omvang van de ramp zal te groot zijn, verwachten ze. En wij, tsja?

    1. Alfa,
      Kunt u nog de naam van zo’n Duitse documentaire herinneren?
      Ik ben erg geïnteresseerd in dit onderwerp en wil het gebruiken om er een project over te maken voor school.
      Alvast bedankt!

      1. Hallo Beta, je vindt de documentaire rechts onder de aangeboden vervolg docu/videoclip op visionair.nl, als je de engelse versie hebt afgespeeld op Visionair.nl. Duurt ongeveer 15 minuten. Dus dit artikel draaien op de videoclip, en dan rechts op de duitse docu klikken. Er zit namelijk een volgorde in.

    2. Er is misschien toch een manier om de oplopende drukverschillen in het gebied te meten. Drukverschillen veroorzaken op hun beurt piëzoelectrische ladingsverschillen in kwartsgesteenten, zoals graniet. Dit kan gemeten worden met magnetometers aan het oppervlak als er ladings uitwisseling plaatsvind, er hoeft dus niet geboord te worden. Graniet is normaal geen geleider, maar veranderd onder invloed van grote druk in een halfgeleider. De ondergrondse electrische ladingsverschillen kunnen zeer hoog oplopen, totdat het graniet in een groot gebied onder druk, plotseling in één grote halfgeleider veranderd. De ontladingen die geluidloos zijn, doen echter niet voor bliksem ontladingen onder. Het is bekend dat bliksem gammastraling afgeeft. Ook is waargenomen dat onbekende lichtverschijnselen zich voordoen, vlak voor een aardbeving. In Matsusiro (Japan) werd dit licht in 1966 waargenomen vlak voor zo’n aardbeving, maar ook elders doen zich dit soort verschijnselen met regelmaat voor. Het zijn een soort bolbliksems, waarvan de temperatuur echter niet veel verschilt van de omgeving. In de omgeving van Brown Mountain, onderzocht geoloog John Conner dit verschijnsel in gezelschap van wetenschappers van verschillende disciplines. Daar werd o.a. naast magnetometers, ook gebruik gemaakt van nachtzicht camera’s. Deze kunnen onder normale omstandigheden uitsluitend fosforgroen en zwart weergeven op hun schermen. Diezelfde schermen gaven echter blauwe, zwevende lichten te zien. Onderzoek aan de camera’s gaf al aan, dat het zich hier moest handelen om hoogenergetische fotonen, in de vorm van gamma of röntgenstraling. Normaal zichtbaar licht kan in het ons bekende spectrum uitsluitend als groen worden waargenomen in een nachtzichtcamera. Ook daar ligt dus een meetmethode voorhanden, de lichtverschijnselen zijn namelijk niet altijd zichtbaar met het oog. Nog een andere indicatie methode werd zichtbaar door onderzoek van professor Erling Strand, in Hessdalen (Noorwegen). De professor constateerde, dat wanneer de vreemde lichtverschijnselen de sneeuw op de grond raakten, er cirkelvormige sporen achterbleven. Deze zagen er uit als de rimpels die stenen achterlaten in het wateroppervlak. Al met al lijkt het er dus op, dat we in het Eifelgebied op andere meetmethoden moeten overgaan dan de conventionele, als we iets willen kunnen voorspellen.

      1. Een vulkaanuitbarsting zwaarder dan die van de Pinatubo in dichtbevolkt gebied is lijkt me geen broodje aap. Enfin, hier wreekt zich het totaal ontbreken van welke nartuurwetenschappelijke achtergrond dan ook bij die HBO studentjes journalistiek.

        1. Jij bent ondanks jouw vergevorderde opleiding en kennis, niet de enige die getreitert wordt door die badgasten in de woestijn.

    1. Geen enkele kerncentrale heeft hiervoor een rampenscenario, de koeling valt weg. Koeltorens in een kerncentrale moeten de resterende warmte afvoeren als de reactor wordt uitgeschakelt. De as in de atmosfeer verstopt de koeltorens en pompen, waarna een meltdown optreedt. We zijn in zo’n geval gewoon de klos. Borsele zal weinig bijdragen in verhouding tot Frankrijk, waar de as ook neer kan komen als de wind ongunstig voor ons is. Er is geen reden om je zorgen te maken, de pyroclastische stroom van de uitbarsting verplaatst zich met snelheden van 400 km/uur in alle richtingen, als deze vulkaan afgaat. Binnen een kwartier bevindt deze zich aan onze landsgrenzen. Waarschijnlijk merk je helemaal niets, je bent weg voordat het echt pijn gaat doen. Ik maak me geen zorgen, het zal mijn tijd wel duren, en anders jammer dan, pech gehad.

  2. een leuk meertje en een serie post-vulkanische verschijnsels en hup….nieuw doemscenerio is geboren.
    welkom in het jaar 2012, waar het ene doenscenerio van dubieuse makelijk door het andere van nog dubieuse orgine wordt afgewisseld.

    “vroeger was dat nog een krant met nieuws, nu schrijven ze zaken waar de Story zich nog voor zou schamen…..”

    maar vergeleken bij wat er op het internet aan nieuws staat is dat nog van zeer hoge kwaliteit

      1. vraag me af wie hier de dromer is, maar als jij je wil wentelen in elk doem scenario wat we dit jaar voorgeschoteld krijgen, ik zou zeggen een weekie Nat Geografic TV en je hebt genoeg voor 100 jaar.

    1. Als je dat maar uit hoofd laat! Gaatje boren en dan water erin pompen is vragen om een vulkaan uitbarsting. En al helemaal in de vulkaan eiffel.

      Enige jaren geleden had een bedrijf in zuid-duitsland die naar Geothermische boorde ook tot grote diepte geboord en water in het gesteente gepompt. Resultaat een aardbeving met veel schade. Exacte details weet ik niet meer maar het is nog niet zo heel lang geleden.

  3. Ik weet nu waar ik volgende keer ga duiken, daar in de Rijn bij Koblenz. Als daar onderwater ookal Co2 en andere gassen ontsnapt in hoge snelheid zoals in dat filmpje in dat meer, dan weet ik dat ik enige boetes voor te snel rijden op de koop toe zal moeten nemen.

  4. Er zijn daar geologen die het constant in de gaten houden. Meer kunnen zij niet doen. Als je al weet waar het naar boven komt kun jen er geen kurk opzetten. Dit zijn echt krachten die vele malen sterker zijn dan een explosie van welke kerncentrale dan ook. En het kan, nee het zal nog wel een keer gebeuren. Maar de laatste keer was een miljoen jaar geleden en de volgende keer misschien een miljoen jaar in de toekomst. Maar ja het kan ook morgen zijn.

    Carpediem!

Laat een reactie achter