Video: wonen in een zeer klein huis

Een intense lobby van de bouwindustrie, in samenwerking met vele sociaal bewogen bouwambtenaren, leidde er toe dat de wettelijke minimumeisen aan een woning steeds strenger werden in westerse landen. Vooral de minimumgrootte wordt steeds groter. Maar heb je al die ruimte, waar je een wurghypotheek voor moet nemen en vele kubieke meters aardgas voor moet opstoken, nodig? Nee, vinden steeds meer mensen. In deze documentaire van ongeveer anderhalf uur maken we kennis met een steeds groter wordende beweging van bewoner van kleine huizen.

Met dank aan Douwe voor de tip.

6 gedachten over “Video: wonen in een zeer klein huis”

 1. Inspirerende video moet ik zeggen. Wat ik er zo mooi aan vind is dat het teruggaat tot de Essentie. Zeer interessant om zo te denken, want dan word je erg creatief en ga je mogelijkheden benutten die je eerst niet voor mogelijk hield.

 2. Wij wonen in Volendam in een 144 jaar oud vissershuisje, een van de laatsten en recentelijk tot monument verklaard, met een afmeting van 4,5 bij 4,5 meter. Daar zijn we dik tevreden mee, alle comfort is aanwezig en we zij blij met weinig. Ik zeg er wel bij dat we in Edam een garagebox hebben waar we kunnen hobbyen. Nog zonder stroom, maar dat komt straks van zonnepanelen.

 3. onderstaande bijdrage plofte ik zojuist onder een ander topic, maar nu geloof ik dat hij hier beter tot zijn recht zou kunnen komen.
  omdat kopiëren en plakken zo gemakkelijk gaat tegenwoordig, ach wat let me?
  (bij niet goed, wissen jullie hem wel weer, hier of daar, denk ik. Met dank, ben)

  zou Pipo de Clown na de voorstelling niet steeds naar zijn villa in Wassenaar zijn getogen?
   
  ik weet het niet hoor. Je moet geen last van engtevrees hebben in een slakkenhuis.
   
  natuurlijk leerde het verhaaltje van gelukkige Hans ons reeds dat alles wat je bezit ook last kan bezorgen. Maar zou je bij geen bezit het minste last hebben? (lijkt me best lastig)
   
  zelf heb ik naar oude boeren gewoonte na m’n VUT naast ons bestaande huis een bejaardenoptrekje gebouwd, om het oude huis aan de volgende generatie over te kunnen doen.
  Dat zijn toch ruim 200 m3 geworden, om niet al te zeer op het woonkwaliteitsniveau van een sleurhut te zitten.
  Onze kamer is niet groter als wat nodig is om er wat mee te kunnen doen: eethoek, zithoek, keuken-hoek, computertafel. Met kelderkast, badkamer en wc er bij toch 6 ½ bij 7 meter geworden.
  Omdat we maar samen zijn hebben we gewoon een open slaapzolder, met een groot gat in de vloer als vide, wat je een enorm ruimtelijk gevoel bezorgt.
   
  Als we de trap niet meer op zouden kunnen komen, kunnen we ons bed naar beneden halen, waar de computerhoek dan aan geofferd zou moeten worden. Dat zou dan een tabletje worden of zo.
  Veel dubbel glas op het zuiden, dat is ideaal in beleving en warmtewinning.
  Een heerlijke houtkachel is economisch en geeft toch een lekkerdere warmte dan cv. Geeft ook een stukje warmtezekerheid, voor als de stroom- of gasvoorziening zou stagneren.
  Zo hebben we ook nog steeds een ouderwetse waterput, met een puts aan een zwengel. Maar daar doen we eigenlijk weinig meer mee. Staat wel nostalgisch bij het huis, …. en stel je voor …..
   
  Mijn boodschap derhalve: zoek wel vrijheid als je een vrijbuiter bent, maar laat je huis niet beperkter worden dan waar je nog gelukkig mee kunt zijn en een beetje in kan bewegen, al is het maar voor je ochtendgymnastiek J

Laat een reactie achter