De explosie van de Space Shuttle Columbia tijdens de lancering.

Amerikaans ruimtetijdperk ten einde?

Met de laatste Space Shuttle-vlucht zijn de Amerikanen nu afhankelijk van uitgerekend Russische raketten om het ruimtestation ISS te kunnen bereiken. De ultieme vernedering. Of gloort er toch nog hoop voor de geplaagde Amerikanen?

Bezuinigingen op ruimtevaart logisch gevolg van afnemende Amerikaanse invloed
De Amerikaanse economische invloed neemt in hoog tempo af. De enige reden dat de dollar overeind blijft is dat de voornaamste concurrent – de euro – in nog zwaarder weer verkeert. Overige valuta, zoals de yuan, zijn nu nog niet in staat de rol van de dollar over te nemen, maar dit is een kwestie van tijd. Het tijdperk van makkelijk schulden kunnen aangaan in dollars is voorbij. Dat betekent dat de Amerikanen op alle mogelijke dingen moeten bezuinigen – waaronder het ruimtevaartprogramma en de organisatie die ooit de nationale trots was: NASA.

Ruimtevaart voorbij NASA

De explosie van de Space Shuttle Columbia tijdens de lancering.
De explosie van de Space Shuttle Columbia tijdens de lancering.

Veel mensen hebben de neiging ruimtevaart te vereenzelvigen met enorme organisaties als NASA. Zo bekeken zou het inderdaad voor de ruimtevaart een enorme ramp zijn als de NASA instort. Dat lijkt ook het geval nu het enige ruimtevaartuig waar de Amerikanen tot voor kort over beschikten, de Space Shuttle, definitief uit de vaart is genomen[1]. Toch gebeurt er iets opmerkelijks. Steeds meer kleine bedrijven (klein, vergeleken met de luchtvaartgiganten als Boeing en McDonnell Douglas) springen in het gat dat de grote bureaucratische organisaties laten vallen.

Het bedrijf SpaceX slaagde er in juni 2010 in om een lading op 250 km hoogte te brengen [2]. Het bedrijf kan een lancering invoeren voor 54 miljoen dollar, naar ruimtevaartbegrippen een koopje. Zelfs de Chinezen maken zich nu zorgen[3]. Ter vergelijking: alleen al een enkele vlucht met de Space Shuttle kostte honderden miljoenen dollars. Het bedrijf probeert nu de kosten nog meer te drukken.Op de satellietmarkt kotm er dus nu veel meer concurrentie.

Reizen naar de maan en verder
Er is nog geen commerciële vraag naar ruimtevluchten voorbij de aardse exosfeer. Voor een deel ligt dit aan het internationaal Ruimteverdrag dat door vrijwel alle landen is ondertekend. Onderdeel van dit verdrag is namelijk dat landen geen eigendomsrechten kunnen claimen over (delen van) hemellichamen. Jammer voor de Amerikanen (die als eersten hun vlag op de maan plantten). Het betekent ook dat een aards bedrijf niet zomaar een stuk maan of een asteroïde kan claimen. Weinig bedrijven zullen er voor voelen een kostbare ertsmijn op bijvoorbeeld de metaalasteroïde Kleopatra op te moeten geven zonder dat ze hun kosten er weer uit krijgen.

Bronnen
1. Crew Returns Home After Final Shuttle Mission – NASA (2011)
2. Private Rocket Has Successful First Flight, New York Times (2011)
3. Chinese great Wall confounded by SpaceX – Aviation Week (2011)

5 gedachten over “Amerikaans ruimtetijdperk ten einde?”

  1. Ruimtevaart werkt alleen als deze commercieel is en waar bedrijven winst op kunnen maken. Ik denk dat in de ruimte gold: Wie het eerst haalt, wie het eerst maalt.

  2. De Romeinen waren na hun hoogtijdagen ook uitgespeeld oh, ja dat was de nadat de Grieken uit gemarcheerd waren
    We weten hoe het nu met beide volken gaat.
    Hoogmoed komt voor de val, maar hoe ontstaat dit?
    Toverwoord “decadentie” en zelfreflectie komen om de hoek kijken.
    Als je in ontwikkeling bent, is er vertrouwen en energie.
    Als je uitontwikkeld bent en andere landen streven je voorbij maar je probeert ze op basis van historie de loef af te blijven steken kost dit teveel energie.
    Dat is de energie die je had moeten gebruiken om je zaakjes voor de toekomst weer op orde te krijgen.
    Even wachten en daarna gewoon weer toeslaan.
    Wat niemand gedacht had gebeurt nu, China wordt (is) de grootste economische grootmacht.
    Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen.

Laat een reactie achter