Hoe bouw je een nieuw zonnestelsel?

Michio Kaku: geliefd door sommigen, zoals ik, hartgrondig gehaat door anderen, zoals mijn vriendin. Dus na enig meningsverschil nu toch Dr. Yoda himself, met een handzaam instructiefilmpje hoe je van een saai, doorsnee zonnestelsel een coole Dysonschil maakt.

Een Dysonschil is een kunstmatige bolschil rond een zon, doorgaans in de Goldilockzone waar vloeibaar water kan bestaan. Kleed deze aan met water, bergen en een artistiek landschapje en de eerstkomende paar miljoen jaar kom je geen ruimte tekort. Wel moet de schil uit losse elementen bestaan.
Een Dysonschil verveelvoudigt de hoeveelheid bewoonbaar oppervlak in een planetenstelsel enorm. Alleen heb je er astronomisch veel materiaal voor nodig. Een planeet ter grootte van Venus uit elkaar slopen zou dus handig zijn.

dyson-sphere-artist

Lees ook
Speurtocht naar Tweede Trap van Kardashev begonnen
Holle aarde rond een witte dwerg mogelijk?
De vijf trappen van Kardashev

Eh... Delen?

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. bemoeier schreef:

    Waarom heeft je vriendin zo’n hekel aan hem? Misschien is het handiger om materie uit de astroïdengordel te gebruiken.
    Dan hoeft het niet uit een zwaartekrachtsput zoals Venus te komen, scheelt een hoop brandstof.

  2. antares schreef:

    Weet niet wat ik van een Dysonschil moet denken. Een beschaving die in staat is om een dergelijk project uit te voeren, is ook in staat om kernfusie te realiseren. Maar goed, heb hier een interessante link:

    http://www.sciencealert.com/astronomers-have-successfully-crowdfunded-an-alien-megastructure-study

Geef een reactie