‘Ons zonnestelsel afkomstig uit centrum Melkweg’

Er komt steeds meer bewijs dat de geschiedenis van de aarde nog merkwaardiger is verlopen dan tot nu toe gedacht. Is de zon geboren in het centrum van de Melkweg?

 Aarde vermoedelijk in aanraking gekomen met veel kosmische catastrofes
Elke 200 miljoen jaar voltooit het zonnestelsel één cyclus rond de Melkweg,het galactische jaar. Sinds het ontstaan van de aarde zijn er dus slechts 23 galactische jaren voorbij gegaan.

Is de zon afkomstig van het centrum van de Melkweg?
Is de zon afkomstig van het centrum van de Melkweg?

In deze rondgangen zijn er veel kosmische catastrofes geweest: supernova´s, gammaflitsen en stofwolken. Sommige hiervan hebben mogelijk de aarde geteisterd en zo een ijstijd of een uitsterfgolf veroorzaakt. Andere kunnen de aarde voorzien hebben van leven.

Maan bevat sporen tot meer dan 4,5 miljard jaar terug
Helaas gaat het geologisch geheugen van de aarde niet erg ver terug. De oudste aardse rots is gevonden in Groenland en dateert van 3,6 miljard jaar geleden. Gelukkig is de maan al miljarden jaren geologisch dood. De maan draagt min of meer ongeschonden de sporen bij zich die de roerige reis van het zonnestelsel door het heelal heeft achtergelaten.

Beweging spiraalarm kan ster wegslingeren
Ons melkwegstelsel kent dichtheidsgolven, die we waarnemen als spiraalarmen. Als een ster op een dergelijke dichtheidsgolf op de juiste manier meesurft, voor meer dan tienduizend lichtjaar ver, is het mogelijk dat een ster uit het metaalrijke centrum van de Melkweg naar de buitenste regionen wordt geslingerd.

Komt de zon uit het centrum van de Melkweg?
De zon kan wel eens zo’n ster zijn geweest – verschillende metingen wijzen er op dat de zon abnormaal veel zware elementen bevat. In het centrum van de Melkweg vonden veel meer sterexplosies plaats, waardoor het interstellaire gas daar veel meer zware elementen bevat dan in de tegenwoordige omgeving van het zonnestelsel. Deze zwaartekrachtsinvloeden kunnen ook verklaren waarom de verre ijsdwerg Sedna zo’n bizarre, elliptische  baan aflegt – en wie weet (deze speculatie is voor persoonlijke rekening) ook het late Heavy Bombardment rond de drie tot vier miljard jaar geleden.

Bron:  
Nathan A. Kaib, Rok Roškar, Thomas Quinn, Sedna and the Oort Cloud Around a Migrating Sun, Arxiv.org (2011)

2 gedachten over “‘Ons zonnestelsel afkomstig uit centrum Melkweg’”

  1. Zou er voor leven ook een soort galactische Goldilock zone zijn?
    Ik kan me voorstellen dat nabij het centrum van het melkwegsteklsel de straling door cosmische catastrophes zo hoog is, dat allerhand noodzakelijke processen en materialen gewoon verdampen voor ze blijvende verbindingen kunnen vormen. Terwijl aan de rand van het melkwegstelsel de materialen zo schaars zijn, dat er sprake is van een galactische woestijn warin niet geneg materialen aanwezig zijn om leven te vormen

Laat een reactie achter