‘Bolbliksem mogelijk afkomstig uit andere dimensie’

Bolbliksems zijn al ruim anderhalve eeuw beschreven, maar tot nu toe is er geen valide wetenschappelijke verklaring voor dit bizarre fenomeen. De natuurkundige Andrea Aiello, die zelf een bolbliksem waarnam als tiener, denkt dat deze onverklaarbare natuurverschijnselen uit een meerdimensionaal heelal dat het onze omringt afkomstig zijn. Kan hij gelijk hebben?

Wat zijn bolbliksems?

Bolbliksems zijn zeldzame bolvormige lichtverschijnselen, variërend in grootte van een erwt tot een auto. Ze treden vaker op tijdens onweer. Soms verdwijnen ze in het niets, in andere gevallen na een explosie. Soms laten ze een zwavelachtige stank achter.

Er zijn gevallen bekend van bolbliksems die door gesloten glazen ruiten reizen, of een gat achterlaten.

Bolbliksem schrikt familie op. Dr. G. Hartwig, gravure uit 1886, Wikimedia Commons
Bolbliksem schrikt familie op. Dr. G. Hartwig, gravure uit 1886, Wikimedia Commons

Ongeveer één op de vijftig mensen heeft ooit in zijn of haar leven een bolbliksem gezien. Direct hieronder een video met een redelijk uitvoerige uitleg over dit verschijnsel dat we nog niet begrijpen. En, als bonus, over het verschijnsel bliksem in het algemeen. Het deel dat over bolbliksems gaat, start op 8:20. In deze video komen de populairste theorieën die bolbliksems pogen uit te leggen aan bod. Deze lopen uiteen van hallucinaties door het sterke magnetische veld, tot plasma-solitons.

Bolbliksem uit een andere dimensie?

Solitons kunnen op dezelfde plaats blijven. Dit zijn namelijk golven met een lineair en een niet-lineair deel die met elkaar vervlochten zijn en elkaar op hun plaats houden. Aan deze reeks van visies heeft Aiello een nieuwe mogelijke uitleg toegevoegd. Maar wat, als bolbliksems uit een ons omringend meerdimensionaal heelal afkomstig zijn? Als een multidimensionale bliksemschicht ons driedimensionale heelal snijdt, dan nemen wij het snijpunt waar als een lichtgevende bol die stil lijkt te staan. Net als een Platlander een driedimensionaal potlood waar zou nemen als een zeshoek.

In de theorie waar Aiello nu aan werkt, zouden de bliksemschichten uit een parallel heelal via een wormgat naar ons heelal reizen.

De theorie klinkt interessant. Zou deze door middel van experimenten bevestigd worden, dan zou ook het eerste directe experimentele bewijs van extra dimensies buiten de bekende drie ruimtedimensies zijn en hiermee baanbrekend. Pas nadat hij zijn wiskundig uitgewerkte theorie heeft gepubliceerd, kunnen we hier meer over zeggen.

Bron
Ball lightning is so strange it might just come from another dimension, New Scientist (Engelstalige editie), 2020

2 gedachten over “‘Bolbliksem mogelijk afkomstig uit andere dimensie’”

Laat een reactie achter