Film: Platland

In de negentiende eeuw schreef Edwin A. Abbott een roman over de belevenissen van een vierkant in Platland, dat kennis maakte met hogere dimensies. Dit werd hem niet in dank afgenomen door de andere bewoners van Platland. De hogepriesters probeerden hem te executeren. Nu is dit boek verfilmd, althans, is er een animatie van gemaakt. Hieronder kan je gratis genieten van anderhalf uur Flatland-The Film.

Deze film is om twee redenen interessant. Ten eerste geeft de film goed weer, hoeveel moeite de meeste mensen hebben om voorbij de dagelijkse ervaringswereld te kijken. De macht van de elite is afhankelijk van het onvermogen van de massa, iets anders te zien dan het heersende wereldbeeld. De tweede reden is dat dit een van de eerste speelfilms is die door amateurs met behulp van computers in elkaar is gezet. Met het zeer snel toenemen van de rekencapaciteit van computers, komen steeds complexere producties binnen bereik.

1 gedachte over “Film: Platland”

  1. Grappig Germen, in veel psychologische werken verwijst men ook naar Platland, het is tevens een verwijzing naar de robottheorie waar mensen het slachtoffer zijn van een systeem dat met hen een loopje neemt. Uiteindelijk is dat echt niet om te lachen, de paradox wil dat wanneer je een ander systeem zou voorstellen dan begint men als bij (tragisch) wonder het hedendaagse systeem te verdedigen. En dat is dan waarin we leven, in Platland, mooi.   

Laat een reactie achter