We kunnen het systeem - terecht - de schuld geven, maar uiteindelijk kunnen alleen wij zelf de verandering in gang zetten.

Verzin zelf (ook) eens wat!

Er is veel kritiek op het systeem waarin we leven. Terecht, want er zijn een aantal zeer ernstige misstanden. En laten we niet alleen mopperen, want we kunnen veel meer doen dan we doorgaans denken.

Ook op Visionair.nl ontkomen we vaak niet aan een mening over wat de Nederlandse overheid wel of juist niet zou moeten doen; zeker als het gaat om onderwerpen die breed worden uitgemeten in de media en die veel mensen aangaan. Zo zijn er al heel wat artikelen geplaatst over het financiële systeem, die zorgen voor achtereenvolgens: verbazing, verontwaardiging en beschuldiging.

We kunnen het systeem - terecht - de schuld geven, maar uiteindelijk kunnen alleen wij zelf de verandering in gang zetten.
We kunnen het systeem - terecht - de schuld geven, maar uiteindelijk kunnen alleen wij zelf de verandering in gang zetten.

Wat het eerste betreft ontkom je hier niet aan, want als je als gewone burger komt te weten hoe geld bijvoorbeeld gecreëerd wordt, zul je verbaasd zijn dat dit überhaupt kan. Als je bedenkt dat dit tot een hoop ellende – waaronder een recessie en daarmee o.a. banen- en koopkrachtverlies – zul je boosheid merken in jezelf. En dan is het de vraag: wie gaan we hier de schuld van geven en wie is er (eigenlijk) verantwoordelijk voor een oplossing?

En van het een komt het ander; voor je het weet zit je in een discussie over op welk vlak bezuinigd moet (of kan) worden. Een verkeerde opmerking en je bent een populist. Alsof je dat niet mag zijn. Het enige vervelende van het populisme vind ik dat er vaak een gedegen uitleg ontbreekt en dat men vaak zomaar wat roept. Maar dat terzijde.

Ik heb eerder een artikel geschreven over oplossingen voor het monetaire stelsel, waar ik lezers voor uitnodigde om er op zijn minst over na te denken. Het grootste probleem is namelijk de afhankelijkheid, namelijk van een slecht functionerend financieel systeem, een systeem dat te grillig is en daarmee niet voldoende duurzaam.

Dit geldt net zo goed voor olie. Ter illustratie: ik heb mijn zuinige 4takt scooter weer uit het hok gehaald en voor een reparatie naar de garage gestuurd, zodat ik volgende week weer een stuk goedkoper kan rijden dan met mijn auto. Hiermee kan ik op benzinekosten besparen; want ik ben niet meer volledig van mijn (qua benzineprijs) dure auto afhankelijk.

De essentie in dit korte betoog zit in afhankelijkheid van dure, slecht functionerende, bizarre, niet-duurzame en oneerlijke systemen, technieken en manieren van werken. Zorg ervoor dat je hier met een ander systeem, techniek en manier van werken onafhankelijk van wordt. Ga daar vooral zelf mee aan de slag en ga wat minder zitten mopperen op onze regering en elkaar.

By the way: omarm alle initiatieven, nieuwe producten en technieken waarover op Visionair.nl al wordt gepost en lever hier vooral ook zelf een bijdrage aan!

10 gedachten over “Verzin zelf (ook) eens wat!”

 1. Citaat: “En dan is het de vraag: A: wie gaan we hier de schuld van geven en B: wie is er (eigenlijk) verantwoordelijk voor een oplossing?”
   
  Ad A: Nou, dat hebben we al geleerd op Visionair: Koning Willem III.
  Ad B: Nou, dat lijkt mij klontjes; daar wil ik maar: Koning Willem IV mee opschepen. Hij zal toch ook wel een loge in het Bilderberg-gebeuren hebben?
   
  Maar morgen kunnen we onze eigen oude munt al weer warm laten lopen onder onze eigen geldpersen hoor. Naaien jullie je politieke partij ook op? Ik heb de mijne reeds heftig geïnstigeerd met alle Visionairlinks aan te slepen welke hier dienaangaande zijn verschenen.
   
  Nou zal dat ook zeker weer niks uitwerken, want ik ben de slechtste verkoper van het westelijk halfrond, weet ik zelf. Ik heb jullie toch ook nog nooit iets aan kunnen smeren?
   
  Gelukkig heb ik de aanbeveling ‘verzin zelf (ook) eens wat’ al vroeg ter harte genomen in m’n leven: In onze heerlijke grote natuurtuin met vijvers en reliëf, oude fruitrassen, met straks prachtige bloesems, heerlijke bessenstruiken, beschuttende klimop tegen het huis en vanaf nu honderden fleurige voorjaarsbloemen langs het recreatieve landweggetje in de polder, zingen al weer vele prachtige vogeltjes hun heerlijkste lenteliedje.

  Er komt ook wel weer een tuinhavik een lief kippetje opvreten en zo hoor, maar we leven na de zondeval zei ooit de spiech tegen me en ik moest dat tussen m’n oren zien te verwerken, zei die. Daar oefen ik dagelijks in en verzin er dan weer een studie in zekere Bijbelse toekomst bij, om jullie ook blij te maken hier op het forum.
   
  En je eigen huisje in je eigen tuin bouwen jongens, dat is toch ook zó leuk!! ik verzon een best luxe weinig-werk-ouwe-bejaarden-aanleunwoning met één kamer beneden (+ natte groep) en een open zolder en een open vide daar tussen in.

  We zijn nu altijd bij elkaar in de buurt, zo gezellig! Drie katten in het serrezonnetje, de vrouw boven kunstend voor de Duitse TV weer, geloof ik, http://hensmade.blogspot.com en ik beneden achter dit zo voor een bouwvakker onvoorstelbaar leuke contact-met-de-hele-wereld-scherm.
  Wat zijn we rijk!!
   
  “Succes heeft te maken met het creatief benaderen van problemen”, was de spreuk gisteren bij Overdenking van de dag [gebedsservice@hourofpower.nl] , naar Jacobus1:5.
   

 2. Het enige haalbare wat je zelf kunt doen is verhuizen naar een buitenland wat minder greep op je als individu heeft en daar een zo’n onafhankelijk mogelijk leven leiden,dat is tenminste zoals ik het zie en naar gehandeld heb.
  Als je moet wachten op de anderen,kun je wachten tot je een ons weegt,want foeballe,TVOH etc zijn véél belangrijker natuurlijk. 
   
  Als inimini bijdrage,hier een blogje over het zelf in je rookwaar voorzien;
   
  http://buitenlevenvoorbeginners.blogspot.com/2012/02/tabak.html  

 3. @ de lezers.. Willen jullie iets zien wat een erg goede oplossing is voor veel problemen? Ga gewoon meer 2e hands producten kopen, hoe slecht het ook gaat met de economie 2e hands is altijd modern. Dit “”idee”” is zo antiek als maar zijn kan maar na meer dan 18.000 commentaren gelezen te hebben op visionair.nl zie ik hier helemaal nooit iemand iets over schrijven.
  Zolang je in Nederland woont wordt je nergens volledig onafhankelijk van maar doet dat er iets toe? Mensen kunnen lang en breed zwetsen over systemen en zelf dingen opzetten, zodra je een systeem…het woord zegt het al…opzet ben je niet lang erna weer afhankelijk van dat systeem…als eigenaar of als onderdaan van dat systeem. En wat doet dat er toe? helemaal niks, je moet gewoon op zoek gaan naar datgene wat voor jou het beste werkt.
  Mensen hebben hele kelders,zolders en garages volstaan met spullen die ze niet meer gebruiken….ga daar eens wat nuttigs mee doen.

  1. Sowieso zou men wel wat meer kunnen recyclen. Al is het maar een blaadje die op 1 kant beprint is nog een keer gebruiken…

   Edit: Mjah, deze reactie valt eigenlijk ook onder ‘mopperen’ ^^

 4. Wij hebben sinds een jaar of zes logeeropvang voor kinderen/jongeren met A.S.S. en draaien op gemeenschapsgeld in de vorm van persoonsgebonden budget via de AWBZ. Indertijd kregen we verschillende signalen dat dit als levensinhoud voor ons weggelegd was. We konden zorg leveren, waarbij we zelf voor de inhoud en kwaliteit instaan. Ouders en cliënten herkenden dit en vertrouwden ons hun zorg toe.
  Nu met de voorgenomen bezuinigingen in de AWBZ gaat alles weer terug naar controle door de overheid, oftewel worden onze cliënten weer aangezien als onbenullen waarvoor alles  geregeld moet worden.
  Op mijn verjaardag gaf ik mezelf een cadeautje in de vorm van het uitwerken van een idee, waarbij in een alternatief voor de financiering van PGB’s werd voorzien: http://www.adopteereenpgber.nl

 5. A. Blonk-Westerwoudt

  Tips genoeg, maar inderdaad…, hoe kunnen we zelf bijdragen…?

  – gebruik je gezond verstand en doe er iets mee
  – zet de kachel lager of uit als je weggaat of buiten bent
  – zet electrische apparatuur uit als je het niet gebruikt
  – laat geen stekkers / laders in het stopcontact zitten als dat niet nodig is
  – veeg je huis eens met een bezem
  – gebruik je lijf… machines zijn soms echt overbodig… een fluitketel kookt ook water i.p.v. een waterkoker, was met de hand af, gebruik de fiets of benenwagen waar mogenlijk, was op 40 i.p.v 90 graden, hang was op een waslijn en gebruik geen droger, matig je wasmiddel en andere schoonmaakmiddelen
  – douche zo kort mogelijk, evt. met je kindje samen
  – probeer zelf groenten te kweken en ruil met vrienden planten bijv.
  – laat licht, tv, radio uit als je niet kijkt/luistert, niet nodig hebt
  – ruil met buren/vrienden diensten of goederen bijv. appels uit jouw boom voor sla van de groentetuin van een kennis
  – probeer samen te werken in het opvangen oppassen van kinderen, jij een keer, je vrienden een andere keer
  – maak of doe eens iets voor een ander… je zult soms blij verrast worden over wat je soms weken later in je brievenbus of stoep zult vinden…
  – spoel niet steeds door na ieder klein plasje op je toilet maar na 2 of 3 keer en knip de lavendel uit je tuin na bloei… heerlijke geur in je toilet
  – maak zo min mogelijk vaat, pak niet steeds een nieuw glas als je er pas 1x uit gedronken hebt
  – trek een pyama aan in bed, flanel in de winter, een vest aan als je het koud hebt
  – leer een ander ook wat jijzelf geleerd hebt
  – geef een ander iets van jezelf dat je niet meer gebruikt of ruil kleding
  – vermeerder je planten d.m.v. afleggen, een takje naar beneden buigen, aarder erover en na een pposje heb je een nieuwe plant in ontwikkeling
  – blijf bij jezelf… koop niet wat je niet nodig hebt… als de buurvrouw het heeft
  wil dat niet zeggen dat jij dat ook perse nodig hebt
  – het gras is niet groener bij de buren… zij hebben slechts ander gras (andere zorgen)
  – goed is goed genoeg… het hoeft niet altijd meer of beter
  – vertrouw op jezelf en als je dat durft ook op een ander

  En als dit allemaal niet helpt… werk je frustratie uit in de tuin… niets wat voor mij zo oplucht als wroeten in de aarde ;) en soms ook gewoon lekker foeterend op alles wat niet eerlijk is

  En wat ik nog steeds niet goed kan plaatsen: waarom schaffen we rente niet af? Gewoon al die rente waarmee de boel dus alleen maar erger wordt…? Het antwoord ligt natuurlijk ergens… daarmee zal dit hele financiele systeem natuurlijk vastlopen, klappen… maar zou dat slecht zijn?

 6. A. Blonk-Westerwoudt

  En nog maar eens een gedachte… waar ik al 10 jaar geen fatsoenlijk weerwoord
  op krijg…

  Waarom herverdelen we het werkaanbod niet? Gewoon Jan met de pet uit dorp/stad A, werken in dorp/stad A of vlak naastliggende dorpen/steden…

  En dus niet Jan met de pet uit willekeurig dorp in Limburg naar willekeurig dorp in Noord  Holland sturen…

  Het zou brandstof/reisvergoeding drukken, lokale bedrijven/leveranciers in stand houden, vrije tijd voor Jan met de pet en dus gezin opleveren

  Genoeg te winnen voor de mens… maar ik weet inmiddels allang dat vriendjespolitiek en andere oorzaken zoals marktwerking daaraan ten grondslag liggen… ;)

  Ik heb als vrouw 5 jaar op de werkvloer als onderhoudsschilder gewerkt en 3 maanden op kantoor… ik was er snel klaar mee… ;) met dat kantoor gedoe

 7. Goed betoog. Je echter alleen wel durven. Het is inderdaad gemakkelijk anoniem achter je pc commentaar te leveren en er niet naar te handelen. Wel Visionair zijn online op het internet en niet in het dagelijks leven. Volgens mij kun je dit beter doen in land waar het wel mogelijk is. Scandinavische landen lijken me qua lande wat vrijer te zijn dan Nederland. Met haar ‘doe maar gewoon, dan ben je gek genoeg’-mentaliteit en ook nog verstikkende regelgeving. 

Laat een reactie achter