Waarom maken zo weinig mensen gebruik van hun persoonlijk potentieel?

Share Button

Waarom maken zo weinig mensen gebruik van hun persoonlijk potentieel? Dit is een belangrijke vraag. Het antwoord ligt misschien een beetje voor de hand maar kan toch erg verhelderend zijn.

Het eerste antwoord is dat de meeste mensen doen wat anderen willen. Hoe komt dat?

Krachtige beïnvloeders
In de huidige samenleving dienen de burgers een mondiaal economisch-politiek systeem dat wordt geleid door sterke beïnvloeders. Wij kunnen hierbij beïnvloeders op de drie bekende niveaus Micro, Meso en Macro onderscheiden.

Hoe ontdek je je persoonlijk potentieel?

Hoe ontdek je je persoonlijk potentieel?

 1. Micro niveau: ouders en familie
  Ten eerste hebben wij onze ouders die ons beïnvloeden omdat zij graag trots zijn op hun kinderen. Als je zelf in de puberteit niet goed aangeeft wat je wilt, zullen je ouders graag een invulling geven aan je leven en het kan zijn dat die invulling niet erg goed bij je past. Ouders willen hun zoon of dochter liefst zo vroeg mogelijk op de plaats hebben voor hun eigen zekerheid en erkenning.
 2. Meso niveau: onderwijssysteem en werkgever
  Op Meso niveau werden we als kinderen of adolescenten beïnvloed door onze onderwijzers en docenten, en als volwassenen door onze werkgevers. Tot het meso niveau rekenen wij ook culturele en religieuze organisaties.
 3. Macro niveau: “Big Brother”
  Op Macro niveau worden we beïnvloed door “big brother”, de topbeïnvloeder. Big brother wordt gerepresenteerd door de grotendeels onzichtbare machthebbers die de multinationals aansturen en eigenlijk het hele wereldtoneel dirigeren. Via de televisie en radio worden wij verleid door reclamespotjes en geamuseerd met entertainment programma’s. Omdat dankzij de technologische ontwikkelingen alle geneugten binnen handbereik zijn en wij constant geëntertaind worden, bevinden de meeste burgers zich in een aangename en bijna onverwoestbare comfortzone. Deze comfortzone weerhoudt ons ervan om ons werkelijke potentieel te ontdekken en benutten.

Negatief = positief
Soms hebben we ook tegenslagen in het leven, zoals een ontslag, beëindiging van een relatie of vriendschap, een ziekte of handicap. In de eerste instantie zien wij deze gebeurtenissen als negatieve ervaringen. Dat is omdat ons ego deze ervaringen zo beoordeelt. Maar als je goed kijkt, worden wij door deze voor het ego negatieve ervaringen uit de comfortzone getrokken, waardoor wij eindelijk weer eens aandacht krijgen voor ons eigen groei -en bloeiproces. Vanaf dat moment worden we weer zelfbewust en kunnen we het heft in eigen handen nemen!

Je talenten ontdekken? Eerst uit de comfortzone!
Kan het zijn dat mensen die hun talenten benutten en daarmee zeer succesvol zijn in een eerder stadium in hun leven uit de comfortzone werden gegooid? Moet je eerst de bodem van de put hebben gezien om werkelijk gemotiveerd te worden? Of is er een manier waarop wij al deze tegenslagen die wij vanuit ons onderbewuste aantrekken te vermijden? Of is er een manier om eenmaal ontslagen uit de comfortzone sneller bij jezelf te komen?

Het antwoord hierop ligt in je persoonlijkheid. Als je je persoonlijkheid in kaart hebt gebracht, leer je je sterke punten en  verbeterpunten kennen.

Ir. Maarten van Mook Koelink is ontwikkelaar van de Personal Potential Analysis, een persoonlijkheidsvragenlijst die zich richt op het in kaart brengen van het persoonlijk potentieel van werkzoekenden en career switchers.

Share Button

Maarten

Oprichter en eigenaar van Personal Potential, een eigentijds loopbaanadviesbureau voor particulieren en organisatie adviesbureau voor bedrijven. Visionair op gebied van persoonlijke ontwikkeling en HR.

Dit vind je misschien ook interessant:

5 reacties

 1. Bemoeier schreef:

  Het is nog steeds crisis, met weinig werk. Dus hoe moet je dan je talenten benutten?
  Als je in de bijstand zit zoals ik kan je en mag je niks doen.
  En er moeten ook nog een hoop dure kronen in m’n smoel komen.

 2. Dianne schreef:

  Beste bemoeier

  Vanuit de bijstand wordt best toegejuicht dat u gaat werken. Dat er weinig werk is merk ik ook. Aan u taalgebruik te zien zou ik ook niet staan te juichen om u in dienst te nemen. Probeer positief in het leven te staan. Werk aan uzelf dan gaat het zeker beter.

  • bemoeier schreef:

   En als ik je schrijf dat ik 50 jaar oud ben bij deze wil je vast ook niet geloven dat het dan beter zal gaan.

   • antares schreef:

    Trek je van Diannes commentaar maar niets aan Bemoeier. Moet je het taalgebruik en de ongepaste, discriminerende vuiligheid eens lezen die die zogenaamde succesvolle Donald Trump heeft gebruikt in zijn campagne. Geef mij dan maar de gangbare en socialere volkstaal op de werkvloer die ik als ex werkgever gewend was. Talent heb jij genoeg, dat heb je bewezen en meer empathie dan deze dame sowieso kerel.

    • bemoeier schreef:

     Misschien is ze reïntergratieconsulente, die hebben ook van die holle retoriek.
     Van dat zinloze gedram.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger