Wakker worden in dit luxe resort? Het kan met voldoende energie voor iedere aardbewoner.

Wat als: energie helemaal gratis wordt?

Stel, een uitvinder slaagt er in om een overvloedige, gratis energiebron uit te vinden. Elektriciteitsmeters worden uit huizen gesloopt, want het loont toch de moeite niet meer de meterstanden op te nemen. Wat zijn de gevolgen?

Energie, de verborgen kostprijs

Wakker worden in dit luxe resort? Het kan met voldoende energie voor iedere aardbewoner.
Wakker worden in dit luxe resort? Het kan met voldoende energie voor iedere aardbewoner.

Hoe hoger ontwikkeld onze economie wordt, hoe duidelijk het wordt dat in feite alle economische activiteit draait om het op de een of andere manier omzetten van energie. Atomen zijn immers (vrijwel) onvernietigbaar. Een product maken, betekent de atomen van de grondstof herschikken. Een stijging of daling van de olieprijs heeft direct gevolgen op de economische ontwikkeling. Bij de laatste recessies, zoals van 1973 en 2009, bestond er een duidelijke samenhang met een hoge olieprijs (waardoor diverse zeepbellen in elkaar stortten). Olie heeft deze grote invloed omdat het de enige belangrijke energiebron is met sterke prijsfluctuaties, maar uiteraard zijn er ook andere energiedragers (aardgas, steenkool) waarvan grote schommelingen van de prijzen vergelijkbare effecten hebben.

Als de energie overvloedig wordt, kunnen we in principe alle atomen die we maar nodig hebben uit onze omgeving plukken en op een andere manier aan elkaar rijgen. Kortom: een wereld van overvloed. Wil je massief gouden tegels in je badkamer? Met voldoende energie kan je zelfs uit zeewater goud winnen. Ramen van onbreekbaar diamant? Geen punt, om diamant te maken hoef je alleen maar koolstof samen te persen. Als je maar genoeg energie hebt, krijg je het allemaal voor elkaar. We kunnen dan met gemak iedere aardbewoner in een luxueus paleis laten wonen.

Beperkende factoren: ruimte, afvalwarmte en aandacht
Enkele dingen blijven echter schaars. Zo kunnen we onze planeet niet groter maken dan de 510 miljoen vierkante kilometer die deze groot is. Gelukkig kan je met voldoende energie wel vele extra aardes bouwen of ruimtestations die efficiënter met materie omspringen dan een massieve planeet die slechts een dun voor leven gastvrij filmpje biedt. Stel je sloopt Venus uit elkaar en laat waterstof van Jupiter komen om er holle aardes van te maken. Je kan dan een veelvoud van de aardse oppervlakte creëren. Die verlicht je dan met een kunstzon.

Een tweede probleem dat blijft is de afvalwarmte. Als mensen over energie praten, bedoelden ze eigenlijk wat een natuurkundige vrije energie of Gibbsenergie noemt. Dat is de energie die te gebruiken is om nuttige arbeid te verrichten. Als die arbeid is verricht,  is die energie er nog steeds, maar dan in de vorm van warmte waar je (behalve in hartje winter) niets meer mee kan. Die warmte moet worden afgevoerd. Hoe meer arbeid je verricht, hoe groter dat probleem wordt. Al te veel energie kunnen we dus niet op aarde verbruiken. Wordt dat teveel, dan sterven we de hittedood. De grootste energieslurpende processen kunnen we daarom beter elders in het zonnestelsel onderbrengen.

Een derde beperking is de hoeveelheid aandacht. Het aantal mensen blijft hetzelfde. Ze worden alleen veel rijker. Het zal steeds moeilijker worden de aandacht te trekken van een medemens, want rijke mensen interesseren zich minder voor anderen dan armen. Daar staat tegenover dat je alleen contact zult leggen met mensen die je ziel goeddoen. Vriendschappen en liefdesrelaties zullen vooral gaan draaien om het innerlijk en niet meer om uiterlijk of status. Je kan uren de tijd voor je geliefde nemen, niet afgeleid door wie of wat dan ook. Je kan ook met een groep vrienden een nieuw project opzetten. Een race met zonnezeilen naar Pluto? De Sagrada Familia nabouwen van ijs op Ganymedes? Een levensvorm ontwikkelen die het uithoudt in de atmosfeer van Jupiter? The sky is the limit…

6 gedachten over “Wat als: energie helemaal gratis wordt?”

 1. Wat als: die uitvinder zijn uitvinding van goedkope energie al heeft gedaan (inmiddels gepantenteerd in Italie)

  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3179019.ece

  En er inmiddels al 2 bedrijven (in de U.S.A. en Griekenland) zijn die deze uitvinding vanaf oktober of begin 2012 gaan (massa) produceren!!

  Maar wat als: dit nog nooit iemand op deze manier eerder heeft gedaan en er daarom geen enkele (main stream) journalist is die dit wil geloven en we daarom nu nog steeds massaal blijven investeren in windenergie, zonnepanelen, bio-diesel, olie uit schalie, olie uit hele diepe bronnen (Deep water horizon), kernenergie enzovoort……….

  De waarheid achterhaald alles.

  2011, the Year of the E-Cat

 2. Als energie gratis is of veel goedkoper is, dan dient er nog steeds betaald te worden voor de manuren die het kost om de energie te verzamelen. En E=mC^2 dus energie is tijd, afstand en massa. De zon, de lucht en de water is gratis, maar de energie dient wel getransporteerd worden. En de lucht en water dient gefilteerd te worden. En gebruik van energie levert warmte op. En je hebt hele veel water nodig om te koelen en de warmte te transporteren naar een koude plek.
  Ik geef toe dat gratis energie de wereld sterk zal veranderen, maar het gaat om het schaarste product en als energie niet meer schaars is, maar manuren, massa of ruimte. Dan dien je te betalen voor tijd. Het reizen met bijna lichtsnelheid kost heel veel energie en ook als is energie gratis het kost tijd om de energie te transporteren.

 3. Probleem is vijandige manipulatie van binnen en buiten af met erg hoge accijnsen de economie manipulerende. Anders hadden we richting de van venezuelanen op gezeten  die voor 7ct de liter rond reden.
   
  Olie uit het middenoosten moet voor ca 30ct gewonnen en verkocht worden.
   
  Best wel mogelijk dat de hoge inkomens aan accijnsen en manipulatie mogelijkheden het winnen en daarom alternatieve energie en projecten er om maar niet opgestart worden anders dan reclamemiddel voor overheden en politieke partijen.
   
   
  Manipulatie even als brandstoffen zelf wordt enorm misbruikt voor derdenwinsten en macht en lijden meeste landen op zeer diverse manieren enorm en tot en met terminaal om.
   
  De winst en manipulatiemacht en vooral monopolie is de branche eigenaren zo belangrijk dat ze de prijs van een vat naar 10 dollar omlaag brachten enkel maar om Rusland buiten de markt te houden. Daarmee ingrijpende extra winsten via andere kanalen ook kunnen behalen als de stockmarkets en voorspelbaarheden uitbuiten ten koste van die niet weten wat ze overkomt.
   
  Aan dat Rusland buiten de deur houden deed de eu commisie ook mee en dat is geen werk in voordeel van de aangesloten lidstaten.
   
  Al is de energie gratis zal met woekeraccijnsen toch weer dat manipulatiewapen opgebouwd worden als tevens wegens de gepaard gaande kosten en inspanningen  een grootste milieuvervuiler en co2 producent.
   
  Zag wat jaren geleden al een gemeente een particuliere windmolen aanslaan voor belastingen. Dus commitment van een overheid voor wat ze zelf beweren te willen  en zelfs een zeer agressieve opleggingscampagne voor voeren is bij dezen toch erg ver van hun bed.
   
  Toch willen ze tevens milieu en energiebelasting dan wel waardoor we dan al helemaal niets zelf kunnen. Wel geven ze 100 miljoen euro aan een delta nuts terwijl geweten wordt dat het brakwaterenergie experiment geen kans van levensvatbaarheid heeft.
   
  Men had zelfs de nutsbedrijven kunnen dwingen zonnepanelen op de daken der afnemers en overheden te leggen. Allemaal heel voor de hand liggende bedenksels met een Duitse panelenindustrie om de hoek. Duitsland heeft wel behoorlijker op de problematiek gereageert.
   
  Men zou zo maar kunnen denken dat onze overheid en president niet de Onze zijn steeds weer.

 4. hoax vrij energie bestaat niet gratis energie wel gewoon alles gratis voor elkaar doen en geldsystemen afschaffen kun je ook niet meer bedondert worden simpel.
  Geld is een afspiegeling van het vertrouwen van de mens in elkaar simpel.
  Als je denkt dat de mens alleen in staat is wat te doen met een stok achter de deur dan ben jij dat die die stok nodig heeft zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten. Al het goed begint bij jezelf niet bij een ander punt Alle economie op geld gebaseerd is slechte economie, er is angst en hebzucht gekweekt door alle isme systemen dus nu wordt het tijd het isme te bestrijden voor het  te laat is sleutelwoorden zijn geloof hoop en liefde, decentralisatie geen centra van macht meer Internet is daar een mooi voorbeeld van Spectra programma’s kunnen daar niets aan doen dat er nog steeds mensen zijn die daar in geloven controle over alles etc. die kunnen beter zelfmoord plegen want er is geen beginnen aan. Obama is gewoon een andere idiote Amerikaanse president hoofd van de grootste criminele bende die er bestaat op plaats twee Putin maar die is minder schadelijk   Iedereen gratis zonne-energie laat die chinezen maar voor 50  miljard leveren en daarop nog 50 procent korting bedingen.
  De oudste zonnepanelen 70 jaar oud leveren nog steeds energie

Laat een reactie achter