Bouwplan van een offgrid huis dat voor slechts 25000 Amerikaanse dollar gebouwd kan worden.

Compleet zelfvoorzienend huis ontwikkeld voor 25 000 dollar

In Nederland en België rijzen de huizenprijzen de pan uit. Zonder  huursubsidie zouden huishuren meer dan de helft van een minimuminkomen uitmaken. Dat het slimmer kan, bewijst het Amerikaanse Open Building Institute. Ze slaagden erin een prototype zero-energy huis te ontwikkelen dat minder dan 25 000 Amerikaanse dollar kost.

Bouwplan van een offgrid huis dat voor slechts 25000 Amerikaanse dollar gebouwd kan worden.
Bouwplan van een off-grid huis dat voor slechts 25000 Amerikaanse dollar gebouwd kan worden.

Als er één sector binnen de Nederlandse samenleving werkelijk om smeekt om grondig ‘disrupted’ te worden, is  het wel de huizenmarkt. In de rest van Europa zijn mensen gemiddeld slechts 15% van hun inkomen aan woonlasten kwijt, hier een derde. Als we de norm voor bedrijfsgebouwen van een afschrijving van 1% per maand hanteren en 300  euro per maand aan woonlasten, de norm elders in Europa, als leefbaar wordt gezien, zouden huizen ongeveer 30 000 euro per kostwinner moeten kosten.

Dat kan ruimschoots met dit nieuwe huis, dat als extra bonus ook geheel off-grid en zero-emission is. Met andere woorden: de energierekening is extreem laag. Omdat de VS zuidelijker ligt dan de Lage Landen en in de winter veel meer zonneschijn kent, is bij ons in de winter toch een aanvullende stroombron, zoals biogas in combinatie met een compacte warmte kracht koppelingscentrale, nodig. Dit zou tegelijkertijd het huis kunnen verwarmen. Dit vereist wel een praktische instelling. Op dit moment zijn er vele nieuwe materialen ontdekt, waarmee bouwen veel eenvoudiger wordt. Hieronder een inspirerende samenvatting.

Bijzonder aan dit huis is dat het onderdeel is van een compleet open-source ecosysteem van modules, zoals een aquaponisch teeltsysteem (waardoor je altijd verse groenten en vis bij de hand hebt) en drinkwaterzuivering. Alle modules worden van lokaal verkrijgbare materialen gemaakt. Het is mogelijk om te beginnen met een klein, goedkoop huis en dat uit te bouwen tot een veel groter huis.

De bedenker, Marcin Jakubowski, bedacht dit systeem om een volkomen duurzaam, hernieuwbaar industrieel ecosysteem te ontwikkelen. Dit is techniek die geen high-tech materialen als input nodig heeft. Het systeem is in de huidige vorm nog incompleet. Zo moet er nog mijnbouw en raffinage plaatsvinden met traditionele techniek. De filosofie achter dit ecosysteem wordt in onderstaande video uitgelegd.

De mogelijkheid om een klein huis eindeloos uit te kunnen bouwen tot groot huis heeft als enorm voordeel dat je al vanaf het begin onderdak hebt. In Nederland ben je dan gedwongen tot die tijd in een duur huurhuis te wonen en met veel pijn en moeite een hypotheekverstrekker te vinden, waarna je tot je pensioen tot over je oren in de schulden zit. Dat kan en moet slimmer. We verdienen domweg beter dan deze gedwongen winkelnering. Onze planeet gaat er aan kapot, zo ook de werkende lagere en middenklasse van Nederland en België.

Meer informatie
Open Building Institute
Kickstarter project (reeds voltooid)

7 gedachten over “Compleet zelfvoorzienend huis ontwikkeld voor 25 000 dollar”

 1. Een huis (zelf) bouwen is niet het probleem, betaalbare GROND vinden in NL waarop je wilt bouwen wat je wilt is dat echter wèl!
  Dat is schaars in NL, en dus gaat het bij onze huizenmarkt voornl. over grond en de locatie daavan.
  Hell, voor 25.000 euronen bouw ik een paleisje, maar waar moet (mag) ik dat neerzetten?

 2. Heel erg nuttig en informatief artikel dit, Germen. Zo kun je misschien ook met een laag inkomen jezelf vrijkopen, en ook het krediet, (als je het zo moet doen) ervoor krijgen hoop ik.

 3. Een compleet huis bouwen voor weinig is eigenlijk nergens ter wereld een groot probleem.
  In principe zal afhankelijk van het klimaat en wensen lees geld de drijfveer zijn.
  Probleem zit volgens mij bij de overheid waardoor dit soort zaken niet kunnen in veel landen
  Regels heel veel regels melkkoe gedrag en werkverschaffing door die zelfde overheid.staan hoog in het vaandel.
  Nederland bij mijn eigen huis met het simpel dicht maken van balkon gemeente op je dak twee jaar nodig gehad en veel geld .
  Woon nu in Zuid-Oost Azie het bekende ‘vakantieland’ waar de kijk op zulk soort zaken 180 graden anders is en ja dan kan er een hoop voor de bewoner/eigenaar zonder dat je daar van wakker ligt.

Laat een reactie achter