Infographic: smartwatch nu even krachtig als supercomputer uit jaren tachtig

In de jaren tachtig vervulde hij menigeen met ontzag: de Cray-2 supercomputer van een slordige miljoen, die door weersvoorspellers werd gebruikt. Anno 2015 moet deze computer het afleggen tegen een nederige smartphone van een B-merk, die je bij de drogist koopt. De reden: computers zijn  in dertig jaar een duizelingwekkende biljoen (dat is een 1 met 12 nullen) maal krachtiger geworden. In deze infographics, afkomstig van de website Expert Exchange, wat duizelingwekkende weetjes.

Ten eerste de exponentieel toenemende opslagcapaciteit van elektronische geheugens, zoals harddisks. Wat kerndata: de informatieinhoud van ons DNA is ongeveer 3 miljard baseparen. Omdat er per basepaar 4 mogelijkheden zijn (AT, TA, GC en CG), staat dit gelijk aan 12 gigabit (1,5 GB). Op een in 2015 al wat verouderde USB-stick van 16 GB zou dus zelfs zonder compressie het DNA van 10-11 mensen kunnen worden opgeslagen.

trillion-fold-increase-computing-perf-1

 

Volgens schattingen van neurowetenschappers bevatten onze hersenen van 10 terabyte tot rond 2,5 petabyte  aan informatie. Om uw, of mijn, geest op te slaan zijn er dus één, tot 250 ultramoderne harde schijven van tien terabyte nodig. Gezien deze explosieve toename aan opslagcapaciteit zou u dus een backup van uw hersens kunnen maken binnen tien jaar. Gesteld uiteraard, dat er een effectieve manier uitgevonden zou worden om een  geest uit te lezen uit de wirwar van neuronen in de menselijke hersenpan.

Waarbij we op het tweede, ook zeer interessante onderwerp komen. Aan een statische kopie heb je niet veel, je moet er ook wat mee kunnen. Hoeveel computercapaciteit is er nodig om de menselijke geest realtime na te bootsen? Allereerst een overzicht van de exponentiële toename van rekencapaciteit in de periode 1965-2015. Ook hier is de infographic afkomstig van ExpertsExchange.

trillion-fold-increase-computing-perf-2

De hier genoemde Chinese Tianhe-2 supercomputer is begin 2015 de snelste en krachtigste computer op aarde. Volgens experts is er een 100.000 maal snellere computer dan dit nodig om de menselijke geest na te bootsen, als er geen slimme sluiproute wordt gevonden. Die sluiproute kan bijvoorbeeld een neuraal netwerk zijn, zoals de SyNAPSE chip waaraan IBM nu werkt.

Lees meer
Experts Exchange

 

 

Laat een reactie achter