Vrijheid op zee. Artist impression van een seasteading stad.

De toekomst van vrijheid

We zijn in de meimaand van 1945 wel bevrijd van het naziregime, maar erg vrij zijn we nog steeds niet. Probeer bijvoorbeeld maar eens geen belasting te betalen, te zeggen dat je geen onderdaan bent op een koninklijke bruiloft, of op een stukje weiland een huisje te bouwen.

Met de Nederlandse Bevrijdingsdag op 5 mei en de Belgische Wapenstilstandsdag op 8 mei, herdenken de Nederlandssprekenden van de Lage Landen dat de nazi-overheersers werden ingeruild voor de mildere onderdrukking van de eigen regeringen. Als visionair denkenden kijken we vanzelfsprekend verder dan alleen deze historische gebeurtenissen. Hoe kunnen we werkelijke vrijheid bereiken? Elk stukje land op aarde wordt geclaimd door een staat, met een enkele uitzondering. De werkelijke hoop op vrijheid ligt op zee, denken de aanhangers van de seasteading-beweging.

Vrijheid op zee. Artist impression van een seasteading stad.
Vrijheid op zee. Artist impression van een seasteading stad. – seasteading.org

Lees ook
Vrijstaat op zee

10 gedachten over “De toekomst van vrijheid”

 1. Maar een staat is per definitie niet vrij (anarchistisch), ook daar zul je belasting moeten betalen en weinig mogen.
  Je vrijheid gaat ten kosten van die van anderen zonder staat.
  Een staat is er niet alleen maar om de bobo’s blij te houden, ook jezelf.

 2. Met deze dag vieren we, dat we in de schulden zijn gekomen door bevrijding.(VS/UK) Wederopbouw/leningen kostte geld. Daarna de rente swaps/manipulatie enz erover heen,waardoor je als land never en nooit meer uit de schulden komt. Een perfect onderdrukking middel. Elk kind wat geboren wordt heeft meteen al een flinke schuld en is dus niet vrij. Dus deze dag is misleidend. Je bent bevrijd, maar ook weer niet.

 3. Eigenlijk ben ik redelijk anarchistisch en tegen elke vorm van hiërarchie. Maar als er dan echt een overheid moet zijn dan zou ik een regering willen die gewoon zegt tegen de banken: Val dood we betalen de schuld toch niet of u dat nu leuk vind of niet. Een regering met ballen dus ipv van die mietjes die we nu hebben Helemaal wordt het mooi als deze regering beslist dat niemand meer mag hebben dan bijv. 25 miljoen euro en iedereen die meer heeft dit moet inleveren aan de staat. Het is belachelijk dat iemand als David Rockefeller bijna driekwart van de maatschappij in bezit heeft. Dit moet allemaal worden afgepakt en van de staat worden. Poetin spreekt me nog het meest aan als leider want hij verzet zich vel tegen de globalisten. De Rockefellers zijn een mooi voorbeeld van de paradox van de vrijheid. Vrijheid van bezit leidt tot geen vrijheid voor degene met weinig of zonder bezit. Als we echt een anarchistische samenleving willen dan is de vraag: Hoe lossen we dit probleem van de vrijheidsparadox op?

  1. Misschien met een opleiding voor iedereen om gelijkwaardige concurrenten van elkaar te worden.
   Maar ik vind anarchisme veels te hard en rechts, (dog eat dog, the law of the jungle).
   Het mag van mij wel iets linkser/socialer, anders krijg je van die toestanden zoals in het schone voluntarië.
   Een ander draadje van Germen.

 4. Het hele idee van concurrent zijn van elkaar is compleet tegen de menselijke natuur. We zijn geboren als altruïstische mensen. Altruïsme (ik weet niet of ik het zo goed schrijf) is de tegenhanger van egoïsme. Onze cultuur maakt van ons concurrenten. Maar we zijn zo niet geboren. By the way, anarchie is eigenlijk een ander woord voor sociale orde. Wie iemand anders kwaad doet kan een tegen reactie verwachten van iemand anders. Je zult het dus wel uit je hoofd laten om iemand anders kwaad te doen. De sterkere mannen en vrouwen zullen de zwakkeren moeten beschermen en daarnaast zal iedereen een wapen moeten hebben. Bovendien biedt een overheid dmv politie agenten alleen maar een vals gevoel van veiligheid want als je geen getuigen hebt zal de politie je niet helpen tenzij je al dood bent of zwaar gewond. Wie zichzelf verdedigd kan al een celstraf of geldboete verwachten bijvoorbeeld omdat een inbreker je huis binnen komt en je wilt hem eruit werken door hem bijv. te lijf te gaan met een honkbalknuppel. Of je vriendin of vriend wordt lastig gevallen op straat en je zit toeallig op een vechtsport en je slaat de belagers in elkaar, ben jij degene die ‘fout’zit. en zo zijn er talloze voorbeelden.

  1. De menselijke natuur is niet alleen maar altruïstisch, ook egoïstisch/narcistisch, als je dat denkt maak je dezelfde fout als de communisten.
   Dat werkt ook niet.

 5. Naast anarchie zie ik inderdaad ook wel wat in het communisme maar dan ook echt communisme geen regering die zichzelf verrijkt. Gewoon iedereen hetzelfde, even rijk, even slim, even sterk, even groot enz of je nu jong bent of oud, man of vrouw. Dan is er namelijk geen reden meer om egoïstisch te zijn. Het feit dat er mensen zijn die meer hebben dan anderen werkt afgunst in de hand bij de minderbedeelde onder ons. Dit zal altijd leiden tot een machtstrijd!

Laat een reactie achter