Het hoofdkantoor van de zakenbank Goldman Sachs in New York. deze bank is de spin in het web van veel financiële plunderoperaties. Bronm: Wikimedia Commons

Hoe maken we de elite overbodig?

Topmannen en een enkele topvrouw maken lange werkdagen, terwijl ze met een gewichtige uitdrukking in businessclass over de wereldzeeën suizen. Ze klagen veelvuldig over hun zware leven en hoe slecht gewone stervelingen ze begrijpen. Hoe kunnen we het lijden voor deze stakkers verlichten?

Waarom is er een elite zoals wij die kennen?
Een elite bestaat uit leiders, mensen die leiding geven over een grote groep andere mensen. Leiders bestaan alleen, omdat andere mensen ervoor kiezen ze te gehoorzamen. Een succesvolle leider maakt zichzelf onmisbaar, of geeft andere mensen het idee dat hij onmisbaar is. Onmisbaar wordt je, als niemand om je heen kan bijvoorbeeld omdat je centrale processen stuurt. Dat is het geval met hiërarchische organisaties.

Het hoofdkantoor van de zakenbank Goldman Sachs in New York. deze bank is de spin in het web van veel financiële plunderoperaties. Bronm: Wikimedia Commons
Het hoofdkantoor van de zakenbank Goldman Sachs in New York. deze bank is de spin in het web van veel financiële plunderoperaties. Bron: Wikimedia Commons

De elite bestaat dus, omdat er een aantal hiërarchische organisaties bestaan. Hierbij kan je denken aan multinationals, maar ook aan overheden en internationale organisaties als de VN of de Europese Unie.
De elite heeft een enorme economische macht, omdat een groot deel van onze geldstroom via hiërarchische organisaties loopt. Denk bijvoorbeeld aan energielasten, of onze hypotheek, die meestal vroeg of laat op het bordje van een bank of energiemaatschappij belandt. Maar ook iets kopen bij een groot IT bedrijf als Microsoft, of boodschappen doen bij een supermarktgigant betekent het spekken van de elite.

Hoe breken we hiërarchieën af?
We beschikken allen over twee vormen van stemrecht. Niet alleen kunnen we stemmen voor gemeentes, provincies, de Tweede Kamer en het Europees parlement, we kunnen ook beslissen, hoe we ons geld besteden. Deze vrijheid is in de praktijk erg beperkt: zo betalen we verplicht bijna de helft van ons inkomen aan sociale premies, en nog eens 6-21% BTW over wat we kopen. Wel kunnen we door een kopersstaking de elite enigszins droogleggen. Het geld blijft dan bij de rest van de bevolking, zodat het blijft circuleren in plaats van op wordt gepot door de elite.

Droogleggen van de elite
Hierbij kunnen we de volgende technieken hanteren:
– Kopen bij een zo klein mogelijk bedrijf. Een markthandelaar of zelfstandige slager in plaats van een supermarkt bijvoorbeeld.
– Geef zo min mogelijk uit aan vaste lasten.
– Vermijd banken en de financiële sector zoveel je kunt. Kies voor een bank als Triodos of ASN. De Rabobank, ooit een bank van het gewone volk, is helaas nu in de greep gekomen van de elite, zeg daar je rekening dus zo snel mogelijk op.
– Koop kleine merken of merkloze producten.
– Koop direct van de boer of van de kleine fabrikant zelf.
– Wek zelf je energie op. Probeer, als het even kan, geheel off-grid te leven.
– Koop geen muziek van grote muziekmaatschappijen en top-40 artiesten, maar van artiesten zelf of van kleine onafhankelijke platenlabels.
– Stem op kleine partijen, zoals de Partij voor de Dieren of de kleine christelijke partijen.
– Maak de elite overbodig, door zelf problemen op te lossen in plaats van de hulp van elitaire organisaties in te roepen.
– Help mee, patenten van de elite waardeloos te maken door prior art aan te tonen.
– Kies voor open source alternatieven in plaats van elitaire producten.
– Laat je kind geen modeziekte aanpraten, zodat ze je een dure therapeut aan kunnen smeren.
– Ontwikkel technieken, die dure producten en diensten van de elite overbodig maken.

Laat jullie ideeën hieronder horen.

10 gedachten over “Hoe maken we de elite overbodig?”

 1. Nog een paar:

  -doe aan ruilhandel
  -koop zo veel mogelijk 2e hands via de bekende websites en probeer eerst andere voordat je marktplaats gebruikt, want die zijn ook al behoorlijk arrogant geworden.
  -kijk eens op thuisafgehaald.nl voor een lekkere maaltijd. Daar zijn ook thuiskoks die biologische ingrediënten verwerken en je kan het voorgebakken voer bij AH daar laten staan.
  -Wordt een afhaalpunt voor landbouwproducten die je in de regio haalt. Met een kleine vergoeding haal je de reiskosten er dan meteen uit.
  -laat defecte spullen repareren, liefst door iemand in de buurt die wel verstand van zaken heeft, vooral als het om elektrische veiligheid gaat.

  Goed werk Germen!

 2. Met een 3d printer kun je alles zelf gaan maken wat je nodig hebt, en je kan ook aan permacultuur gaan doen.
  Dat is helemaal off grid.
  Misschien kan je ook nog toestemming krijgen om een vrijstaat te stichten in Nederland, vroeger hebben sommige mensen dat wel eens gedaan als ik me het goed herinner.

 3. pieter-stuurman

  “Leiders” zijn mensen die een positie verworven hebben waarin ze kunnen bepalen wat andere mensen doen. “Leiders” zijn alleen leiders als die andere mensen dat ook daadwerkelijk doen.

  Besef dat “leiders” het verwerven, behouden en versterken van hun positie altijd voorrang geven boven het welzijn van de “volgers”. Besef daarmee dat het volgen van een “leider” nooit in jouw belang is, maar altijd in het belang van die “leider”.

  Besef dat het omarmen van de systemen die leiders aanbieden (hoe aantrekkelijk, voordelig of gemakkelijk ze ook lijken), altijd leidt tot afhankelijkheid. Dat is uiteindelijk de bedoeling van die systemen. Zodra de systemen massaal omarmd zijn, worden de voordelen weggenomen en blijft alleen de afhankelijkheid over.

  Zoek naar mogelijkheden om niet te gehoorzamen, zonder jezelf daarbij te beschadigen. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn en je eigen beslissingen.

  Heb zo min mogelijk nodig.

  Doe dingen voor anderen en vraag daar niets voor terug. Geef de dingen die je niet meer nodig hebt gratis weg zonder er (behalve een blij gezicht) iets voor in ruil te willen. Het zal even duren voordat mensen in je omgeving je voorbeeld volgen, maar ze zullen het zeker gaan doen. Na een tijdje zullen dingen waarvoor je nu nog moet betalen, je aangeboden worden.

  “Leiders” zijn alleen leiders omdat mensen geloven dat het in hun voordeel is om die leiders te volgen (en het daarom doen). Dat is niet zo. Geloof “leiders” daarom per definitie niet. Vertrouw op je eigen inzicht en beslis zoveel mogelijk op basis van je eigen geweten en goeddunken.

   

   

  1. pieter-stuurman: “Leiders” zijn alleen leiders omdat mensen geloven dat het in hun voordeel is om die leiders te volgen (en het daarom doen). Dat is niet zo. Geloof “leiders” daarom per definitie niet. Vertrouw op je eigen inzicht en beslis zoveel mogelijk op basis van je eigen geweten en goeddunken.
   Okay. Maar nu de praktijk. Mensen kiezen hun leiders, bijv. in de politiek met de idee dat dit ons NL verder brengt. Niet doen, geloof er niet in zegt Pieter. Maar hoe brengen burgers NL dan wel verder (om foute dingen af te breken en goede dingen op te bouwen, enz.) ? 

   1. pieter-stuurman

    @ Henkst,

    Zoals je al aangeeft: mensen kiezen hun leiders met het idee dat dit NL verder brengt. Dat geloven ze dus. Toch is dat nooit het geval. Als we dat zouden beseffen, dan zouden we die “leiders” niet meer kiezen en dus gewoon niet meer gaan stemmen.

    “Leiders” doen niets meer dan zeggen wat wij moeten doen. Wij zijn het die de dingen uitvoeren en dus het land inrichten. Als we weten dat leiders ons vooral de dingen laten doen die in hun voordeel zijn, dan lijkt het me een goed idee om die dingen eens op een manier te gaan doen die wij OK vinden, in plaats van de manier die “leiders” ons opdragen.

 4. Gebruik peer to peer netwerken het liefst zo open source mogelijk. 

  Qua financiering is http://www.kickstarter.com een handige startplek om in goede ideeen van mensen van over de hele wereld te steunen. 

  Qua 3D modelling is http://www.thingiverse.com een prachtige site waar 3d modellers hun ontwerpen gratis met de hele wereld delen en elkaars ontwerp continue kunnen verbeteren, geen patenten, geen kosten, gewoon lekker modellen en printen. 

  En om nieuwe uitvindingen te doen is http://www.quirky.com/ een mooi platform waar ideeen, mensen, ontwerp allemaal aan elkaar gekoppeld wordt via crowdsourcing en funding. 

  En idd, qua Voedsel en Energie zijn er ook telkens meer mogelijkheden. 

  -) Coöperatieve overvloed deel I Voedsel
  -) Coöperatieve overvloed deel II Hernieuwbare Energie 

  Hoe sneller we hiermee bezig gaan hoe sneller de elite tot een ver verleden behoort :)

Laat een reactie achter