How Cuba survived peak oil

Deze documentaire geeft een inzicht in hoe een maatschappij om kan gaan met een radicale verandering, in dit geval het wegvallen van 50% van alle olie importen en 80% van de voedsel importen binnen een zeer korte periode. Inspirerend om te zien en wellicht kunnen we in Nederland ook een aantal nuttige lessen leren van Cuba. In de Happy Planet Index staat Cuba bijna 50 plaatsen hoger dan Nederland, misschien dat deze film meer inzicht kan geven in hoe dat is gekomen. :-)

The Community Solution, How Cuba Survived Peakoil:
When the Soviet Union collapsed in 1990, Cuba’s economy went into a tailspin. With imports of oil cut by more than half – and food by 80 percent – people were desperate. This film tells of the hardships and struggles as well as the community and creativity of the Cuban people during this difficult time. Cubans share how they transitioned from a highly mechanized, industrial agricultural system to one using organic methods of farming and local, urban gardens. It is an unusual look into the Cuban culture during this economic crisis, which they call “The Special Period.” The film opens with a short history of Peak Oil, a term for the time in our history when world oil production will reach its all-time peak and begin to decline forever. Cuba, the only country that has faced such a crisis – the massive reduction of fossil fuels – is an example of options and hope. 

http://youtu.be/UUWces5TkCA

Naast deze film is de online te bekijken serie Peakmoment ook zeer interessant, zij behandelen ook allemaal onderwerpen die ons wellicht van pas kunnen komen bij een transitie naar een wereld zonder fossiele energie. Op Peak Moment: Locally Reliant Living for Challenging Times vele interessante video`s.

Aanverwante artikelen:
-) Eerdere artikelen over permacultuur
-) Eerdere artikelen over energiezuinig wonen 
-) Eerdere artikelen over voortbestaan 

19 gedachten over “How Cuba survived peak oil”

  1. Goede documentaire. Het geeft goed weer hoe groot de afhankelijkheid van olie is en wat er gebeurd als het wegvalt in een olie-afhankelijke samenleving. De oplossing is dus meer lokaal bezig te zijn. Met Cuba als een voorbeeldland om te zien wat er tijdens en na een dergelijke olie piek gebeurd. Alleen gaat het nu wereldwijd gebeurd of is het wellicht al gebeurd. Dit gaat grote gevolgen hebben voor onze voedselvoorziening, energie en transport.  
     
    Hier ook een interessante video: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cJ-J91SwP8w#!

    Hier een link om duidelijk te maken waar olie allemaal wel niet voor wordt gebruikt: http://www.olie-prijs.com/dependence.html

    Dus ik durf best wel de conclusie te trekken wat onze welvaartsgroei voor een belangrijk deel te danken hebben aan het wonderproduct olie. En nu we bij het punt zijn aangekomen van een dalende productie, zullen de eerste levensbehoeften duurder worden als we tijdig overstappen en de onvermijdelijke transitie gaan plannen.

  2. Robert de Winter

    En toen was de video “no longer available”
    Iemand ergens moet hebben besloten dat deze video een te grote negatieve invloed op onze samenleving zou hebben.
    Iemand toevallig nog een kopie liggen? Ik wilde ‘m al zien, maar nu helemaal.

  3. Dus Cuba is het lichtend voorbeeld van een ideale samenleving? Ga fietsen stelen! Ze hebben daar al bijna alleen maar gras om op te eten, corruptie is vreselijk en de achterlijkheid van de communistische, idealitsiche, samenleving wordt niet beter getoond dan in deze maatschappij waar je nog steeds de gevangenis ingaat als je iets anders zegt dan de overheid. Ik zou me echt schamen om Cuba als voorbeeld voor ons te noemen…

    1. Op het punt van landbouw denk ik dat je ze prima een goed voorbeeld kunt vinden. Als je alles over een kam wilt scheren moet jij dat weten maar er zijn vele facetten in elk land en als we nu van de beste in elk land wat leren dan denk ik dat Nederland nog heel wat mooier kan worden. 
       

      1. De Cubanen kunnen niet eens genoeg eten produceren voor hun eigen bevolking ze moeten een deel van hun voedsel importeren uit de vs wat ze tegenwoordig nog met moeite kunnen betalen:

        http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/archief/article/detail/365797/2009/11/03/Cuba-kan-voedsel-VS-niet-betalen.dhtml  

        Ook met drinkwater hebben ze problemen:

        http://www.demorgen.be/dm/nl/5380/Voedselcrisis/article/detail/1211755/2011/01/22/Drinkwater-bijna-op-in-Cubaanse-hoofdstad.dhtml 

        Cuba is al jarenlang afhankelijk van het buitenland en vooral rusland voor voedsel anders hongeren ze gewoon uit. 

        1. Ja ja ja, altijd mooi dat soort berichten. Het gaat altijd zo slecht met landen die het niet met de VS eens zijn, kijk ook eens naar Noord Korea, Venzuela, Iran etc. allemaal rampspoed en ellende in die landen als we de mainstream/1% media mogen geloven. Overigens is je eerste link al van 2009 en de andere van januari 2011, blijkbaar hebben de Cubanen beide crisissen overleeft.

          En grappig genoeg vertellen diezelfde 1% media nooit eens dat inmiddels 1 op de 4 kinderen in de VS op voedselbonnen moet overleven. En ook laten ze vaak weg dat juist veel van de ellende van die landen direct voortkomt uit het feit dat de VS vele handelsbeperkingen internationaal oplegt aan haar bondgenoten om te handelen met deze landen. Kortom de VS knijpt actief dit soort landen onder internationale druk af. En vervolgens gaat het lopen paraderen met hoe slecht het in de landen zou gaan… ik ben dat stadium van intimidatie en propaganda een beetje voorbij moet ik bekennen.

          Misschien moet je de documentaire gewoon even kijken. Die laat vooral zien hoe een land wat enorm afhankelijk was van olie en voedselimporten zichzelf moet omvormen op het moment dat dit wegvalt. En wat zijn dan de oplossingen die ze gebruiken. Kortom wat interessant is in het proces is hoe je als land weerbaarder kunt worden en hoe je eventueel een peak oil crisis kunt aanpakken. 

          En als je eens wilt zien hoe geweldig het in de VS gaat dan zou ik je deze documentaire aanraden. 

          https://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/arm-amerika/ 

          En daarnaast ook Off Grid, die laat zien hoe 46 van de 50 staten in de VS praktisch al failliet zijn. Maar goed om een of andere reden heeft het NOS het hier nooit over. Misschien omdat de NOS voornamelijk haar nieuws van Reuters, AP en het ANP copy paste en als je je daar wat in verdiept weet je direct wat de belangen achter die persbureau`s zijn.

          https://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/off-the-grid/

          Kortom denk even wat breder na, bekijk dit voorbeeld en denk vervolgens zelf na hoe je je eigen voedselvoorziening in wilt richten. Het lijkt mij echter duidelijk genoeg dat Cuba een prachtig schoolvoorbeeld is van de veerkracht en inventieviteit van mensen als het echt nodig is. En ik denk dat wij daar in Nederland heel veel van kunnen leren. :-)

          Maar we leven in een vrij land dus als jij gelooft dat de VS en het prachtige Monsanto van hun onze voedselproblemen gaat oplossen zet dan vooral zelf daar op in. :)

          Bekijk vooral ook eens The World According to Monsanto:
          http://www.youtube.com/watch?v=fONUvkPPMGY

        2. Vroeger overleefden wij het toch ook? De oude Egyptenaren en de Maya’s hadden zelfs de luxe om mooie tempels te bouwen. Nederland met haar koude klimaat deed het zelfs niet slecht. Cuba is een vruchtbaar land met vrijwel het hele jaar een warm klimaat. Dus ook daar ligt het niet aan. Mogelijk wel aan sancties en de benodigde tijd om het oude wiel opnieuw uit te vinden bijv. hoe met paard en wagen om te gaan of met een os het land te bewerken.

          Wat je er ook van denkt, deze documentaire (youtube video in artikel) geeft een aardige indruk van de huidige situatie. Knap en daar kunnen wij zeker van leren!

        3. @ AtlijdWat, 

          rare links van je, 1 is van 3 jaar geleden!…en ja als er een boycot is, hoe kom je aan je dollars, die gevraagd worden om te betalen.

          De ander gaat over een tekort in de hoofdstad, gaat dit over het hele land?
          En is dat tekort structureel?

          Zwaktebod dus.

          Bijvoorbeeld een overstroming in Limburg, staat dan gelijk heel NL onder water?
          En wordt dit dan vermeld in kranten in Cuba?..

           

        4. Leon, Ik heb het idee dat er steeds meer geesten ronddolen uit Jotunheimen… La ma lekkel waaien…

        5. Moe wordt ik ervan, en gelukkig dat Douwe de andere kant laat zien.
          Ik kijk naar de olypmische spelen, sport verbroedert, al is het maar twee weken…waar blijft je artikel Moerstaal?…jouw invalshoek vanuit Rio/Brazilie!
           

Laat een reactie achter