Ad Broere is een Nederlandse (oud) econoom die het economische systeem en de manipulatie die dit huidige geldsysteem in zich heeft zeer helder uit kan leggen. Daarnaast biedt hij ook oplossingen en alternatieven. Hieronder bespreekt hij kort een aantal punten uit zijn nieuwste boek: Geld komt uit het niets. Onder andere de BIS Bank, George Soros en alternatieven op het huidige geldsysteem komen uitgebreid aan orde in dit interview.
Geld komt uit het niets is het eerste Nederlandstalige boek dat de financiële goocheltrucs van de geldelite uit de doeken doet en dat tevens de richting aangeeft, waarin oplossingen voor de crisis kunnen worden gevonden.
De volgende vragen worden regelmatig aan mij gesteld op lezingen en door lezers van de artikelen op www.adbroere.nl en mijn boeken: ‘Wat moeten we, wat kan ik doen als de euro, de dollar etc. het laten afweten? Komen we niet in een enorme chaos terecht? In wat voor wereld leven we dan?’ De gedachte dat de pinautomaat leeg is en dat lonen niet meer worden uitbetaald, is voor velen een nachtmerrie achtige gedachte. Toch is dit in landen zoals Argentinië en Griekenland al een realiteit geworden. De ontreddering en de chaos die op de crisis in deze landen volgden, heb ik in dit boek beschreven. In beide gevallen bleek, dat het ontbreken van een goed alternatief de problemen verergerde. Als er bijvoorbeeld een goed werkend bartersysteem met landelijke dekking zou zijn geweest, dan had men daarop kunnen overschakelen om tenminste in de primaire levensbehoeften te kunnen blijven voorzien. Er werden na het uitbreken van de crisis wel initiatieven genomen, maar in de chaos en onzekerheid van dat moment lukte het niet om deze goed tot ontwikkeling te laten komen. Bovendien blijkt steeds weer opnieuw dat de verslaafdheid aan geld een blokkade vormt om van de nood een deugd te maken en om de kans die de crisis biedt op echte vernieuwing van de economie met beide handen aan te grijpen.
Interview deel 1:
Deel 2:
Deel 3:
Voor veel Nederlanders is het haast onvoorstelbaar dat hier hetzelfde zou kunnen gebeuren als in Griekenland en Argentinië. Ook is het moeilijk om een beeld te vormen bij een werkloosheidspercentage van 25% in Spanje, dat is dus een op de vier van de Spanjaarden, of van de 15% van de Amerikanen die onder de armoedegrens leven, of van de enorme tentenkampen waarin dakloze Amerikanen hun onderkomen moeten zoeken. En dan heb ik het nog over het ‘rijke’ westen en niet over de enorme armoede in Afrika, Zuid Amerika en Azië. Als u eerlijk bent dan weet u dat u -en met u vele anderen- uw geweten sust met de gedachte dat deze massa’s verliezers zijn, die hun kansen niet hebben gepakt en die hun lot toch wel voor een belangrijk deel aan zichzelf te wijten hebben. We zijn vaak zo arrogant. Als het goed gaat hebben we het zelf gedaan en als het slecht gaat is het onze eigen schuld. Vergeet het, de verliezers zijn meestal slachtoffers van het financiële stelsel dat in handen van die hele kleine minderheid overal op de wereld zijn destructieve werk doet.
Als een crisis ergens in alle hevigheid losbarst, dan blijkt het ‘ieder voor zichzelf’ steeds weer de hoogste werkelijkheid te zijn. Daarom kom ik bij herhaling terug op de noodzaak van een verandering in onze bewuste houding met betrekking tot geld en bezit. Het gaat om de paradigmaverschuiving van het centraal stellen van geld naar het centraal stellen van mensen. Als geld niet langer het uitgangspunt is, dan is de afhankelijkheid ervan ook verdwenen. Wij zijn tot op het bot geïndoctrineerd met de gedachte dat alles om geld gaat. Paradoxaal genoeg leeft deze indoctrinatie niet alleen bij mensen die veel geld bezitten, maar ook -juist ook- bij mensen die het niet of nauwelijks hebben.
Naarmate de eerder genoemde paradigmaverschuiving bij steeds meer mensen een feit wordt, is de kans op een verandering ten goede groter. Het moet echt uit ons zelf komen. Een antwoord op de vraag wat u kunt doen is dat u zich gaat oriënteren op de initiatieven die al overal worden genomen en waarvan ik er enkele heb genoemd in dit boek. Door hieraan mee te doen maakt u ze sterker en meer levensvatbaar. Als een goed initiatief door heel veel mensen wordt gedragen, dan wordt het sterk en kan het ons over de crisis heen tillen.
Het boek is leverbaar onder meer via de onafhankelijke webwinkel Orongo, bij Frontier Bookshop in Amsterdam en bij zilvergoudwinkel.nl. Het boek telt 322 pagina’s en is geïllustreerd met toepasselijke cartoons van Jos Collignon en Hein de Kort.
Aanverwante informatie:
-) Website Ad Broere – adbroere.nl/web/nl/columns/geld-komt-uit-het-niets.php
-) Fair 4All Netwerk
-) Bewustzijn over het bankensysteem groeit wereldwijd
-) Update – Hoe eerlijk is ons huidige economische systeem eigenlijk?
-) Wie vormen het internationale private bankenkartel?
-) Problemen met ons geldsysteem
Niet helemaal on-topic maar ik zat het me laatst af te vragen en misschien dat iemand hier het antwoord weet: Stel dat er geld overgemaakt wordt vanuit een bank in pak em beet Somalie of een ander minder gereguleerd gebied. Hoe weten we dan of het uberhaupt bestaat. En hoe wordt ervoor gezorgd dat ze daar niet zomaar nullen plakken en zichzelf letterlijk rijk rekenen?
Dat weet je idd niet, maar waarom zo ver gaan als Somalië, wat dacht je van de VS die via de FED inmiddels jaarlijks miljarden dollars uit het niets print of de ECB die inmiddels hetzelfde doet door staatsschulden op te kopen. Het is wat met een omweggetje maar beide keren zie je instituten die letterlijk geld aan het printen zijn.
Als er idd een overvloed aan geld ontstaat terwijl er geen echt waardevolle producten in de wereld tegenover staan dan is de theorie dat het geld minder waarde wordt en er dus inflatie op gaat treden. Dat is als het ware het beschermmechanisme voor mensen die het geld willen. Voor mensen die in het geld sparen is het vrij funest want je hele pensioen wordt zo minder waard.
Bekijk anders The Liberty Academy module Financial control eens goed door, daar komt ook een boel van deze materie in detail voorbij.
https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/liberty-academy-module-5-financial-control/
Daarom is het in mijn ogen ook zo absurd dat 97% van het geld geschapen wordt door private bankiers en dat hier zeer weinig controle op is hoeveel en wanneer zij dit geld mogen scheppen. Helemaal omdat zij rente over de schulden mogen vragen die ze scheppen en dat hun inkomsten zijn. Dus je beloond private mensen eigenlijk om zoveel mogelijk schulden als ze maar kunnen te scheppen. Dat is ook precies wat er in IJsland is misgegaan en waarom Nederland nu de hoogste hypotheekschuld heeft van heel Europa. Banken privatiseren de winsten op dit geld als schuld schep circus en als de pleuris dan na een tijdje onvermijdelijk uitbreekt worden wat politici gekocht en mainstream media die heel hard roepen dat niemand het zag aankomen en worden deze banken gered met jouw belastinggeld zodat ze zichzelf nog een paar jaar lang bonussen van een paar keer de Balkenende norm kunnen uitkeren net als die oud politici die dat nu ook krijgen. En zo wordt de ellende mooi gesocialiseerd.
Het mechanisme is helaas maar al te simpel om zo maar te zeggen maar sinds geld is losgekoppeld van elke standaard zoals tot aan de jaren 70 goud is geld eigenlijk pure illusie geworden en als je kijkt wie het mogen scheppen en er rente over mogen vragen en hoe dit gebeurt dan kun je daar grote vraagtekens bij zetten hoelang mensen hun vertrouwen in ons huidige geldstelsel gaan behouden.
Het verhaal over geldschepping heb ik al een paar keer gelezen: in jouw artikelenreeks, op  de Zeitgeist website en op moneymyths.org. Waarom ik me interesseer in de manier  van authenticatie  van een bedrag in euro  dat van een buitenlandse rekening komt is belastingontduiking. Ik las laatst een oud krantenartikel met een schatting van de wereldbank dat het totaal  aan in offshore  accounts verstopte tegoeden waar geen belasting over betaald wordt 17.000 miljard bedraagt. Ik zat me toen af te vragen: hoe werkt dat technisch eigenlijk, digitaal  geld verstoppen.  Je kunt het wel verstoppen, maar als je het van de kaaimaneilanden o.i.d. gaat ophalen, wie garandeert  dan dat het echt is  en dat het bestaat. Logischerwijs zou daar een route moeten zitten om de belastingontduiking aan te pakken. Het zal vast niet zo  simpel zijn maar ik ben gewoon geinteresseerd in de achterliggende wetgeving en technieken. Dat lijkt me belangrijk om claims van bestuurders over de (on)mogelijkheden van belastinginning bij de rijken beter op waarde te kunnen schatten.
Merlijny2k, zover ik onderlegd ben in de offshore, heb wereld wide veel voor hun gewerkt, gaat het om de constructie van de joint venture. Daarnaast heb je het belangrijk gegeven van de werkzaamheden binnen en of buiten de territoriale wateren. Tot slot, het meeste geld zit hem in de booreilanden en platforms. Ook hier wordt dus beduidend misbruik gemaakt van de economische systemen. Denk bv dat alles wat zich op zee bevind geregistreerd moet zijn, deze registratie gebeurd doorgaans in landen waar weinig en of geen belasting geld hoeft te worden betaald. Zie het als een belangenverstrengeling, net zoals bv de wapenindustrie etc. De olie bisnes, kent vele stromingen van doorsluizen van kapitaal, het staat nooit lang geparkeerd ergens. Met andere woorden het wordt zogenaamd in de konstante in een nieuw projekt gebruikt en zo vervolgens. Dat is het zwarte (kapitaal) goud. Mvg Paul.
Hier de betekenis van de joint venture:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Joint_venture
Mvg Paul.
Dit wordt ongetwijfeld in de boekhouding geregistreerd.
Hoe weet je dat bij jezelf? Als ik b.v. een bedrag van m’n spaarrekening naar m’n lopende rekening overmaak, reken ik het ook niet tot in de puntjes na. Ik ga er dan maar van uit dat dat goed gaat.
Ad Broere kan de economie op een duidelijke wijze verwoorden, zodat ik als leek het kan begrijpen, dat is een pre. Gisteren las ik een stuk in de Leeuwarder courant met de tekst Begrotingsafgrond. Dit gaat oa over de huidige economische toestand in Amerika en van Europa. Het zwaard van Domacles hangt boven ons hoofd. Je wordt er echt niet vrolijk van om met die gedachte het nieuwe jaar in te gaan. Lees en huiver en ervaar hoe deze schijn economie werkt. Mvg Paul.
http://www.levendmechanisme.nl/pdf/LC-03-01-2013-Begrotingsafgrond.pdf
Â
Mooi stukje uit de Leeuwarden Courant. Je hebt volgens money as debt II drie manieren om met dit systeem om te gaan. Nog meer schulden blijven maken. (dat doet de VS nu eigenlijk). De boel in elkaar laten storten (dat doen veel nationale overheden in Europa nu door te bezuinigen op onderwijs en zorg etc. om aan de 3% norm te voldoen die volslagen idioot is als je dit systeem begrijpt) of een grote schuldkwijtschelding voor alle partijen.
Dit laatste is verreweg het meest vreedzame en zorgt voor de minste ellende maar dat is niet leuk voor het private internationale bankenkartel die momenteel goud geld verdient en goedkoop allemaal voorheen staatsbedrijven kan opkopen door heel Europa. En gezien zij ook grotendeels de mainstream media in handen hebben… En flink wat policiti te lijken hebben omgekocht… Het verhaal is duidelijk denk ik dat we daar nog niet direct op hoeven te rekenen. Dus of mee schulden zoals de VS wat vroeg of laat in (hyper)inflatie resulteert (dag waarde pensioenen) Of wat Europa doet alles letterlijk kapotbezuinigen wat ook niets helpt.Â
Ik zou zeggen begin of ga door dit jaar met eigen voedsel verbouwen, wordt lid van een site als http://www.spullendelen.nl sluit je aan bij de lokale transition town en wellicht een lokaal LETS netwerk en dan zullen we wel zien hoe het gaat lopen allemaal.Â
Maar mocht de pleuris uitbreken ga dan niet de armen de schuld geven of de zondebok die dan waarschijnlijk wel door de mainstream media naar voren zal worden geschoven maar weet dat er een groep mensen is die enorm lekker weet te verdienen aan de ellende van wat zich nu afspeelt in heel Europa en de VS.Â
https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/wie-vormen-het-internationale-bankenkartel/
Iemand toevallig al wat vernomen van het plan om Platina munten van een triljoen te slaan? Zo wil men blijkbaar uit de schulden komen in de VS. Een link maken met mijn mobiel wil nog niet lukken maar het is te lezen op welingelichtekringen.nl
>> Edit redactie het gaat om dit artikel: http://www.welingelichtekringen.nl/economie/116228/kunnen-munten-van-een-triljoen-de-vs-redden.html <<
Op Positive Money vond ik er een artikel over:
http://neweconomicperspectives.org/2013/01/paul-goes-platinum.html
Douwe, het stuk gelezen, zover ik het begrepen heb wil men dus een munt van platina slaan ter waarde van een triljoen, deze blijven in bezit van de FED. Het zou dan als elektronisch krediet worden gebruikt. Als ik het verkeerd heb, maar even op mijn vingers tikken. Maar dat systeem zou dus dan wereldwijd moeten worden. Ik denk dat er een aardig prijskaartje hangt aan Platina. Dan krijg je nog het gegeven wat gebeurd er als je die triljoen vertimmert hebt? gaat dat muntje met bewaking naar de eventuele nieuwe eigenaar? Het schept geen direkte duidelijkheid. Zo ook dat het papiergeld dat dan gedrukt kan worden ter waarde van het Platina. Dus dat zou zeggen dat het systeem van goud enof platina niet van elkaar afwijkt. Het enige verschil zou hem dan zitten in de waarde van goud en platina. Het schept dan denk ik nog meer schuld creatie, of het geld zou geen bestaansrecht meer hebben? Mvg Paul.
Ik moet zeggen dat ik het zelf nog niet helemaal snap wat ze nu precies willen doen. Op http://rt.com/usa/news/trillion-dollar-debt-coin-353/ nog een artikel erover. Ik moet het nog maar eens goed bestuderen.Â
Ook deze link schept niet veel duidelijkheid, wat nu daadwerkelijk de waarheid is. Heb het gevoel, dat ze iets willen creeren waar een addertje onder het gras zit. Als ik vanmorgen naar de goud en platina prijs kijkt, dan ontwijkt dat elkaar niet zoveel. Platina heeft 0,1 % hogere waarde. Goud wordt nog wel gedolven, maar bij lange na niet meer zoveel om het papiergeld te kunnen vertegenwoordigen. Hoe het met platina in dit geval is kan ik ook niet echt duidelijkheid over vinden. Misschien een vreemde gedachtegang, maar toch: het zou zo kunnen zijn dat ze bv op mars veel platina hebben gevonden en of op een andere planeet. Tot slot: daar in de hele wereld uiteindelijk goud het papiergeld niet meer dekt, zou je dus door verandering van een edelmetaal de wereld mede bankroet kunnen maken. Zodat Amerika niet als enige naar de knoppen gaat. Maar ja het blijven speculaties, die ik niet hard kan maken. De tijd zal het antwoord geven, denk ik dan maar. Mvg Paul. :-? Â
Â
Ja ik krijg eerlijk gezegd het idee dat ze niet eens de echte waarde van platinum willen gebruiken maar gewoon wat platinum munten willen slaan en dan zelf de waarde bepalen in dollars. Want ik krijg niet het idee dat er wereldwijd genoeg platinum is om de schuld van de VS te dekken. Maar goed als ze idd dan zelf de waarde willen vaststellen lijkt me dat niets meer dan pure boekhoudkundige oplichting wat het vertrouwen in de VS niet zal laten toenemen denk ik…
Volgens mij is de VS gewoon vrij hopeloos op zoek naar oplossingen.
Ik denk dat we dit moeten zien in deze categorie:
https://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/de-vs-lost-het-probleem-met-haar-staatsschuld-op
Je hebt absoluut een punt, denk ik. Vandaar ook dat die coin van 1 trilioen in het bezit blijft van de FED. Maar ook het elektronisch bankieren heeft hier ergens een rol? blijft afwachten. Mvg Paul.
Vanochtend een stukje over The Trillion Dollar Coin van de jongen van The Liberty Academy in de mailbox. Hij zegt volgens mij dat het idd alleen maar nog meer schuld betekend en de dollar dus nog verder zal ontwaarden…
http://www.youtube.com/watch?v=fDJQBtHApeI&feature=em-uploademail
Gepubliceerd op 4 jan 2013
http://SilverBulletSilverShield.com
The Trillion Dollar Coin trial balloon that is being floated around as a fix to the Debt ceiling, proves that there is no stopping the destruction of the dollar. Since we are heading towards another debt ceiling debate, someone is floating the idea that if an agreement cannot be reached in Congress, the Treasury has the legal power to coin money and set the value of that money. The idea of the Trillion Dollar Coin is that instead of Congressionally approved debt needed to fund the government and ultimately the dollar paradigm, Treasury Secretary Tim Geithner can mint a single coin and value it at a trillion dollars and bring it to the Fed to monetize.Â
The sick symbiotic relation of the lender of last resort , the Fed, and the spender of last resort, the government, ensures that all debts will be paid with increasingly worth less dollars. Prior to leaving the Federal Reserve, Alan Greenspan testified to Congress that the Fed could fund the government as far out and as much money as the government needed, but he went on to conclude that he could not guarantee the purchasing power of those dollars. The more money that enters the system destroys the value of every other dollar already in the system. This includes your current purchasing power, cost of living and the real inflation adjusted value of your assets and retirement savings. We are at the end game and people should recognize the current danger we face and take proactive action to personally avert this coming crisis.
Dus hier hebben we het addertje onder het gras: als het congres er niet mee akkoord zou gaan, dan neemt men het recht in eigenhand en kunnen ze dan nog even doorgaan. Dus uiteindelijk gezien vanuit het stukje in de Leeuwarder courant, worden we wederom bedonderd en kunnen we onze borst maar nat maken. Als je dan naar de wereld economie kijkt, zouden we dus in principe met zijn allen naar de kl.ten gaan. Hoe negatief dit dan ook mag wezen, misschien heeft het een voordeel puntje daar we dan weer met een schone lei kunnen beginnen, althans zo lang als het duurt. Maar welk recht heeft Amerika meer als de rest van de wereld? Waarom staan ze bijvoorbeeld in de EU niet op? De enige direkte oplossing zouden de chinezen kunnen zijn? Maar dan creeer je weer een vorm van dictoriale macht. Hoe dit zich gaat ontwikkelen? het zal wel het spel van de knikkers worden. Mvg Paul.
http://adbroere.nl/web/nl/artikelen/geld-komt-uit-het-niets-2e-druk.php
8 januari 2013 De tweede druk van Geld komt uit het niets komt eraan! Ten opzichte van de eerste druk is de tekst geactualiseerd, onder meer met ‘de stille revolutie’ van IJsland. De samenvatting heb ik vervangen door het titelverhaal Geld komt uit het niets, waarin ik het geldscheppingsproces uiteenzet op een beknopte en eenvoudige manier. Vanaf de publicatie van het boek op 22 november 2012 zijn er al 700 exemplaren van Geld komt uit het niets verkocht, wat geweldig is voor een non-fictie boek, waaraan bovendien in de mainstream media hoegenaamd geen aandacht is besteed. De reacties van lezers bevestigen dat zowel de intentie van waaruit ik het boek heb geschreven als de inhoud van het boek zeer goed zijn ontvangen. Hieronder volgt het titelverhaal uit de 2e druk.
Â
De centrale bank van een land of van een groep landen zoals de eurozone, heeft diverse verantwoordelijkheden. Het drukken en in omloop brengen van bankbiljetten is daar een van, maar ook het verlenen van kredieten aan commerciële banken is een belangrijke functie. Centrale banken scheppen geld op basis van fiat, wat betekent dat nieuw geld het gevolg is van een besluit van de autoriteit die hierover gaat. In de eurozone is dit een taak van het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), die besluiten neemt in overleg met de bestuurders van de zeventien nationale centrale banken van de eurolanden. Fiatgeld scheppen is geld uit het niets creëren, want het is niet gedekt door een fysieke waarde zoals goud of zilver.
Â
Commerciële banken regelen het betalingsverkeer van hun klanten, nemen geld in bewaring en verstrekken leningen en kredieten. Commerciële banken zijn de geldscheppers bij uitstek, want zij scheppen geld door schuld. Als u een huis koopt en u slaagt erin een hypothecaire lening bij de bank rond te krijgen, dan tekent u een leningcontract. De bank voert de gegevens in de computer in en op dat moment is er digitaal geld uit het niets gecreëerd. Kunnen commerciële banken dit onbeperkt doen? Nee, want voor elk bedrag dat op de geschetste manier wordt gecreëerd moet er een reserve in ‘de digitale kas’ aanwezig zijn. Als deze liquiditeitsreserve er niet is, dan kan de bank ook niet uitlenen. Omdat de financiële autoriteiten in het nabije verleden een reserve van veel minder dan 10% wel voldoende vonden, is het geld-door-schuld scheppingsproces enorm doorgeschoten en is er daardoor een enorme schuldenberg ontstaan. Nadat de financiële crisis uitbrak zijn de regels verscherpt om deze schuldenberg niet verder te laten groeien. Niet alleen de verplichte liquiditeitsreserve werd opgetrokken, maar er zijn ook andere beperkende voorwaarden gesteld, waardoor de kredietverlening door banken aanzienlijk is ingeperkt. Daardoor ondervinden vooral kleinere bedrijven en particulieren momenteel grote moeilijkheden bij het aanvragen van een lening bij de bank.
Â
Het hierna volgende voorbeeld is een illustratie van hoe het geldscheppingsproces werkt. De commerciële banken zijn in dit voorbeeld verplicht om een liquiditeitsreserve aan te houden van 10% van elk bedrag dat de banken uitlenen.
Â
Commerciële bank A leent een bedrag van 1 miljoen euro van de centrale bank. Op basis van deze lening leent bank A 900.000 euro uit aan ondernemer M., die hiermee de bouw van zijn nieuwe bedrijfspand financiert. Tegelijkertijd wordt er 100.000 euro – de verplichte 10%-  in reserve gehouden door bank A. Aannemersbedrijf N. ontvangt de 900.000 euro van M. op de rekening die het aannemersbedrijf aanhoudt bij bank B. Op basis van deze 900.000 euro leent bank B een bedrag van 810.000 uit. Een bedrag van 90.000 euro wordt in reserve gehouden door bank B. De lening van 810.000 euro  wordt opgenomen door de heer en mevrouw P. die met dit geld een woning kopen. De verkopers van de woning, de heer en mevrouw O. zetten het geld op een spaarrekening bij bank C. Deze bank leent op basis hiervan 729.000 euro uit en houdt 81.000 euro in reserve.
Â
Het proces van digitale geldschepping gaat door totdat op basis van de 1 miljoen euro lening van de centrale bank een bedrag van 9 miljoen euro door de commerciële banken is gecreëerd. Zowel de 1 miljoen euro lening van de centrale bank als de 9 miljoen door commerciële banken zijn uit het niets gecreëerd.
Â
Banken zijn als gevolg van het geld-door-schuld scheppingsproces aan elkaar verknoopt. Het is te vergelijken met een carrousel. Als de heer en mevrouw O. bijvoorbeeld hun spaarrekening bij bank C zouden opzeggen en het geld bij bank D op een spaarrekening zetten, dan heeft bank C daardoor een liquiditeitstekort van 81.000 euro,  plus de middelen die bank C tot zijn beschikking moet hebben om het spaartegoed van de heer en mevrouw O. uit te kunnen betalen. Om dit tekort aan te zuiveren leent bank C van bank D de ontbrekende 81.000 euro. Deze bankencarrousel draait op basis van onderling vertrouwen en het ging goed totdat de financiële crisis uitbrak. Doordat het vertrouwen weg was en de liquide banken hun niet liquide collega’s niet langer uit de brand wilden helpen, nam het tempo waarin er banken in de problemen kwamen snel toe. Vijf jaar na het uitbreken van de crisis is de lucht nog steeds niet opgeklaard, want de liquide banken houden het geld vast om een zo groot mogelijke buffer te hebben als de ‘pleuris uitbreekt’ en de niet liquide banken moeten met noodingrepen overeind worden gehouden.
Â
Uit het bovenstaande wordt ook duidelijk, dat als aan commerciële banken een eis zou worden gesteld van 100% liquiditeitsdekking, zij hun deuren zouden kunnen sluiten voor wat betreft het verstrekken van leningen. De ruimte die aan de banken werd gegeven om vrijwel onbeperkt krediet te verlenen voordat de crisis uitbrak, heeft geleid tot een hoge schuldenberg van bedrijven, particulieren èn van de overheid. Ook overheden zijn diep in de schulden geraakt bij banken omdat zij niet zelf geld scheppen, maar het moeten lenen op de financiële markten, waarvan banken onderdeel uitmaken.Â
Â
De enige manier waarop binnen het huidige systeem de geldhoeveelheid en daardoor de enorme schuldenberg kan worden verminderd is, als banken aflossing van het aan hun klanten uitgeleende geld zouden opeisen en geen nieuwe leningen verstrekken. En dat is slecht nieuws voor bijvoorbeeld de vele Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek.Â
Â
In de Volkskrant van 8 januari 2013 werd de BIS Bank in de schijnwerper gezet. Een artikel over het versoepelen van de buffernorm voor banken, begeleid door een grote foto van de BIS Bank in Bazel. Uit het artikel wordt misschien wel voor het eerst in de Nederlandse pers duidelijk hoeveel macht de BIS Bank heeft, want het Basel Comité wordt gekoppeld aan deze bank van de bankiers, wat een feitelijk juiste constatering is. En de regelgeving van het Basel Comité is bepalend voor het beleid van de banken. In Geld komt uit het Niets schrijf ik uitgebreid over de BIS Bank en over de enorme invloed die dit instituut van achter de schermen uitoefent.
Â
Het artikel ‘Buffernorm voor banken versoepeld’ sluit geheel aan op mijn uiteenzetting over het geldscheppingsproces. Ik schreef, dat de strenge regels in Basel III de kredietverlening aan banden heeft gelegd, waardoor het voor particulieren en kleinere bedrijven erg moeilijk is om geld te lenen. De regelgeving vanuit Bazel was erop gericht, dat de financiële positie van banken sterker gaat worden. Kennelijk is men erachter gekomen dat het paard achter de wagen is gebonden, want de Basel III regelgeving heeft veel bijgedragen aan de huidige economische crisis. Het gevaar, dat spaartegoeden massaal worden opgevraagd als gevolg van de crisissituatie (bankrun) wordt nu onderkend. Het Basel Comité heeft de liquiditeitsnorm, dus de verplichte ‘digitale kasreserve’ versoepeld. Vanaf nu mogen bij deze liquiditeit ook verpakte hypotheken, bedrijfskredieten en aandelen worden geteld. Tot dusver was het beperkt tot staatsobligaties, kasgeld en vorderingen op de centrale bank. Dit is een wel heel opmerkelijke move, want nu is plotseling de basis waarop banken krediet kunnen verlenen enorm vergroot. Tegelijkertijd neemt het risico ook sterk toe, want wat moet de bank met die verpakte hypotheken en bedrijfskredieten doen als er een massale opvraging zou zijn van tegoeden bij de bank? Nood breekt wet en de situatie moet wel erg nijpend zijn dat men zo’n verstrekkende maatregel neemt. Of het zal helpen en de kredietverlening aan particulieren (hypotheken) en de kleinere bedrijven weer op gang komt? De tijd zal het leren, want de banken zitten vast aan hun computerbeslissingsmodellen, die het sein op rood zetten zodra er teveel risico is verbonden aan de lening. En dat is al snel het geval bij particulieren en kleinere bedrijven.
Â
© Ad Broere
Â
En Russia Today had recent ook een interessant filmpje over de BIS
Geheimzinnige elitegroep trekt aan financiële touwtjes (video)
Terwijl het einde van de economische crisis nog niet in zicht is, zijn financiële toezichthouders onder vuur komen te liggen omdat ze het leven van de bankiers alleen maar gemakkelijker zouden maken.Â
Het grote publiek blijkt nagenoeg niet te weten waar de grote beslissingen over de wereldwijde financiële toekomst worden genomen.
De financiële wereld wordt bestuurd vanuit het Zwitserse Bazel. Het Bazels Comité voor het bankentoezicht werd in 1974 opgericht door de gouverneurs van de G-10. Het houdt zich onder meer bezig met het ontwerpen van internationale regelgeving voor het bancaire toezicht.
Tussen 2006 en 2011 bekleedde Nout Wellink de functie als voorzitter van het Bazels Comité voor bankentoezicht. Hij werd vorig jaar opgevolgd door de Zweed Stefan Ingves.
Als voorzitter van het Comité was Wellink de belangrijke man achter Bazel III, het pakket aan maatregelen dat banken moet gaan voorzien van meer kapitaal. In onderstaande reportage van RT wordt gesteld dat het Bazels Comité in feite niets meer is dan een oude jongensclub die bankdirecteuren de hand boven het hoofd houdt.Â
Bron:Â YouTube/RT